Söz konusu çalışmada, Bitcoin sahipliğinin çeşitli gruplara geniş ölçüde dağıldığı, Bitcoin sahiplerinin yüzde 74'ünün ise yaklaşık, 0,01 değerinden daha az Bitcoin'e sahip olduğu görüldü. Şubat ortasındaki fiyatlara bakıldığında 450 dolara yaklaşan bu tutarın Türk Lirası karşılığı ise 13 bin 700 liranın üstünde hesaplandı. Yaklaşık 450 bin dolara veya 13 milyona yakın Türk Lirasına karşılık gelen 10 BTC ve daha üzerine sahip olan yatırımcılar ise yüzde 0,5'lik bir azınlığı oluşturdu.
Hatırlamak gerekiyor
Bitcoin sahipliğine ilişkin dikkat çeken bir yanılgı olduğunu belirten Sönmez, “Kripto para ve yatırım ekosisteminde 'balina' olarak tabir edilen, az sayıda bireyin ağırlıklı olarak büyük Bitcoin varlığına sahip olduğuna yönelik bir kabul var. Gerçek veriler ise bunun bir yanılgı olabileceğini gösteriyor. Bitcoin'in şeffaf yapısı, sahiplik de dahil olmak üzere Bitcoin hakkındaki bilgileri izlemeye olanak tanıyor. En çok Bitcoin tutan cüzdan adreslerine bakildiginda ise ilk beşte kripto para borsalarının veya hükümetlerin olduğu görülüyor. Borsaların da milyonlarca bireysel yatırımcıyı temsil ettiğini hatırlamak gerekiyor" diye konuştu.
Yüzde 250'lik bir artış
2023'ü güçlü bir performansla tamamlayan ve Bitcoin ETF onayının ardından da piyasaların boğa beklentilerini güçlendirdiği bir dönem yaşayan Bitcoin'e sahip olan kişilerin kazanımlarına ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Sönmez, “Aralık 2023 sonunda incelenen veriler, 97 bini aşkın kişinin cüzdanında 1 milyon dolara karşılık gelen Bitcoin tuttuğunu gösteriyor. 5 Ocak 2023'te bu rakam, 28 bin civarındaydı. Başka bir deyişle, 2023'te Bitcoin milyonerlerinde yaklaşık 70 binlik bir büyüme görüldü. Oransal olarak bu büyüme, yüzde 250'lik bir artışa işaret ediyor. Bitcoin'in iyi performans gösterdiği bir yılın, sahiplik dağılımındaki tüm oyuncular için pozitif trendleri beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Önemli bir gösterge
Bitcoin madencilerinin BTC üretiminden aldıkları ödülün yarı yarıya düşürüleceği yarılanma (halving) etkinliğinin de yaklaştığını hatırlatan Sönmez, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Geleneksel finansın artan ilgisi, Bitcoin'in yatırım fonları aracılığıyla borsalarda listelenebilmesi, hükümetlerin Bitcoin merkezinde şekillenen regülasyon girişimleri bir arada düşünüldüğünde, ilerleyen dönemde Bitcoin talebinin büyük ölçüde etkilenebileceğini öngörüyoruz. Buna karşın, yarılanmanın da yaklaştığı bu dönemde kısa vadeli arzı gerileyen Bitcoin'de mülkiyet ve sahiplik dinamiklerinin ilerleyen süreçte daha belirleyici ve önemli bir gösterge olacağını tahmin ediyoruz. Özellikle arzın büyük bir bölümünün uzun vadede elindeki Bitcoin'i elden çıkarmayı düşürmeyen kuruluşlarda toplanmasını ve yüzde 14'lük bir bölümünün de 10 yıldır hareket etmediğini değerlendirdiğimizde, sahiplik dinamikleri giderek önem kazanıyor. 150'den fazla kripto para birimini TRY cinsinden alım satımına olanak tanıyan GateTR olarak kripto para birimlerinde yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip ediyor ve kullanıcılarımıza aktarmaya gayret ediyoruz. Bu dengelerdeki sinyaller de, GateTR ekibinin yakından izlediği metrikler arasında yer alıyor."