YILBAŞI İTİBARIYLA BAŞLAMIŞ OLURUZ
”Muhtemelen önümüzdeki bir iki ay içerisinde tamamlanmış, yılbaşı itibariyle başlamış oluruz" diyen Bakan Müezzinoğlu, önceki gün katıldığı AA Editör Masası’nda genelgeye girecek düzenlemelerle ilgili şu ipuçlarını vermişti: - “Çocuk parklarında sigara içilemeyecek. AVM, Hastane gibi yerlerde de giriş kapılarından belirli bir mesafe uzakta sigara içme alanları oluşturulacak.”
‘ÜÇTE BİR ORANINI TARTIŞIYORUZ’
- “Açık alan restoranlarda, ‘Zaten komple açık, masalar da açıkta, her masada herkes sigara içebilir’ dersek, masadaki veya yan masadaki içmeyene haksızlık ediliyor. Dolayısıyla açık alanlardaki restoran, kafelerde sigara içilen alan, sigara içilmeyen alan.”
- “Üçte bir gibi bir alan sigara içilebilen olarak ayıracağız. Sigara içenler o tarafta, yine açık alanda, sigara içmeyenler için de çoluğu, çocuğu, ailesiyle gelmiş sigara içilmeyen alanda. Bunu yüzde 25’e kadar indirmek gibi bir bakışımız da var. Ama yine de aile geldi, parçalamayalım, baba içiyorsa, onlar da katlanıyorsa gibi üçte bir gibi bir oran tartışıyoruz.”
- “Adı çocuk parkıysa çocuk parklarında içilmeyecek. Yetişkin parklarında da parkın bir köşesinde sigara içme alanı olacak. Cami avlularında da... Cami avlusunda, çıkar çıkmaz yakıyor, yok. Hastane bahçelerinde, yoğun bakımda hastası var, hastasını kaybetmiş olan var, ilk defa ağır teşhis konulmuş hastası var, o psikolojisinin üzerine yeni bir yük yüklemek doğru değil ama onu en azından diğer vatandaşların hak ve hukukunu gözetecek şekilde belirli bir mesafede. AVM, hastane girişlerinde, giriş kapısından belirli bir mesafe, çizgiler çizilecek, o mesafe dışında sigara içme alanları yapılacak. Açık alan gibi. Oralarda sigara içilecek.”
HEDEF YÜZDE 20'NİN DE ALTI
- “Türkiye’de sigara kullanım oran yüzde 31’lerden yüzde 27’lerin altına indii ve 2 milyondan fazla vatandaş sigarayı bıraktı. Son 5 yılda 15-25 yaş grubunda sigaraya başlama oranı da düştü. 2017 sonu itibarıyla sigara kullanım oranını, yüzde 25’lerin altına indirmeyi hedefliyoruz.”
- “Esas hedefimiz de 2023’lerde yüzde 20’ler ve altına inebilmek. Toplumda yüzde 31’lerden aldığımız sigara içme oranını, 15 yaş üstü, yüzde 20’lerin altına indirebilmek. İlk hedefimiz yüzde 25’in altına inmek.”