4. dalga için geri sayım başladı!

4. dalga için geri sayım başladı!
Dünya genelinde delta varyantı etkisini artırırken Türkiye'de de koronavirüs salgınında 4. dalganın kısa süre içinde başlaması bekleniyor.

Koronavirüs salgını ile mücadelede aşılama en büyük umut olarak görülürken hastalığın her geçen gün yeni bir varyantının çıkması ülkeleri alarma geçirdi.

Dünya çapında dört milyondan fazla insanı öldüren ve 187 milyonu aşkın insana bulaşan Covid-19, Delta varyantıyla tedirginliği artırdı. Birçok ülkede Delta varyantı baskın virüs halini alırken, İran'da da varyant nedeniyle insanın hastalandığı duyuruldu.

 İran Corona Virüsü İle Mücadele Ekibi’ni yöneten Nader Tavakoli, sadece pazar günü bin 300 kişinin hastalandığını ve hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Delta varyantının görüldüğü yaklaşık 100 ülkeden birisi de Türkiye. Delta giderek yayılırken vakaların görüldüğü il sayısı 30’u buldu. İstanbul’un da arasında olduğu 3 ilde ise Delta Plus varyantı görüldü. Dersim’de 52 kişi, Diyarbakır'da 10 katlı bir apartman, Ordu'da ise 2 mahalle Delta nedeniyle karantinaya alındı.

Bartın Valiliği, koronavirüs tedbirleri kapsamında bayramda köylerde yöresel etkinliklerin yapılmamasına karar verdi. Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, kentte Delta varyantında vaka oranının 10'un üzerinde olduğunu söyledi.

Vali Tutulmaz, yurttaşların maske, mesafe ve hijyen tedbirlerine uymaya devam etmesi gerektiğini söyleyerek, “Tam sayı yok ama 10'un üzerinde diyebiliriz. 10 ile 20 arasında” dedi. Çanakkale Valiliği, 1 Temmuz'dan itibaren toplu organizasyon yasaklarının kaldırılmasının ardından koronavirüs kurallarına uyulmadığına dair uyarıda bulundu: “Salgın, yeni varyantlar ile devam etmekte. Başta düğün, nişan gibi organizasyonlar olmak üzere mesafe ve maske kurallarına eskisi gibi riayet etmediğimiz gözlemlenmekte. Lütfen sağlığımız için kurallara uyalım.”

Uzmanlar daha çabuk bulaşan bu varyantlara karşı aşının koruyuculuğuna dikkat çekti.

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, “Ne kadar çok aşılanırsak virüsün çoğalma hızının durması da o derece mümkün olacak” dedi ve ekledi: “Koronavirüs, çoğalacak alan, insan bulduğu için mutasyona uğruyor. Bu sebeple salgınla mücadelede yapmamız gereken kişisel sorumluluklar var. Bunlardan biri aşı olmak diğeri de maske kullanımı ve kişiler arası mesafe kuralına uymaya devam etmek. Eğer bunu yapmazsak salgın, bu tip varyantlarla devam edecek bir süreç şeklinde karşımıza çıkabilir. Bu varyantın 'endişe verici' olarak tanımlanmasının sebebi bulaş hızı oldukça yüksek. İngiltere varyantına göre bulaş hızı en az iki kat daha fazla. Hastaneye yatış oranlarının da daha yüksek olduğu tespit edildi. Daha ölümcül seyrettiğine dair net bir veri olmasa da bununla ilgili endişeler bulunuyor.”

AĞUSTOSTA YÜZDE 80 ORANINDA GÖRÜLECEK

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık ağustos ayında Delta varyantının yüzde 80 oranında görüleceğine dikkat çekti. Çift doz aşı oranının hızlı şekilde yüzde 75'e çıkarılması için herkesin tam seferberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Balık, şöyle konuştu: “Salgın bitmediği gibi Delta varyantı da girdiği ülkelerde 1 ay içerisinde hakim hale geliyor. Ülkemizde de ağustosun ortalarından itibaren Delta varyantını yüzde 80 oranında görmeye başlayacağız gibi duruyor. Bu yeni bir dalgaya sebebiyet verebilir. Aşılama ve bireysel tedbirlerle önüne geçmek elimizde. Tüm vatandaşlarımızın en kısa sürede randevularını alıp çift doz aşılarını olması çok önemli. Maske, 2 metre mesafe ve hijyen gibi bireysel tedbirlerden asla taviz verilmemeli."

Eczacılar aşı yapma yetkisi istiyor

Aralarında İstanbul’un da bulunduğu 9 eczacı odası bir rapor hazırlayarak eczacıların aşılama sürecine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Eczacıların aşı karşıtlığını gidermek, aşılar hakkındaki tereddütleri ortadan kaldırmak için uygun eğitime ve konuma sahip sağlık çalışanları olduğuna dikkat çekildi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, “Eczacıların aşılamada aktif rol alması ile ülkeler pandemi ile mücadelede zaman ve hız kazanmışlardır. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan yaklaşık 27 bin serbest eczane aracılığı ile aşılamayı daha yaygın, kolay ve hızlı hale getirmek mümkün” dedi.

100 gün içinde yeni aşı geliştirilebilir

Delta varyantına karşı üçüncü doz aşı uygulaması dünyanın gündeminde yer alıyor. Fransız Les Echos gazetesine konuşan Pfizer/BioNTech aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, üçüncü doz aşıya ilişkin, “Gerçekten ihtiyaç duyulursa 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabiliriz” açıklamasını yaptı. BioNTech aşısının varyantlara karşı yeni bir versiyonunun da ağustos ayında klinik denemelere başlayacağını belirten Şahin, aşının böylelikle Delta varyantına karşı daha iyi performans göstermesine izin verebileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.