Piyasalarda gergin bekleyiş: Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi dolarda son durum

Piyasalarda gergin bekleyiş: Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi dolarda son durum
Yeni ekonomi yönetiminin daha ortodoks politikalara dönüşünün ilk somut işareti olması beklenen TCBM'nin yarınki faiz kararı öncesi yurt içi piyasalarda bekleyiş hakim. Kur 7.70'in üzerinde dalgalı bir seyir izliyor.

Yeni ekonomi yönetiminin daha ortodoks politikalara dönüşünün ilk somut işareti olması beklenen TCBM'nin yarınki faiz kararı öncesi yurt içi piyasalarda bekleyiş hakim. Kur 7.70'in üzerinde dalgalı bir seyir izliyor.

Küresel piyasalarda risk iştahı dün ABD’de açıklanan ve koronavirüs salgınının etkisi altındaki ekonominin hâlâ kırılgan olduğuna işaret eden perakende satış verisinin ardından güç kaybetti. Ay başından bu yana %11 yükselen dünya borsalarında düzeltme görülürken, güvenli liman para birimleri değer kazandı.

Ekonomi yönetiminin geçen hafta değişmesi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni ekonomi yönetiminin “güven ve krebilite”yi ön plana çıkaran açıklamalarına destek vermesinin ardından TL geçen hafta dolar karşısında %10’a yakın değer kazanmıştı.

Yatırımcılar ekonomi yönetimindeki değişikliğin para politikasına ilk somut yansımasını ise TCMB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) perşembe günü açıklayacağı faiz kararında görecekler. Reuters anketine göre, Merkez Bankası’nın (TCMB) Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantısında politika faizini 475 baz puan artırarak %15’e yükselteceği tahmin ediliyor.

Gerçekleşmesi halinde bu faiz artışının piyasalardaki faizlere belirgin bir yansıması olması beklenmiyor. Gecelik faizler hali hazırda %14.75, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyet (AOFM) ise %14.72 seviyesinde. Ancak yine de piyasalar faiz kararını şu ana kadar yapılan açıklamaların ilk sınavı olarak görüyorlar.

Borsa geçen haftaki sert yükselişin ardından dün kâr realizasyonu ve yeni tecrit önlemlerinin bazı sektörlerde gelir kaybına neden olacağı beklentisiyle %2.57 düşüşle kapandı. Bankalar %5.3 düşerken, Bim, Migros gibi perakendecilik hisseleri günü artıda kapattı. Kayıplar havayolu hisselerinde de belirgindi.

Türkiye’nin risk priminin göstergesi olan ve geçen hafta sert bir düşüşle 400 baz puanın altına gerileyen CDS dün 13 baz puan yükselişle 407 baz puana çıktı.

Deniz Yatırım tarafından yayımlanan değerlendirmede yurt dışı piyasalarda risk iştahının azalmasına ve CDS’teki artışa da değinilerek, “Henüz kalıcı bir olumsuzluk olduğu kanaatinde değiliz ve 19 Kasım’daki para politikası gelişmelerinin beklenmeye devam ettiğini düşünme pozisyonumuzu muhafaza ediyoruz. dolar/TL paritesinde 7.83/84 seviyeleri aşılmadan ‘ihtiyatlı’ pozisyona geçmenin erken olduğu kanaatindeyiz” denildi.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan TCMB’nin yarın “enflasyon karşısında yeterli derecede yüksek faiz oranını” geleneksel para politikası zemininde yapacağı beklentisinin piyasada ağır bastığnı ifade ederek, “İletişim bacağı bu kadar iyi bir şekilde yönetilmişken, bunun aksiyon bacağının politika faizi artışı ile devam etmesini bekleriz. Bu aşamadan sonra da, politika faizi olarak adlandırdığımız repo faizinin ‘tek politika aracı’ olarak yeniden tesis edilerek sadeleşmenin ilanını da bekleyebiliriz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomide güven ve istikrarı tesis etme odaklı açıklamalarına dün de devam ederek, iş çevreleri, bankalar ve düzenleyici kuruluşlar ile istişarelere devam edeceklerini söyledi.

Elvan dün bakanlığın 2021 bütçesine ilişkin soruları yanıtlayarak, “Türkiye yatırımcılar açısından hem yerli hem de uluslararası yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi olsun istiyoruz. Bu noktada atılması gereken adımları yine kararlılıkla atacağız. Bunu özellikle vurgulamak istiyoruz” dedi.

 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.