Seçimin faturasını vatandaş ödeyecek
Yayınlanma:
Güncelleme:
Seçimlerin yapıldığı haziran ayında bütçe 25.6 milyar lira açık verdi. Altı aylık açık, geçen seneki rakamı ikiye katlayarak 46 milyar lirayı ulaştı.
Bütçe, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin gerçekleştirildiği haziranda 25.6 milyar lira Açık verdi. Ocak-haziran döneminde Açık 46.1 milyar lira oldu. 2018 için öngörülen 65 milyarlık bütçe açığının yüzde 70’ine ilk altı ayda ulaşılmış oldu. Son 12 aylık Açık 68 milyar liraya ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, haziran ayı ile ocak-haziran dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Veriler şöyle:
-Haziranda bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.3 artarak 51.5 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 33.8 yükselerek 77.2 milyar lira oldu. bütçe gelirleri ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.2 artışla 353.6 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 23.2 yükselişle 399.7 milyar lira oldu. n Güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları haziran ayında 484.8 milyon lira oldu. Yıl başından bu yana yapılan toplam harcama ise 3.6 milyar lira olarak gerçekleşti.
-Hizmet alımları için haziranda 2.1 milyar lira harcama yapıldı. Özel güvenlik hizmet alım giderleri için ise haziranda 2.5 milyon lira ödeme yapıldı. Yıl başından bu yana yapılan ödeme 168.1 milyon lira oldu. Temizlik hizmet alım giderleri için de haziranda 7.5 milyon lira harcama yapıldı. Yıl başından bu yana yapılan harcama toplamı da 463.6 milyon lira olarak gerçekleşti.
-Kiralar için bütçeden haziranda 89 milyon lira harcama yapıldı. Yıl başından bu yana yapılan toplam harcama ise 550.7 milyon lira oldu. Taşıt kiralaması için haziranda 37 milyon lira, yıl başından bu yana ise toplamda 217.1 milyon lira harcama yapıldı. Hizmet binası kiralama giderleri için de haziranda 18.8 milyon lira, yıl genelinde ise 106 milyon lira harcandı.
-Temsil ve tanıtma giderleri kapsamında haziranda 18.6 milyon lira harcama gerçekleştirildi. Yıl başından bu yana yapılan toplam harcama ise 65.5 milyon lira oldu.
-Hane halkına yapılan transferler kapsamında “diğer sosyal amaçlı transferler” başlığı altında yapılan harcamadaki artış da dikkat çekti. Bu kapsamda mayısta 610.6 milyon lira harcama yapılırken hazirandaki harcama 2.4 milyar liraya çıktı.
-Fonlara verilen paylar kapsamında da Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na verilen pay, mayıs ayında 821.4 milyon lira iken, haziranda 1.8 milyar liraya yükseldi.Örtülü harcama 1 milyarı TL’yi aştı
“Örtülü ödenekten” mal ve hizmet alım giderleri kapsamında, haziran ayında 207.2 milyon lira harcama yapıldı. Yıl başından bu yana bu kapsamda yapılan harcamaların toplamı ise 1.1 milyar liraya ulaştı. Sermaye giderleri kapsamında da “örtülü ödenekten” haziranda 1.1 milyon lira harcama gerçekleştirildi. Bu kapsamdaki harcamaların toplamı da 2.5 milyon lira oldu.
Faize 33 milyar TL ödendi
Faiz giderleri için yapılan harcama haziranda 2.3 milyar lira olarak gerçekleşti. Yıl başından bu yana yapılan faiz gideri harcamaları toplamı ise 33.8 milyar lira oldu. Geçen yılın haziran ayında faiz gideri 1.2 milyar liraydı. Bu yıl hazirandaki faiz gideri yaklaşık olarak iki katına çıkmış oldu. Geçen senenin ilk altı ayında 26.9 milyar lira olan faiz gideri de yaklaşık yüzde 25 oranında arttı.
Görev zararları katlandı
“Görev zararları” kapsamında yapılan harcamalarda da büyük artış yaşandı. Mayısta 5.4 milyar lira olan görev zararları haziranda 16.4 milyar liraya çıktı. Artışın büyük bölümü sosyal güvenlik kurumlarından kaynaklandı. Sosyal güvenlik kurumlarına görev zararları kapsamında yapılan ödemeler katlanarak arttı. Mayısta 5 milyar lira olan görev zararları kapsamında sosyal güvenlik kurumlarına yapılan ödemeler haziranda 15.9 milyar liraya çıktı. TKİ’ye de 140 milyon lira verildi.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.