HADIMKÖY’E TEKNOPARK KURULUYOR
Kemerburgaz Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Altıntaş, Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kuru ve öğretim üyelerinden oluşan üniversite yönetimi; Hadımköy’de teknopark kurmak için ilk adımı attılar. Üniversite-sanayici işbirliği ile kurulacak olan teknoloji üretim merkezinin kurulma amacı; Ar-Ge ve inovasyonla yeni teknolojiler üretirken, mezun olan üniversite öğrencisinin işsiz kalmasını engellemek ve henüz okurken iş hayatının içinde yer almasını sağlamak.
Hadımköy-Arnavutköy Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Bozdağ konu ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada ’’Hükümetimizin yaptığı çılgın projelere biz de ayak uydurmaya çalışıyoruz. Çılgın projeler üretiyoruz. Hadımköy’de devrim niteliğinde projeler üretiyoruz. Bunların yanında, Islah Organize Sanayi bir devrimdir, çılgın projedir. Yıllardır el atılmamış bir konudur. Yine bu çılgın projelerimizden birisi de, teknopark ve bilim parkını Kemerburgaz Üniversitesi ile birlikte kuma projemizdir.’dedi.
Bozdağ sözlerine şöyle devam etti:
Avrupa’ya kadar bu işi hedefleyerek götürebilmek bir çılgın projedir. Dolayısıyla, biz gelecek 2023 yılında Hadımköy’de; dünyada parmak ile gösterilebilecek bir vizyonu orada hedefliyoruz. Zaten hedef ve vizyonumuz da 2023 yılına yakışır bir Hasiad’ı gerçekleştirmek ve Hadımköy Sanayi Bölgesi’ni geliştirmek. Üniversitieler, eğitimi üretimle birleştiremiyorsa, boş ve işsiz insan mezun etmiş oluyor. Biz burada Hadımköy’de ezberleri bozuyoruz. Üniversiteden mezun olan insanı kendi sahasında, tarlasında, fabrikasında çalıştırarak, üretime katıyoruz. Boş işsizleri yaratmak yerine, dolu, üretime odaklı istihdam yaratmaya çalışıyoruz. Okurken, aynı zamanda, okuduğu alanı ile paralel olarak somut bir işte çalışarak da teori ile pratiği birlikte uygulayarak üreten gençler yetiştirmek amacını taşıyoruz. Üniversitede okurken öğrenci, hem de iş hayatını tanıyacak bu proje ile. Mezun olduğunda da işi de hazır olacak. Bunu gerçekleştirmek adına İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Kemerburgaz Üniversitesi ve HASİAD olarak çalışmalara başladık. Bu proje Türkiye ve İstanbul’da bir ilk olacak’’dedi.
Türkiye ve İstanbul’da bir ilk olacak
Hüseyin Bozdağ; ’’İstanbul’da 8 tane teknopark var. Bu sekiz tane teknoparkın içerisinde, özel bir üniversite ile özel bir müteşebbisin kuracağı bir teknopark hayal ediyoruz. Ve bunu yapmaya çalışıyoruz. Bir defa her şeyden önce dünyada rekabetçi olmanın yolu, iki şeyden geçiyor. Bunlardan birincisi ar-ge, diğeri ise inovasyon. Bu, yenilik yani inovasyonun içerisine koyabileceğimiz en önemli noktalardan birisi de teknopark. Teknoparkların içerisinde, dünyadan örnek vermek gerekirse, bir üniversitenin bahçesinden dünya markası çıkıyor. Ama Hadımköy’deki on bir milyon metrekarelik sanayi alanı içerisinde biz iki tane dünya devi çıkarmak istiyoruz. Aslında biz onlarca dünya markası çıkarmayı hayal ediyoruz. Ve 2023 hedeflerimizin içerisinde bu teknoparkla beraber, biz ihracat rakamlarımızı revize etmeyi planlıyoruz. Beş yüz milyar dolarlık ihracat rakamlarını, Hadımköy’ün kendi ölçülerinde ki biz şu anda biz dört milyar dolarlık bir ihracat yapıyoruz; bununla beraber on milyar dolarlık ihracat hedefi koyuyoruz Hadımköy’e. Teknoparkımızla, Islah Organize Sanayi Bölgemizle. Bunun için duyarsız kalmadık. Bu hassasiyetlerimiz noktasında Hadımköy’ün bu önemli potansiyelini tüm dünyaya duyurmaya çalışıyoruz’’ şeklinde ifade etti.
Türkiye’de marka olmuş bir işadamı bu işin başında
Hüseyin Bozdağ;’’Kemerburgaz Üniversitesi’nin misyonu sanayi işbirliği üzerine kurulu bir yapı teşkil ediyor. Üniversite-sanayi arasında bir paralellik var bu bağlamda. Çünkü birliktelik sağlandığı takdirde, öğrenci mezun olurken işi de hazır olmuş oluyor. Yani iş garantisi veriyoruz. En önemlisi de Kemerburgaz Üniversite’sinin kurucularının da neredeyse tamamına yakınının işadamı olması. Onlarda bizden biriydi zaten. Binlerce insanı istihdam ediyor, mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş. Dolayısıyla, daha iyi anlaşabileceğimizi düşünerek Kemerburgaz Üniversitesi’ni seçtik ve bu üniversitemiz bizim için büyük bir fırsat, onlar için de Hadımköy’ün bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Diğer üniversitelerden Kemerburgaz Üniversitesi’ni farklı kılan en önemli özellik, Türkiye’de marka olmuş bir işadamının, başında olması, bizi daha iyi algılıyor olması, yeni bir üniversite ve yeni bir vizyonla yola çıktığı için de bütün bürokratik engelleri daha kısa sürede aşabilme ve daha hızlı yapabilme adına düşündük daha doğrusu.
İstanbul’un sanayi gücü daha çok teknoparkı kaldırabilecek potansiyele sahip
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ;’’İstanbul’da İTÜ’de,TGB(TÜBİTAK-Gebze’de),İstanbul Üniversitesi’nde, Boğaziçi Üniversitesi,Yıldız Teknik Üniversitesi,Gazi Üniversitesi,Orta Doğu Teknik Üniversitesi,(ODTÜ),Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve ayrıca Ankara Sanayi Odası’nın da teknoparkları mevcut. İstanbul’un sanayi gücünü düşünürsek, daha çok teknoparkları barındırabilecek bir potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz’’ dedi.
Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ;’’Teknokentlerde yazılım bilişim en büyük payı alıyor. Çok ağır üretim fazla yok. Çok temiz ortamlarda yapılabilecek Ar-ge’ler teknokentlerde yer alıyor. Bu açıdan baktığımızda da en çok payı; yazılım, bilişim ve elektronik telekominikasyon alıyor. Fazla ıslak zemin ve kirli ortam gerektirmeyen teknoparklarda Ar-ge faaliyetleri için uygun mekanlar oluyor’’şeklinde ifade etti.
ProfiDr.Yıldırım Üçtuğ;’’İTÜ’nün neredeyse tamamına yakınını bilişim ve teknolojiden oluştuğunu görüyoruz. Yüzde 74 bilişim ve teknolojiden, yüzde 6 ise elektrik-elektronikten oluşuyor.Kurulacak teknoloji üretim bölgelerinde yeni ve ileri teknoloji üretilebilirliği ve geliştirilebilir olması hususları yer alıyor’’ dedi.
HASİAD Bölgesi’nde çalışanların yüzde 30’u beyaz yakalı
Başkan Hüseyin Bozdağ;’’Üniversiteden mezun olmak çok önemli değil. Eğer eğitiminizi üretimle birleştiremiyorsanız, diplomalı işsizleri yaratıyorsunuz demektir. Biz Hasiad Bölgesi’nde 450-500 tane fabrikamızın kırık bin tane çalışanının öyle zannediyorum ki yüzde 30’a yakını beyaz yakalılardan oluşuyor. Kemerburgaz Üniversitesi’nin de bizim de HASİAD olarak hayallerimiz var. İnsanları okuttunuz, belli bir yere getirdiniz. Bir kariyer sahibi yaptınız. Ama iş yoksa bunu taçlandıracak hiçbir şey yok. İşte biz orada sizin her türlü,eliniz kulağınız, her türlü destekçiniz olabilecek bir yapı olabilecek bir yapıya sahibiz. Çünkü biz eğitimsiz bir işin yapılanmasını asla düşünemiyoruz. En eğitimsiz sektör de belki biz gıdacılar gibi gözüküyoruz. Ama biz hazır yemek sektöründe gıda mühendislerini bu işe kattığımız gün başarıyı sağladık. Onun için 26 yıldır bu başarıyı yakaladık. Üniversite olarak sizlerin belirlediğiniz kriterler, bölgesel olarak hedeflenen yer olarak HASİAD bölgesine birebir uyum sağlamakta diye düşünüyoruz. Bölge işadamları olarak. Türkiye’nin en önemli projeleri bizim bölgeden geçiyor. İnşallah, bu birliktelik ve güç, bölgemizi farklı yerlere taşır’’ dedi.
Kemerburgaz Üniversitesi ile Hasiad’ın birlikteliği rol model olacak
Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Yıldırım Üçtuğ;’’ Sanayi ile işbirliği son derece önemli. Öğrenciler için son derece önemli. Hayatı, henüz öğrenciyken yaşamak durumundalar. Biz mezun ediyoruz, siz bu insanları bir yıl daha eğitmek durumunda kalıyorsunuz. Halbuki o eğitimi bir ölçüde üniversitenin içerisindeyken almaları son derece önemli. O nedenle bizdeki mühendislik ve idari ilimler için bu tür işbirliği çok faydalı olacağı konusunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Öncelikle öğretim üyelerimiz ve sonrasında da öğrencilerimizi için sanayi ile buluşma ve sanayiye danışmanlık yapma imkanı doğmuş olacak. Bilecek, görecek ki öğrenciliğe doğru aktarabilsin. Sadece kitapta olanı değil, gerçek hayatta olanı da aktarabilsin.Kemerburgaz Üniversitesi’nde okuturken iş dünyası ile de tanıştıracağız, iş dünyası ile iç içe götüreceğiz. İnsanla r bu üniversiteden mezun olduğunda pratikle teoriyi harmanlamış olarak mezun olacak diyoruz ve üniversitemiz de bu doğrultuda çok büyük gayret sarf ediyor’’ dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.