Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz, davanın görüldüğü Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği mütalaada, cemaatle ilgili olarak yakalananların cebir ve şiddet kullanarak Anayasal düzeni değiştirmeye yönelik inandırıcı delil bulunamadığını belirtti. Karadeniz, İsmail Ağa Cemaatiyle ilgili olarak yargılanan 11 sanığın, izinsiz eğitim kurumu açmak suçuyla cezalandırılmaları yolunda görüş bildirdi.
Erzincan’da 2 Kasım 2007’de İsmail Ağa Cemaati'ne yönelik dönemin Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından soruşturma başlatıldı. İl Jandarma Komutanlığı'nın yürüttüğü soruşturmada, 29 kişi gözaltına alındı, bunlardan 9’u tutuklandı. 2 Mart 2009’da sonradan yetkileri alınan Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’a yapılan bir ihbarda, cemaatin ‘silahlı terör örgütü’ olduğu öne sürüldü. Bunun üzerine 5 Mayıs 2009’da Osman Şanal, soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu belirterek bir yazıyla dava dosyasını istedi. Bu gelişme üzerine Başsavcı Cihaner, Osman Şanal’ı HSYK ve Adalet Bakanlığı’na şikayet etti. Ancak sonunda cemaat dosyası, Özel Yetkili Şanal’a gönderildi.
12 Haziran 2009’da bir gazetede Albay Dursun Çiçek’in imzasıyla Ak Parti ve Gülen Cemaatini bitirmeye yönelik ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın Erzincan’da uygulamaya konulduğu iddia edildi. 18 Haziran 2009’da ise Başsavcı İlhan Cihaner hakkında Adalet Bakanlğı tarafından soruşturma başlatıldı. ‘Duyarlı ve mağdur vatandaşların’ ihbarı üzerine Cihaner hakkında ‘İsmailağa soruşturmasını yetkililerden gizlemek, sahte evrak, kameriye yaptırarak imar kirliliğine neden olmak’ suçlarından halen Yargıtay’da görülen davada 26 yıla kadar hapsi istendi.
SİLAHLI ÖRGÜT DEĞİLMİŞ
Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İsmail Ağa Cemaati ile ilgili davada, Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz, 26 Ekim 2010’da verdiği mütalaada, sanıklar hakkında TCK’nın 309/1’inci maddesine muhalefet eylemleri bakımından cezalandırılması için kamu davası açıldığını hatırlattı. Sanıkların ‘cebir ve şiddet kullanarak Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs ettiklerine dair yapılan yargılama neticesinde cezalandırılmaları için yeterli her türlü şüpheden uzak kesin inandırıcı deliller elde edilemediğine’ dikkati çeken savcı Karadeniz, bu nedenle sanıkların sabit olmaya atılı suç yönünden ayrı ayrı beraatlerini uygun gördü. Yargılanan Adem S., Cemal G., Bahattin B., İsa K., Cenk D., Şevket G., Ahmet Bahadır A., Kadir Naci G., Zükarneyn C., Fatih K., Murat S.’nin Erzincan’da Medine ve Vuslat vakıfları adı altında açtıkları kurslarda yasalara aykırı öğrenci eğitimi yaptıkları anlaşıldığına işaret eden Ender Karadeniz, sanıkların eylemlerine uyan TCK’nın 263/1’inci maddesi uyarınca 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. Karadeniz, aralarında kadınların da bulunduğu 5 kişinin ise yeterli delil elde edilemediğinden beraatlerine, emanete alınan kayıtlı eşyanın suç unsuru taşımadığından sahiplerine iadesine karar verilmesini talep etti.
Savcının mütalaasına göre Erzincan'daki İsmail Ağa Cemaati soruşturmasının dönemin Başsavcısı İlhan Cihaner'in elinden alınmasındaki ‘silahlı terör örgütü’ gerekçesi geçersiz oldu. Bu durum da Cihaner'in haklılığını ortaya koydu,
Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Karatay, sanık vekillerinin mütalaa hazırlayabilmeleri için duruşmayı 18 Ocak 2011 günü saat 13.50’ye bırakılmasına oy birliği ile karar verildiğini açıkladı.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *