İnşaatı yarım bırakan müteahhide ceza geliyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan kanun taslağına göre, mühürlenen inşaatta çalışmaya devam eden müteahhide uygulanan idari para cezası 3 katına çıkarılıyor. İnşaatı yarım bırakıp kaçan müteahhide de ilk kez para cezası uygulaması getiriliyor.
Vatandaşın ‘konut’ mağduriyetini önlemek amacıyla, inşaat işlerini usulüne uygun yapmayan müteahhitlere, usta ve diğer ilgililere ağır para cezaları getiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni imar kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı taslağında, inşaat sektöründe hakkaniyeti ve güvenliği sağlamaya yönelik maddeler yer alıyor.
Buna göre inşaatı yarım bırakıp kaçan müteahhit yapının yaklaşık maliyetinin yüzde 5’i kadar ceza ödeyecek. Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi almadan inşaat yapanlara 10 bin lira, belgesini 3 yılda bir yenilemeyene de 5 bin lira ceza verilmesi öngörülüyor.
Mükellefiyetini süresinde yerine getirmeyen veya sözleşmeye aykırı davranan parsel sahibi, denetçiler, teknik müşavirlik kuruluşu, müteahhit ve şantiye şefinin yanı sıra taşeronlara veya ustalara, ayrı ayrı olmak üzere 2 bin ila 6 bin lira arasında para cezası uygulanacak. Afet tehlikesi karşısında can ve mal güvenliğini tehdit ettiği veya edeceği belirlenen yapılara verilen sürede takviyede bulunmayanlar ise 10 bin lira ceza ödeyecek.
DUMAN DEDEKTÖRÜ ZORUNLULUĞU
Bakanlık ayrıca binalarda can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yangın ve gaz dedektörlerini zorunlu hale getirmeyi de hedefliyor. Taslağa göre, verilen sürede asansör ve yürüyen merdivenin bakımını yaptırmayan, güvenlik kamerası, uydu anteni ve reklam tabelasını görüntü kirliliği oluşturmayacak şekilde kullanmayan bina sahibine, bunlar yaptırılıncaya kadar her 6 ay için bin lira para cezası verilecek.
Para cezaları ‘kentsel dönüşüme’ kaynak olacak
DAHA önce binanın tamamlanmış halinin maliyeti üzerinden hesaplanan idari para cezalarında ise indirime gidilmesi planlanıyor. Cezalar, binaların büyük bölümünün bitirilmemiş olduğu dikkate alınarak yüzde 30 azaltılabilecek. Böylece, binanın maliyetinin üzerinde ceza kesilmesinin de önüne geçilecek. Taslağa göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tahsil edilen cezaların tamamı ile ilgili idarelerce alınan cezaların yüzde 50’si, imar ve kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanılmak üzere Bakanlığın ‘Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’na yatırılacak.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.