Birçok kentte “Vergide adalet” talebiyle "Süresiz Çarşamba"eylemlerini başlatan aile hekimleri; ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması talep etti. İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), ‘vergide adalet talebiyle’ Küçükçekmece’de bulunan Atatürk Aile Sağlığı Merkezi(ASM) önünde basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklama da ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması talep etti. Atatürk ASM önünde “Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor” pankartı açan sağlık emekçileri, “Yüksek vergi kesintisine son”, “yüzde 35 vergi olur mu?”, “Vergide adalet istiyoruz”, “Vergide adalet için süresiz eylemdeyiz” dövizleri taşıdı.
Maaş zammı kuş oldu uçtu
İstanbul Tabip Odası(İTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Saffet Ercan, ücretlerinde gelir vergisi kesildiğini, bu sorunun sadece hekimlerin, hemşirelerin sorunu olmadığına dikkat çekerek, “Emeği ile geçinen insanların bir sorunu bu. Yılbaşında yapılan maaş zammı adeta kuş olup uçuyor. Bir süredir vergi de bu adaletsiz sistemin düzeltilmesi için yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Bu kadar gelir vergisini bizden başka kimden alıyorsunuz? Ülkemizde sürekli vergi afları yapılıyor ama bizim gibi ücretiyle emeğiyle geçinen kamu çalışanlarından, kamu emekçilerinden direk bordrodan peşin olarak bu ücret kesiliyor” dedi. Ercan, bu talep doğrultusunda her hafta çarşamba günü ASM’LER önünde eylem yapacaklarını aktardı.
Kesintiler her geçen gün artıyor
Ortak açıklamayı SES Bakırköy Şube Eş Başkanı Fikret Bulut okudu. Bulut, ASM’lerde çalışan binlerce sağlık çalışanı vergi kesintileriyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Her malın, hizmetin giderek artacağı bir dönemde yüksek vergi kesintileri devam ederse ASM çalışanlarının ekonomik kayıpları daha da artacağını vurgulayan Bulut, “Vergi Adaletinin temel amacı vergi yükünün yurttaşlar arasında geliri ve insanca yaşam giderleri teme alınarak hak kaybı yaratmadan adaletli ve eşit olarak dağıtılmasıdır. Ancak ekonomik krizle birlikte ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükü ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranı giderek daha fazla artırılmış, çalışanların üzerine eklenen yük dayanılmaz hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar
Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırıldığından daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolduğuna dikkat çeken Bulut, “Hükümet kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikaları devam etmektedir. Kamudan ihale alan müteahhitlerden, siyanür faciasına neden olan maden şirketlerinden alınmayan vergi, Aile hekimliği Çalışanlarından alınıyor ASM’de sözleşmeli ve ücretli çalışanlardan alınan vergi artık dayanılmaz hale gelmiştir. Giderek artarak kronikleşen enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlere ek olarak ASM çalışanlarından yılın ikinci ayından itibaren başlayarak artan ve yaklaşık yüzde 35 oranında yapılan vergi kesintisi kabul edilemez. Adaletsiz ve eşitsiz oranda yapılan vergi kesintileri ASM sağlık çalışanlarının satın alma gücünü daha da düşürmekte, çalışanlar arasında haksız ve ölçüsüz bir durum yaratmaktadır” dedi.
Mücadelemizi sürdüreceğiz
Bulut, 21 Şubat’ta tüm ASM’lerde vergi indirimi yapılana dek her çarşamba süresiz eylemde olacaklarını söyledi. Bulut, ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi uygulamasından vazgeçilene dek eylemleri sürdüreceklerini ifade ederek, “Yurt çapında hizmet veren tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde taleplerimiz karşılık bulana dek süresiz eylemde olacağımızı bildiriyoruz. Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığından ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde yapılan yüzde 35-40 lara varan gelir vergisi kesintilerinden vazgeçmesini, kesintilerin yıl içinde sabit kalması ve vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması, vergi adaleti sağlanana dek Çarşamba eylemlerini sürdürüleceğimizi ilan ediyoruz. Halkın sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadelemizi sürdürmeye davam edeceğiz” dedi.