Kış saati tasarruf değil israf getirdi
Yayınlanma:
Güncelleme:
CHP’li Yarkadaş, Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) elektrik tüketim istatistikleri üzerinden yaptığı çalışmayı değerlendirdi.
Kasım ayında ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıklar mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketiminde rekor artış yaşandı.
Kış saati uygulamasına geçilmemesi hemen hemen herkesin tepki göstermesine neden oldu. Öğrenciler ve işe giden vatandaşlar gün doğmadan yola çıkmaktan rahatsızlıklarını her yerde dile getiriyorlar.
Uygulamayı TBMM’ye taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Uygulama nedeni ile saat ayarının insanların psikolojisini bozduğunu ve ekonomiyi çökerttiğini” ifade etmişti.
Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) elektrik tüketim istatistikleri üzerinden yaptığı çalışma, iktidarın yaz saati uygulamasını kalıcılaştırarak, kış saatinden vazgeçmesi tasarruf değil enerji tüketiminde israfa yol açtığını ortaya koydu.
‘İNATLAŞMAYLA DEVAM EDİLEMEZ’
Konuyu değerlendiren Yarkadaş, şu ifadeleri kullandı:
“Uygulama ekonomiye büyük zarar vermiş durumda. Karar nedeniyle birçok şehirde milyonlarca öğrencinin yanı sıra erken saatte mesaiye başlayan milyonlarca vatandaş, kış günlerinde henüz güneş doğmadan evlerinden çıkmak zorunda kalıyor. Kışın güne bir saat daha erken başlıyor oluşumuz, tasarruf anlamına gelmiyor. Uygulamanın devamında finans, spor, turizm, ulaştırma ve sağlık alanında birçok problemle karşı karşı kalacağız.
Söylediklerimiz Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) tarafından da bilimsel ve teknik verilerle kanıtlanmış oldu. Bizi dinlemeyen iktidarın Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) çalışmasına göz atmasını diliyorum. Bu “ben yaptım oldu” anlayışıyla ve inatlaşmayla devam ettirilecek bir husus değil. 79 milyon vatandaşımızı ekonomik, psikolojik manada etkileyen bir vaka.”
‘ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI AÇIKLADI’
Elektrik Mühendisleri Odası’nın verilerine dikkat çeken CHP’li Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) TEİAŞ`ın elektrik tüketim istatistikleri baz alarak bir çalışma yapıyor. Çalışmaya göre; kış saati uygulamasından vazgeçilmesi tasarruf sağlamadığı gibi tüketimi artırıcı bir etki yaratmış.
Son 5 yılın Kasım ayı tüketimlerine bakıldığında bu yıl ilk kez elektrik tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış göstermiş ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaşmış.
Kasım ayında elektrik tüketimi; 2015 yılında 21.3 milyar, 2014 yılında 21 milyar, 2013 yılında 20 milyar, 2012 yılında ise 20.3 milyar kilovat saat düzeyinde bulunuyormuş. Bu yılın Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 rekor artış gösteren tüketim, geçen yıl Kasım ayında yalnızca yüzde 1.35 artmış.
Elektrik tüketiminin 2013 yılındaki düşüşü nedeniyle; 2014 yılı Kasım ayında elektrik tüketiminde görece yüksek bir artış yaşanmış. Ancak bir önceki yıldaki elektrik tüketimi düşüşü nedeniyle yüksek olan bu artış bile yüzde 4.8`de kalmış, bu yılki gibi yüzde 6.5`e ulaşmamış durumda.”
‘YILLIK TÜKETİM ARTTI’
“Kış saatine geçilmemesiyle yaşanan bu tüketim artışı yıllık tüketimi de yukarıya doğru itmiş. Verilere göre 2015 yılı Ocak-Ekim aylarında 221.2 milyar kilovat saat olan elektrik tüketimi bu yılın aynı döneminde 227 milyar kilovat saat ile yüzde 2.63 artış göstermiş. Kasım ayı tüketimiyle bu yıl yaşanan artış yüzde 4.09`a yükselmiş durumda.
Tüm bu veriler, hükümetin yaz saati uygulamasını kalıcılaştırıp, kış saatini kaldırmasıyla elektrik tüketiminde Kasım ayında manipülatif bir artışa neden olduğunu göstermekte.
Hükümet; hem yurttaşlara sıkıntı veren, hem dış dünyayla iletişim açısından sorunlar yaratan, hem trafik kazalarında artışa neden olduğu belirtilen, hem de elektrik tüketiminde tasarruf değil israf yaratan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir.”
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.