Haberdar Gazetesi Gündem Ankaradaki katliamın 1.ayı

Ankaradaki katliamın 1.ayı

Bundan tam bir ay önce saat tam 10.04te Ankara Garı kavşağında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül bombalı saldırısı gerçekleşti ve 100den fazla insan katledildi. Katliamda hayatını kaybedenler bugün büyük kentlerde çeşitli etkinliklerle

NELER YAŞANDI?
2015 Temmuz ayında HDP ve CHP milletvekilleri ile bazı sendika, meslek örgütü, vakıf ve platformların desteğiyle kurulan "Barış Bloku" 10 Ekim'de Ankara Garı önünde yapılacak olan "Emek, Barış, Demokrasi Mitingi" için çağrıda bulundu. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından katılım çağrısı yapıldı.
Mitingie Türkiye'nin farklı illerinden katılımlar oldu. Katılımcılar mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı'na gitmeden önce Ankara Garı önünde toplanma kararı aldı. Kalabalık toplandıktan sonra saat 10.04'te 3 saniye arayla iki patlama gerçekleşti. Patlamalar iki trafik ışığının arasında ve Gar'ın önündeki alt geçidin iki yanında EMEP, HDP, SGDF pankartlarının olduğu yerde gerçekleşti.

AMBULANSLARDAN ÖNCE POLİS ULAŞTI, GAZLA SALDIRDI!
Patlamanın ardından ambulanslardan önce polis meydana ulaştı. Meydandaki herkesi alandan çıkartmaya başlayınca yaralılara yardım etmek isteyen göstericiler, engellendikleri için polisi protesto etti. Bunun üzerine polis gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.
Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına geçici yayın yasağı getirilmiştir ve internet servis sağlayıcıları tarafından bazı sosyal medya (Twitter, Facebook) sitelerine erişim engeli uygulanmıştır

100'DEN FAZLA İNSAN HAYATINI KAYBETTİ
Resmi açıklamalara göre patlamalar sonucunda 102 kişi hayatını kaybederken 65'i ağır 508 kişi yaralandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ankara Barosu ise ölü sayısını 105, yaralı sayısını 58'i ağır 441 olarak duyurdu.
Patlama alanında bulunan Türk Tabipleri Birliği yöneticisi Hande Arpat, alana ambulanslardan çok çok önce çevik kuvvet polislerinin girdiğini ve hayati tehlikesi olan ağır yaralı insanlara müdahale eden sağlıkçılara, yaralılara ve ölülere biber gazı ile saldırarak insanların canına kast edildiğini ifade etti.
Olaydan sonra ilk incelemeler üzerine bir değerlendirme yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, iki canlı bomba olma ihtimali üzerinde durulduğunu söyledi.

SURUÇ KATLİAMIYLA BENZERLİKLER BULUNDU
Olayın hemen sonrasında bilinen herhangi bir örgütün saldırının sorumluluğunu üstlenerek açıklamada bulunmaması, olası failler üzerine spekülasyona yol açtı. Olayda kullanılan bombaların Suruç’ta meydana gelen saldırıda kullanılan patlayıcı ile büyük benzerlik taşıdığının belirlenmesi, iki olay arasında bir potansiyel bağlantıya işaret edildi. HDP, ülkede güvenliği sağlamakla sorumlu tuttuğu Türk hükümetini, açıkça katil ve "en büyük terör destekçisi" olmakla suçladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırıdan iki gün sonra yaptığı açıklamada birinci öncelik olarak IŞİD'i araştırdıklarını dile getirdi.

SURUÇ BOMBACISININ AĞABEYİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, canlı bombalardan birinin Suruç bombacısının ağabeyi Yunus Emre Alagöz olduğunu, diğerinin de fotoğrafla teşhisi yapıldığını ve açık kimliğinin belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini, bombacılara yardım ettikleri düşünülen toplam 20 şüpheliden 11'inin tutuklandığını açıkladı.

KATLİAMDA ÖLENLER BUGÜN ANILIYOR
Ankara'da Garı'nda sivil toplum örgütleri ve yurttaşların katılımıyla Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler anılıyor. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Ankara Garı önünde basın açıklaması yapıyor.
İstanbul'da ise 19.00'da Galatasaray Meydanı'nda buluşulacak.

Ankara:
10.04’de Ankara Garı önünde buluşulacak.
İzmir:
19.00 Alsancak Sevinç Pastanesi önünde buluşulacak.
Edirne:
18.00 Saraçlar Caddesi’nde buluşulacak.
Bursa:
18:30 Mahfel'de buluşulacak, Heykel Meydanı'na yürünecek.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *