Haberdar Gazetesi Gündem Dershaneciler ayaklandı

Dershaneciler ayaklandı

Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri ve Avcılar’daki özel dershaneler bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptılar. Sınav Dergisi Dershanesi Kurucu Müdürü Cemil İmamoğlu öncülüğünde yapılan basın açıklamasında “Dershaneleri kapatma ça

Beykent Uyum Çarşısı’nda bulunan Sınav Dergisi Dershanesinde gerçekleştirilen basın açıklamasına  Sınav Dergisi FEM, Anafen, Uğur, Final Dergisi, Birey, Kavram, Akfen, Kültür, Fatih dershanelerinin yöneticileri katıldı. 

MEB’in dershaneler ve etüt eğitim merkezlerinin kapatılması için hazırladığı taslak kanun metninin öğretim seviyesini geriye götüreceği belirtilen açıklamada,taslağın da hukuka aykırı olduğu ifade edildi. işte dershane yöneticilerinin yaptığı o açıklama;

1.Dershanelerin kapatılması hukuka aykırıdır:

Eğitim ve öğretim hakkı kısıtlanamayacağı hususuna aykırıdır.
Çalışma, sözleşme ve özel teşebbüs hakkı açısından hukuka aykırıdır.
Kişinin maddi ve manevi varlığını geliştirmesi açısından hukuka aykırıdır.
Mülkiyet hakkı açısından hukuka aykırıdır.

Yukarıdaki maddeler kapsamında dershanelerin kapatılması durumunda gerek kurumsal gerekse çalışanlar olarak hukuki ve anayasal haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı beyan ederiz.

2.Son günlerde MEB tarafından yapılan açıklamalar kendi içinde çelişkiler içermektedir. Yapılan açıklamalarda dershanelerin %70’nin özel okul olma isteği ifade edilmektedir. Ancak sektördeki dershaneciler ile görüşüldüğünde böyle bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca bazı dershanelerin özel okula dönüşme isteği diğer dershanelerin kapatılma gerekçesi olamaz.

3.En önemli sorunumuz dershanelerin nasıl kapatılacağı sürekli konuşulurken, neden kapatılacağı hiç konuşulmamaktadır. Devlet kendi kurumlarını kapatabilir ancak özel sektör üzerinde böyle bir tasarrufu yoktur.

4.Faaliyet göstermiş olduğumuz ilçelerde dershane yıllık ücretleri 750 TL ve 4000 TL arasında değişmektedir ve 20 bin öğrenci dershanelerimizde eğitim almaktadır. Ücretleri 15 bin – 30 bin TL arasında olan özel okullara kaç öğrenci gidebilir ve bu ilçelerde daha kaç özel okul açılabilir. Kaldı ki mevcut özel okulların kontenjanlarının %40’ının boş olduğu gibi özel okullara devam eden öğrencilerin de %70’i dershanelere gitmektedir. Dolayısı ile özel okula dönüşmek dershaneye olan ihtiyacı kaldırmamaktadır.

5.Dershanenin kapatılmasını halkın istediği söylenmektedir. Bu durumda halkın kendi insiyatifini kullanması sağlanmalıdır. Halk göndermek istemiyorsa dershaneler zaten kendiliğinden kapanacaktır. Unutulmaması gerekir ki dershaneler kapanabilir ama kapatılamaz.

6.Dershanelerle ilgili çelişkiler;
Şuan 11. Sınıfta öğrencisi olan velilere sesleniyoruz; Haziran ayında dershaneler kapatılır ise gelecek yıl öğrencilerinizi sınavlara nasıl hazırlamayı düşünüyorsunuz?

Bu soruyu bu yık kazanmazsa gelecek yıl mezun olarak sınava girecek öğrencilerimize de soruyoruz. Ya da meslek lisesi, imam hatip lisesi öğrencilerimizin sınava yönelik görmedikleri konuları nasıl telafi edeceklerini kendilerine ve velilerine soruyoruz. 
Aslında bu sorularımız eğitim sorunlarına çözüm bulması gerek bakanlığımızadır. 
Yasalara uygun olarak açılmış, özel teşebbüse ait ş yerlerinin demokratik bir ülkede zorla kapatılması nasıl düşünülebilir?
Bu günün bölgenin koşul ve ihtiyaçlarına göre, her biri farklı yapı ve bütçe ile kurulmuş kurumlar, istemediği ve alt yapının uygun olmadığı bir alana zorla nasıl yönlendirilebilir?

Demokratik bir süreçte bu kurumlarla görüşülüp zamana yayılarak uygun bir çözüm üretmekten neden kaçınılmakta neden, apar topar tek taraflı kapatılmak istenilmektedir?
İngilizce öğretmek serbestken, matematik, fizik öğretmek hangi sebeple, yasaklanacaktır?
Bina sahipleri, kira sözleşmeleri, ilgili olan tüm yan sektörler istihdam edilen 100.000 kalifiye personelin mağduriyeti nasıl önlenecektir?
Mağdur olan tüm öğrencilerin talebini Halk Eğitim Merkezleri karşılayacak kabiliyette midir?
Dershaneler paralı olduğu için kapatılıyorsa, özel okullar ve özel hastaneler kapatılacak mıdır?
Dershaneler bu ülkeye bugüne kadar, hangi zararlı zihniyet, bölücü yıkıcı, hırsız ve ahlaksız yapılar yetişmiştir?
Yasalara uygun olarak her türlü koşulda en iyi hizmeti vermek için yarışan bu kurumlar 2 yıldır, maruz kaldıkları her türlü karalama ve küçük düşürülmeyi hak etmiş midir?
Ülkemizde bugün özel okullardan özel üniversitelerin kurulmasına öncülük eden birikim temelini bu kurumlar oluşturmamış mıdır? Bu hasmane tutumu bu kurumlar hak etmekte midir?
Dershaneler kapatılınca eğitimdeki tüm sorunlar çözülecek midir?
Bu kurumların kapatılması en çok kimlerin ekmeğine yağ sürmekte, sevindirmektedir?
Dünyada dershanelerin yasaklandığı başka bir ülke var mıdır?

Netice itibari ile dershaneleri kapatma çabası, eğitime vurulmuş büyük bir darbedir. Bu durum ilçelerimizde eğitim, sosyal yapı ve ekonomik açılardan büyük sorunlar doğuracaktır. Tüm veli, öğrenci ve çalışanlarımız ile bu hukuksuzluğun karşısında olduğumuzu kamuoyuna saygı ile duyururuz.

İmamoğlu: Yüzde 80 hiçe sayılıyor

Basın toplantısında dershaneler adına konuşan Sınav Dergisi Dershaneleri Kurucu Müdürü Cemil İmamoğlu, AK Parti içerisinde kurulan bir komisyon oldu. Bu komisyon dershanelerin kapatılması ile ilgili bir çalışma yaptı. Komisyon tarafından doğru olmadığı üzerine bir rapor yayınlandı. Ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yayınlanan raporda özellikle Güneydoğu Anadolu’da dershanelerin çok büyük bir boşluğu doldurduğu, fırsat eşitliğini sağladığı ve teröre giden birçok öğrencinin önünü kestiğini belirtti. Bunlara rağmen dershanelerin kapatılması gündemi devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Dünyada dershanelerin kapatıldığı başka ülke olmadığını vurgulayan İmamoğlu, “Dershaneleri kapatma çabası eğitime vurulmuş büyük bir darbedir. Bu durum ilçelerimizde eğitim, sosyal yapı ve ekonomik açılardan büyük sorunlar doğuracaktır.” şeklinde konuştu.

Dershanelerin hükümet ile cemaat arasındaki çekişmeden dolayı kapatıldığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine İmamoğlu, "Biz Sınav Dergisi Dershanesi olarak bahsettiğiniz cemaate ait bir kurum değiliz. Sektörün yüzde 20'sinin ait kurumlar olduğu söyleniyor. Geriye kalan yüzde 80’in oluşturduğu kurumlar olarak eğer böyle bir çekişme varsa bizi hiçe saymanın, yoka saymanın çok büyük bir ayıp olduğunu söylemek istiyorum. Varsa eğer bir hesaplaşma, geriye kalan yüzde 80'i niye hiçe sayıyorsunuz?" diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *