Prim borcuna 60 ay taksit

Prim borcuna 60 ay taksit
Son 1 yılda borcunu ödeyememiş dürüst mükellefe yeni bir imkan getirildi. Buna göre; sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası 60 aya varan taksitlerle zorlanmadan ödenebilecek
Prim borçlarını düzenli ödemesine rağmen son 1 yılda elde olmayan nedenlerle borçlarını ödeyemeyen işverenlere yeni bir taksitlendirme hakkı sağlandı. Zor durumdaki işverenler prim borcunu 60 aya (5 yıl) kadar taksitlendirebilecek. 500 bin TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. Burada temel kriter iş yerinin 3 yıldır prim yükümlüsü olması.

‘UYUMLU İŞVEREN’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un verdiği bilgiye göre; uyumlu mükelleflere tanınan tecil taksit kolaylığından yararlanacak mükellefin en az 3 yıldır ticari, zirai veya mesleki faaliyette bulunuyor olması gerekiyor. Mükellefin iş yerlerinde son 3 yıl içinde aylık prim ve hizmet belgeleri ile muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini süresinde vermiş olması şartı da aranacak.

HESAP ENFLASYONA GÖRE

Prim borçlarına uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine üretici enflasyonu (ÜFE) dikkate alınacak. Prim borçlarının taksitler halinde ödenmesinde yıllık yüzde 22 olan tecil faizi, çok zor durum derecesine bağlı olarak yüzde 1.1-16.5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek. Mükelleflerin borcu ödediği takdirde çok zor duruma düşüp düşmeyeceği formülle hesaplanacak.

HANGİ BORÇLAR KAPSAMDA?

Sosyal güvenlik primleri, işsizlik sigortası primleri ve idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı tecil edilebilecek. Damga vergisi borçları tecil edilemeyecek. Borcun taksitleri ödendikçe, ödeme oranında hacizler kaldırılacak, teminat iade edilecek.

ÖDENDİKÇE HACİZ KALKACAK

500 bin TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. 500 bin TL’yi aşan kısım için ise yüzde 25’i oranında teminat alınarak 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabilecek. Hacizli malın, kanuna göre belirlenen değerinin yarısından az olmamak üzere satış bedelinin yarısının kuruma ödenmesi kaydıyla bu malın borçlu tarafından satışına kurumca izin verilebilecek.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.