Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Yayınlanma:
Güncelleme:
Dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 370, yoksulluk sınırı 4 bin 462, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 704,70 TL oldu.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Araştırmasının Temmuz 2016 ayı sonucuna göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 370, yoksulluk sınırı 4 bin 462, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 704,70 TL oldu.
TÜRK-İŞ’in açıkladığı araştırma sonucuna göre, Temmuz 2016’da dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.369,76 TL; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.461,76 TL olarak gerçekleşti. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.704,70 TL oldu.
TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 29 TL artış gösterdi. Aynı şekilde aylık yaşam maliyeti için bir önceki aya göre 64 TL daha fazla harcama yapılması gerekli oldu. Ancak geçtiğimiz aylarda, özellikle sebze-meyve fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle, 2016 yılının başına göre bugün aylık gıda harcaması tutarı için 16 TL ve aylık yaşam maliyeti için 50 TL daha fazla harcama yapılması gerekti.
MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ DEĞİŞİM
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki değişim 2016 Temmuz ayı itibariyle şöyle gerçekleşti:
-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,45 oranında arttı.
-Yılın ilk yedi ayı itibariyle yüzde 1,12 oranında gerileme oldu.
-Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 3,07’dir.
-Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 8,89 olarak hesaplandı.
TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDE FİYAT DEĞİŞİMİ
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Temmuz 2016 itibariyle şu şekilde bir değişim göstermiştir:
-Süt, yoğurt, peynir grubunda; geçtiğimiz Ramazan ayı nedeniyle bazı marketlerde yapılan indirim ortadan kalkınca sütte ortalama fiyatlar eski seviyesinin de üstüne çıktı. Yoğurt ve peynir fiyatında önemli bir değişiklik tespit edilemedi.
-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma et ve kuşbaşı fiyatı kilogramda bir lira artış gösterdi. Ancak önünde kuyruk olan tanzim satış mağazalarında fiyat aynı kaldı. Tavuk fiyatı bu ay da değişmedi. Hesaplamada yaz aylarında esas alınan balık (alabalık, somon, levrek) ortalama fiyatında önemli bir fiyat değişikliği olmadı. Yumurta tane fiyatı ise iki kuruş arttı. Sakatat ürünleri fiyatı aynı kaldı. Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı mercimek, barbunya) ise, geçen aya özgü olarak yapılan indirimin ardından fiyatlar eski seviyesine geldi.
-Bu aya başlarken sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı 3,70 TL tutarındaydı. Sebze ortalama kilogram fiyatı 3,52 TL ve ortalama meyve kilogram fiyatı da 3,95 TL olarak hesaplanmıştı. Bu ya da hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi. Bu ay ortalama sebze fiyatı biraz gerileyerek 3,36 TL ve meyve fiyatı ise artarak 4,23 TL seviyesinde gerçekleşti. Böylece ortalama sebze-meyve kilogram fiyatı da geçtiğimiz aya göre biraz artışla 3,76 TL olarak hesaplandı.
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay makarnadaki küçük fiyat ayarlaması dışında önemli bir fiyat değişikliği olmadı.
-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; margarin fiyatında artış görülürken, tereyağı ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı genelde fazla değişmedi. Siyah zeytinde ortalama kilogram fiyatı aynı kaldı ve fakat yeşil zeytin fiyatı biraz geriledi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde fiyat değişikliği olmadı. Aynı şekilde baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri fiyatı da aynı kaldı. Şeker ve tuz fiyatı da değişmedi. Bal ve pekmez fiyatı da aynı kalırken reçel fiyatında biraz gerileme tespit edildi. Salça fiyatı genel olarak bu ay yine aynı kaldı. Ihlamur fiyatı da değişmedi. Çay fiyatında ise biraz gerileme tespit edildi.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.