Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 52. yılı nedeniyle Yüce Divan Salonu'nda yapılan törende konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda, 'ben bu tartışmaların dışındayım' dedi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın bulunduğu törende kritik mesajlar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin 52. kuruluş yıldönümü nedeniyleYüce Divan Salonu'nda tören düzenleniyor. TöreneCumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bazı milletvekillleri ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu de katılıyor.
Başbakan Erdoğan, törene gelirken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla tokalaştı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte geldi. Tören, polemiğe konu olan Twitter ve HSYK kararları sonrası Başbakan Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın ilk buluşması oldu.
Törende şu sıralar Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç konuşuyor. Kılıç, konuşmasında konuşmasından satır başları şöyle;
* Muhtelif kaynaklardan seçilerek gelen üyelerimizin mesleki tecrübeleri mahkememizin ortak vicdanını oluşturmaktadır. Hukukun evrensel ilkelerine göre hareket ettiğimiz açıktır.
* Hukuk devletinin en belirgin diğer bir özelliği ise tasarruflarının ön görülebilir, ulaşılabilir açık ve şeffaf olmasıdır. Hukuk devletinin odağında, iktidar gücünün keyfi davranışlarının sınırlandırılması vardır. Bu nedenle kamu gücünü kullananlarda vatandaşlar gibi hukuksal ilkelerle kuşatılmışlardır.
* Hukuk devletinin temel bireyi olan yargı aynı zamanda devletin vicdanı olarak da tanımlanmaktadır. İşgal devam ettiği sürece bunları yaşamaya devam edeceğiz. Yargının vicdanını işgal edenlerin kimliği düşüncesi kutsalları ne olursa olsun bu sonuç değişmeyecektir.
* Kaleyi işgal edenler de yargıyı siyasi düşüncelerle ideolojilerine lojistik destek sağlamak için, rakiplerinden intikam amacı olarak kullanmışlardır. Bu anlayış ve işgalden kurtulmadıkça bağımsız yargının oluşması hayaldir.
*Vesayet altındaki yargıdan hukuk güvenliğinin sağlanması beklenemez.
* Yargı paralel devlet suçlamasıyla karşı karşıyadır.