Yüksek faturalarının nedeni belli oldu!

Yüksek faturalarının nedeni belli oldu!
CLK Boğaziçi Elektrik, daha düşük tarife uygulanan sanayi abonelerini, bilgi vermeden yüksek tarifeli ticarethane abone grubuna dönüştürdüğü için soruşturma açıldı.
CLK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış AŞ, 2013 yılında bildirim yapmadan bazı sanayi abonelerini, ticarethane abonesine dönüştürdü. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sanayiciler için daha yüksek tarifeden elektrik kullanmak anlamına gelen bu uygulamayı denetim kıskacına aldı.


SORUŞTURMA AÇILDI

Şirket hakkında işlem başlatıldı.EPDK, elektrik dağıtım ve perakende sektörünü yakın markajda tutmaya devam ediyor. Kurum, kısa süre önce İstanbul'un Avrupa yakasının elektrik dağıtımını yürüten CLK ortaklığının perakende şirketi CLK Boğaziçi'yi mercek altına aldı. EPDK, CLK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış AŞ'nin, 2013 yılında bildirimde bulunmadan bazı sanayi abonelerini ticarethane abonesine dönüştürdüğünü belirledi.

FARK NE?

Enerji sektörü uzmanları, sanayi abonesine göre ticarethane abone grubunun daha yüksek tarifeden elektrik kullandığını belirterek, "Ticarethanelerin tarifesi sanayiye göre daha yüksektir. Ticarethanede, dağıtım kullanım ve kayıp-kaçak bedelleri de sanayiye göre daha yüksektir. Dağıtım şirketi, aboneyi sanayiden ticarethaneye dönüştürerek aslında yeni nakit ya da finansman yaratıyor"dedi.

'ABONE UYARILMALI'

EPDK'ya göre abone grupları ya da tüketiciler, sanayiden ticarethaneye dönüştürülürken perakende şirketlerince uyarılmalı ya da bilgilendilmeli. TEDAŞ'ta kamu döneminde uzun yıllar üst düzey yönetimde bulunan bir yetkili, HABERTÜRK'ün sorusu üzerine, "Bizim zamanımızda sanayicinin, sanayi sicil belgesini sunması yeterliydi. Daha sonra bu konuda yeni işlem pek gündeme gelmezdi. Dağıtım bölgeleri özelleşti. Özel sektör döneminde sürelere dikkat edildiği bilgisi bize de geliyor" dedi.

FATURADAN ÖNCE 'KESMEYE' GELİYORLAR

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi sonrasında çok sayıda tüketici şikâyeti geliyor. Son olarak bir abonenin verdiği bilgiye göre son ödeme tarihi 20 Şubat olan elektrik faturası aboneye ulaşmadan, 21 Şubat'ta kapıya gelen CLK Boğaziçi Elektrik yetkilileri, "Eğer elektrik faturanızı ödemezseniz 1 hafta içinde elektriğinizi keseceğiz" dedi. Söz konusu abone, "Faturamızı getirmeyen şirket kesmek için adeta kapıda bekliyor" diye konuştu.

SANAYİCİ ŞİMDİ NE YAPMALI?

Sanayici, fatura şoku yaşamamak için ne yapmalı? Sanayicinin önlem almaya yönelik yerine getirmesi gereken bir prosedür bulunuyor. Sanayicilerin bunun için sanayi sicil belgesine dikkat etmeleri gerekiyor. Sektör temsilcileri, sanayicilerin sanayi il müdürlüklerinden 'sanayi sicil belgesi' aldıklarını belirterek, "Bu belge belli bir süre için düzenlenir. Bunu takip etsinler. Süre dolmadan yenilesinler ve hemen elektrik dağıtım şirketine sunsunlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.