Haberdar Gazetesi Gündem ÇATALCA BARAJDA BOĞULACAK

ÇATALCA BARAJDA BOĞULACAK

Çatalcada Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılması kesinleşen Hamzalı ve Karamandere barajları tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşları çileden çıkardı. Gazetemize konuşan mahalle muhtarları barajların sınırlarının belli olmasından sonra bölge

Çatalca’da DSİ tarafından yapılması planlanan Hamzalı ve Karamandere barajlarının yapılan etütlerden sonra sınırları belli oldu. Belediye Başkanı Cem Kara Çanakça Mahallesi'nde sağlık ocağı temel atma töreninde yaptığı konuşmada Çanakça’nın 57 hektarlık bir toprağının baraj sularının altında kalacağanı ifade ederek, “Çanakça Mahallesi'nin yüzde 80’i koruma havzasında kalacak. Çatalca bu barajlar nedeniyle değer kaybı yaşayacak” bilgisini verdi. Baraj yapımı kararı alındıktan sonra bölgedeki emlak fiyatlarının ise yarı yarıya düştüğü belirtildi.

Kamulaştırmada sıkıntı çıkar
Çanakça, Kestanelik, Nakkaş ve İzzettin Mahallesi sınırları içerisine yapılacak olan Hamzalı ve Karamandere barajları mahalle muhtarlarının da tepkisini çekti. Çanakça Mahallesi Muhtarı Kasım Kocatürk baraj yapılacağı söylentisinin bile emlak fiyatlarını düşürdüğünü belirtirken, Kestanelik Muhtarı Mehmet Çakır, mahallesinde büyük panik yaşandığını
dile getirdi. Nakkaş Mahallesi Muhtarı Zafer Öztürk ise özel mülklerde yapılacak kamulaştırmanın hakkaniyetli olmayacağını savundu. İzzettin Mahallesi Muhtarı Erşen Ergün de hayvancılığını sekteye uğrayacağına dikkat çekti.

Okul havzada kalacak
Hamzalı Barajı İzzettin, Kestanelik, Oklalı, Çanakça, Kızılcaali, Örcünlü ve Nakkaş mahallelerinde binlerce dönüm arazi su altında bırakacak. Koruma havzası ile binlerce dönüm arazi ise işlevsiz hale gelecek. Kestanelik Mahallesi'nde yeni yapılan okul ve kapalı spor salonu da mutlak koruma alanı içerisinde kalacak. Karamandere Barajı ise Atatürk ve Fatih mahalleleri ile Aydınlar Mahallesi toprakları içerisinde olacak. Özellikle Hamzalı Barajı geçmişte kaçak olarak yapılan bina, konteynır ve prefabrik evleri de sular altında bırakacağı belirtiliyor.

İmar haklarımız verilsin

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara Hamzalı ve Karamandere barajlarını gazetemize değerlendirdi. “Barajların Çatalca’ya yapılması planlanıyor ve kurumlar bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Etütler yapılıyor” diyerek sözlerine başlayan Kara, “Biz göreve geldiğimiz günden beri tek bir şeyin savunuculuğunu yapıyoruz, o da Çatalca halkının yaşama hakkıdır” dedi. Çatalca'nın İstanbul gibi bir metropolün içme suyunu veren bir ilçe konumunda olduğunu hatırlatan Kara, “Bundan sonraki süreçte de böyle olacak gibi görünüyor. Ancak suyu
verirken, imar haklarımızı ve yaşam haklarımızın da verilmesinin savaşını vereceğiz. Tarım ile uğraşan, hayvancılık ile uğraşan vatandaşlarımızın mağdur edilmemesigerekliliğini savunacağız” ifadelerini kullandı.

Olan Çatalcalılara olacak
Çanakça Mahallesi Muhtarı Kasım Kocatürk gazetemize yaptığı açıklamada mahallede emlak fiyatlarının ciddi derecede düştüğünü belirtti. Çanakçalıların Ahmediye Mahallesi'nin akibetinden korktuğunu ifade eden Kocatürk sözlerini şöyle sürdürdü; “ İstanbul’un su ihtiyacını elbet ki karşılayacağız ama, Çanakça Mahallesi bu bölgenin en çok hayvancılık ile uğraşan mahallelerinden. Başkanımız temel atma töreninde Çanakça’nın ne kadarının su koruma havzasında olacağını söyledikten sonra mezarlığın altına doğru bölgede hayvancılık yapan bir vatandaşımız 65 büyük baş hayvanı ile ne yapacağını soruyor. Tarım yaparken ne ilaç atabileceğiz ne de gübre. Yine olan Çatalca halkına olacak.”

Büyük panik yaşanıyor
Kestanelik Mahallesi Muhtarı Mehmet Çakır ise “Yeni yol projesi ile kalkınacağız derken, bu baraj projesi büyük zarar göreceğiz” diye konuştu. Çakır, “Mahallemizde büyük bir panik yaşanıyor. Ancak gölün etrafında günü birlik piknik ve turizm alanları yaratılır ise mahallelerimiz ellerinden alınan tarım arazilerinden elde ettikleri gelirleri bir nevi amorti etmiş olabilir. Yoksa halimiz harap” dedi.

Emlak değeri düşecek
Nakkaş Mahallesi Muhtarı Zafer Öztürk de topraklarının değerinin düşeceğinden dert yandı. Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü; “Devlet istimlak etmeye kalktığında bugün 70 lira ise 30- 40 lira gibi rakamlara istimlak etmeye kalkacak ve mahkemelerde hem zaman kaybı hem de mali kayıplar yaşacağız. Bizim bu bölgeler tarımın en fazla yapıldığı bölgelerdir. İlaç atılır, atılmaz denilecek. Organik tarımdan başkasına bir zaman sonra izin verilmeyecek. Yani bu barajların bize faydasından çok zararı olacak.”

Hayvancılık biter
İzzettin Mahallesi Muhtarı Erşen Ergün de diğer muhtarlar ile aynı fikirde olduğunu ve hayvancılığı ziddi zarar göreceğini dile getirdi. “Bizim hayvancılığımızın çoğunluğu orada o meralarda yapılıyor” diye konuşan Ergün, “Kaldı ki hayvancılık ve ilaçlı tarım en fazla bizim mahallemizde yapılır. Bunlara müsaade edilmeyecek sonuçta. Bizim için çok büyük bir zarar. Örcünlü ve Kızılcaali’nin toprakları ve yerleşim alanları da gidiyor. Yani bir bölge tamamen yok ediliyor denilebilir. Evet İstanbul’un suyunu biz verelim, biz toplayalım ama bizlerde yaşayalım. Bunu büyüklerimiz görmeli” açıklamasını yaptı.

KAYNAK: GAZETE İSTANBUL
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *