Erdoğan her fırsatta koalisyon hükümetlerini kötülüyor ve ülkeyi adım adım erken seçime sürüklüyor.
Başbakan Davutoğlu'nun ise CHP ile güçlü bir koalisyon hükümeti istediği de biliniyor. Bizzat muhatapları tarafından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bu iddia dile getiriliyor.
Öte yandan Davutoğlu'nu siyasete kazandıran Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de sürekli olarak AKP-CHP koalisyonunu işaret edip, Davutoğlu'nu cesaretlendirmeye çalışıyor.
Peki Saray'da son durum ne?
Yandaş Yeni Şafak'ın Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında Saray'ın planını açık açık yazdı.
Erdoğan, sonuçların belli olduğu 7 Haziran gecesinden beri "Erken Seçim" istiyor. Kim bilir, MHP'nin daha seçim akşamı "Erken Seçim" demesi de kendisini bu konuda ümitlendirmiştir.
Erken seçim isteyen Saray ve buna karşı CHP ile güçlü bir koalisyon isteyen ve Eylül'deki kongreye Geçici değil "Başbakan Davutoğlu" olarak gitmek isteyen Davutoğlu...
Ankara kulislerinde Türkiye'nin adım adım Saray'ın isteği doğrultusunda erken seçime doğru gittiği konuşulurken, bakalım Davutoğlu "liderlik" gösterip Saray'ın bu planını bozabilecek mi?
İşte Yeni Şafak'tan Abdülkadir Selvi'nin bugünkü yazısından ilgili bölüm;
"...
AK Parti ile CHP arasındaki Koalisyon görüşmelerinden olumlu bir sonuç alınamayacağı neredeyse netleşti. Heyetler halindeki çalışmalar tamamlandı. Son söz liderlere bırakıldı. Bu hafta içinde liderler bir araya gelecekler. CHP ile konuştum. Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlardı. “Başbakan talep ederse görüşürüz ama bir sonuç alınamayacaksa niye görüşelim” havasındaydılar.
Hükümet kurmaktan ziyade, masayı kimim devireceği gündemde. Çünkü son görüşmede de derin görüş ayrılıkları ortaya çıkmış.
AK Parti'de ise kimi zaman koalisyon arayışları ön plana çıktı, kimi zaman erken seçim. AK Parti-MHP ya da AK Parti-CHP koalisyonu tamamen gündemden kalkmış değil, ama irade erken seçim yönünde.
CHP, AK Parti ile koalisyon kapısını her zaman açık tuttu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Haziran gecesinden itibaren “Tekrar seçim” istediği biliniyor.
Peki yeni bir seçim AK Parti'ye yeniden tek başına iktidar kapısını açacak mı? Hükümet için gerekli 18 milletvekilinin desteğini sağlamak amacıyla CHP'ye koalisyon yaparak, siyasi geleceklerini riske atmak istemiyorlar. Siyaset de bir risk değil mi? Koalisyon riskini değil, erken seçim riskini alıp, millete gitmek istiyorlar. “Erken seçime gidersek tekrar tek başına iktidar olabiliriz” düşüncesi hakim. Bu hafta sonuçlanması beklenen bir kamuoyu araştırması bir fikir verecek. AK Parti, ardından ikinci bir araştırma ile önünü daha net görmek istiyor.
HDP, barajı aşıp Meclis'e girdiği müddetçe AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için yüzde 45 oy alması gerekiyor. Son operasyonlara rağmen HDP, barajın üstündeki konumunu muhafaza ediyor. En fazla 1 puanlık bir kaybı söz konusu. AK Parti'den giden Kürt oyları HDP'de duruyor. O da barajı aşmasına yetiyor. MHP ve Saadet Partisi cephesinde bir gerileme dikkati çekiyor. AK Parti'nin seçim gecesinden bu yana bir iki puanlık artışı söz konusu. Ama bu tek başına iktidar için yetecek mi?
AK Parti'nin erken seçimden tek başına iktidar olarak çıkıp çıkmayacağı belli değil. Ama denemek istiyorlar.
Seçim sonuçlarına ilişkin bir değerlendirme yapabilmek için erken seçim kararının alındığı konjonktürü görmek lazım. 2015 yılının başında 7 Haziran'dan koalisyon çıkacağını rüyanızda görseniz inanır mıydınız? O nedenle Türkiye'nin hangi koşullarda seçime gittiğini görmeden erken seçim sonucunu tahmin etmek mümkün değil.
Gelinen aşama koalisyon için umut verici değil.
“Bütün yollar Roma'ya çıkar” misali Ankara'da tüm yollar, “Erken seçime” çıkıyor.