“Kentinizi depreme dirençli bir hale getirmek için siyasilere talepte bulunun. İlçenize ve ülkenize bütüncül olarak sahip çıkın” dedi.
Esenyurt Belediyesi tarafından başlatılan Depreme Dirençli Kent Esenyurt programının üçüncü toplantısı ilçedeki okul müdürleri ve öğretmenlerle yapıldı. Esenyurt Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ve Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadetdin Herdem’in de katıldığı toplantıda Başkan Bozkurt, göreve geldiği günden bu yana ilçede doğal afetlere hazırlık noktasında yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Naci Görür ise Marmara’da beklenen depremin Esenyurt’a yapabileceği olası etkileri anlattı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, depreme karşı yapılan tedbir amaçlı çalışmaları anlattı. Esenyurt’u depreme dirençli bir kent haline dönüştürmeyi hedeflediklerini belirten Bozkurt, “Bu kentin bir geçmişi var. Kentin geçmişinde neler yapıldığı var. Bizim aldığımız tablo var ve yapmak istediğimiz şeyler var. Bizim devraldığımız tablo, olması gerekenin belki de 8 kat altında. Çıkmamız gereken yer normalin 8 kat üstü. Biz, 1/5 binlik 2 tane planı olan ama bu planların ikisi de İptal edilmiş bir kenti devraldık. Binayı yıkıp müteahhide kat karşılığı verip 10 daireyi 20 daireye çıkarıyorsanız bu kentsel dönüşüm değil, kenti tahrip etme çalışmasıdır. O kentte çocukların okulu var mı? O kentin hastanesi var mı? Altyapısı var mı? Yok! Böyle kentsel dönüşüm olmaz! Olması gereken şudur; hükümetin yıkılması gereken binaların yeniden yapılması için uygun bir finans modeli kurması lazım. Biz bu kenti yeniden insanların ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlemek, dönüştürmek ve depreme dirençli yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Görevde olduğu süre boyunca emsal dışında tek bir binaya dahi izin vermediğini vurgulayan Bozkurt, “Bizim dönemimizde bir tek binaya dahi emsalin dışında imar izni verilmedi, ben olduğum sürece de verilmeyecek. Ranta müsaade etmedim diye Esenyurt’un planı üç yıldır Ak Partililer tarafından mecliste onaylanmıyor. Şu anda 1999 depreminde riskli olarak tespit edilmiş, yıkılması gerektiği kayıtlara geçilmiş ama 15 yıldır yıkılmamış binaların tamamını bitirdik. Riskli olarak tespit edilmiş tek bir bina dahi ayakta değil, ev sahipleriyle konuşarak o binaları yıktık” diye konuştu.
Toplantıda Marmara Bölgesi’nin deprem tehdidi altında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Naci Görür, deprem bilincinin çocuklara aşılanmasının önemini anlattı. Depreme karşı gerçekleştirilecek çalışmaların önemine değinen Görür, “Aynı uyarıyı biz Güneydoğu depremleri için de yaptık. Depremi duyar duymaz ağladım çünkü deprem geliyor diye aylarca çığlık attık. Şimdi tarih tekerrür etmesin! Esenyurt’u ne bekliyor? Bunu anlamak için mikro bölgeleme çalışmaları yapılıyor ama önce zeminin cinsini bilmek gerekir. Yapı ile ilgilenen her mühendis, her müteahhit, her yetkili bunu bilmek zorunda. Deprem olmadığı zaman zeminde bir zarar yok ama o dalgalar alttan girdiği zaman binaları hallaç pamuğu gibi atıyor” şeklinde konuştu. Kemal Deniz Bozkurt’un daveti üzerine Esenyurt’a geldiğini ve depreme yönelik hazırlık çalışmalarına katıldığını belirten Naci Görür, “Esenyurt’u depreme hazırlama konusunda Başkanım ‘Bize yardımcı ol’ dedi, hiç düşünmeden kabul ettim. Keşke İstanbul’da her ilçedeki yetkililer ‘Gel ilçemizi depreme hazırlayalım’ dese. Deprem siyaset üstü bir şeydir, ülkemizi depreme hazırlamak konusunda siyasiler gerekeni yapmak zorundadır. Kentin sahibi halktır, sizden ricam kentinizi depreme dirençli bir hale getirmek için siyasilere talepte bulunun, ilçenize ve ülkenize bütüncül olarak sahip çıkın. Çoluk çocuğunuzun can güvenliğini sağlayın” uyarısını yaptı.