“Akçansa çevrenin değerini biliyor” sloganıyla pek çok doğa projesini hayata geçiren Akçansa Fabrikası son olarak “Arıtma Çamuru Projesi”ni halka, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere ve basına tanıttı. AKM’de yapılan tanıtım toplantısında Büyükçekmece Akçansa Fabrika Müdürü Mehmet Öztürk, Muhasebe Departmanı Şefi Mecit Biten, fabrika yetkilileri, Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcıları, Büyükçekmece Belediyesi Kültür Müdürü ve pek çok dernek, STK üyesi ve Büyükçekmeceliler katıldı.
Proje oy birliği ile değerlendirildi
Yapılan bilgilendirme toplantısında, bir slayt gösterisiyle “Arıtma Çamuru Projesi” tanıtıldı. Bölgeye ve doğaya etkileri anlatılan projenin maddi yönüne de eğilinilerek istihdam açısından da faydaları konuşuldu. Öte yandan toplantıya katılan konuklar üzerinden bir oylama yapıldı ve projenin olumlu ya da olumsuz etkileri demokrasiyle tartışıldı. Bu sayede katılımcılar konu ile ilgili görüş belirterek akıllarda oluşan soru işaretlerine de cevap alma imkanına sahip oldu. Toplantı, proje ile ilgili değerlendirme formlarının dağıtılmasının ardından sona erdi.
Arıtma Çamurunun Geri Kazanılması nedir?
Arıtma tesisi sayısı arttıkça oluşan çamur giderilmesi ve değerlendirilmesi ön plana çıkmaktadır. Bu konu ile ilgili oldukça hızlı büyüyen ve büyüyecek olan bir potansiyel vardır. Bunun artış hızı yerleşim yerlerindeki kanalizasyon şebekelerinin tamamlanmasına ve bunların da arıtma tesislerine bağlanmasına bağlıdır. Türkiye topraklarındaki organik madde eksikliği nedeni oluşan çamurlar ya doğrudan ya da kompostlaştırma yolu ile dolaylı olarak tarım ve orman arazilerinde kullanılabilir: Ancak içinde tehlikeli,toksik zararlı maddelerin bulunmaması ilk koşuldur. Tarımda sıvı veya suyu alınmış şekilde kullanılması düşünülüyorsa, çamurun tamamen stabilize edilmesi gerekmektedir. Eğer hijyenleştirilmiş ise kısmen stabilize edilmesi veya hiç edilmeden de araziye verilmesi mümkündür.