Obezite vergisi geliyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde obezite vergisi gelebileceğini açıkladı. Şimşek, "Mesela obeziteyi tetikleyen, sağlık harcamalarını artıran ürünleri yönelik özel tüketim vergisi gündeme gelebilir.
Tüm bu hususları tartışıyoruz, düşünüyoruz, ileriki dönemlerde tüm bunlar gündeme gelebilir, uygulamaya konabilir" dedi. Maliye Bakanı Şimşek, yeni dönemde öğretim üyelerine maaş artışı üzerinde çalışılacağı sinyalini de verdi.
Şimşek konuyla ilgili olarak "Öğretim görevlilerimizin ücret skalasında bir iyileştirme olması gerektiği açık. Reel bazda ücretler ciddi biçimde arttı. Bununla birlikte öğretim görevlilerimizin durumu iyileştirilmeli." açıklamasında bulundu.
Şimşek konuyla ilgili olarak "Öğretim görevlilerimizin ücret skalasında bir iyileştirme olması gerektiği açık. Reel bazda ücretler ciddi biçimde arttı. Bununla birlikte öğretim görevlilerimizin durumu iyileştirilmeli." açıklamasında bulundu.
5.İzmir İktisat Kongresi'nde yönettiği panelde katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekolojik vergilendirmeyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Şimşek, bu konuda motorlu taşıtlar vergisi için karbon salınımını dikkate alan bir çalışma yaptıklarının altını çizdi. "Arkadaşlara söyledim çalışıyorlar. Çevreyi çok kirleten taşıtların vergisi yüksek, az kirletenlerin ise az olacak" diyen Şimşek, konutlarda da benzer kriterlere baktıklarını kaydetti. Şimşek, " Mevcut konutların tamamından 2017'ye kadar bir enerji performans sertifikası alacağız. Belki ileride bunun üzerine bir emlak vergisi veya verimliliği teşvik edecek bir vergi sistemi düşünülebilir. Bunun benzeri birçok konu tartışılabilir. Mesela obeziteyi tetikleyen, sağlıkharcamalarını artıran ürünleri yönelik özel tüketim vergisi gündeme gelebilir. Tüm bu hususları tartışıyoruz" dedi.
İçki ve akaryakıta yüksek vergi bilinçli tercih
Bazı ürünlerde vergi oranlarının yüksek olduğu yönündeki tespitlere katıldığını söyleyen Şimşek, "Otomotiv, iletişim, sigara, içki ve akaryakıt vergileri hariç vergiler genel olarak yüksek değil. Bu da bilinçli bir tercih. Eğer bu saydığım alanlarda vergi indirimi bekliyorsanız, beklemeyin; indirmeyeceğiz. 60 milyar dolar enerji ithalatı yaptık. Kastınız akaryakıt vergileriyse, indirmeyeceğiz" diye konuştu.
Banka 'Maliye'ye takdıysa bana da takar' diyor ama bunu düzelteceğiz...
Bankaların vergi borçlularına yönelik davranışları hakkında da bilgi veren Şimşek, "Maliye bazen bankalar aracılığıyla alacağını tahsil etme yoluna gidiyor. Bazen bankalar bunu aşırıya götürüyor. Biz bankalara 'Mükellefin bize 10 lira borcu var, ona haciz koyun' diyoruz. Onlar da 'Bu mükellef devlete taktıysa yarın bana da takar' diyor, bütün parasına haciz koyuyor. Bunun için BDDK nezdinde girişimde bulunduk. Sadece vergi borçuna haciz olacak" açıklamasında bulundu.
'Göreceksiniz Maliye ile ilgili şikayetler çok artacak"
Vergi denetimlerini de ciddi biçimde artıracaklarını açıklayan Şimşek, bununla ilgili olarak ilginç tespitlerde de bulundu. Vergi denetim kapasitesini, insan kaynağı açısından ciddi şekilde artırdıklarını ve teknolojiyi de kullandıklarını belirten Şimşek, "Vergi kaçıranlara duyurulur. Göreceksiniz vergi kaçakçılığı ile mücadelede inanılmaz seviyelere çıkacağız" diye konuştu. Şimşek sözlerini "Önümüzdeki yıllarda vergi denetimleri çok artacak ve Maliye'yle ilgili şikayetler de çok artacak" diyerek tamamladı. Ama mükellefe zulmedilmeyeceğini belirten Şimşek, bununla ilgili olarak mükellef haklarını bildirgesini hazırlayan bir bakanlık olduklarını söyledi.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.