ORTADOĞU'da Süryanilerin en yoğun olduğu Mardin kent merkezi ile Midyat ilçesinde Hz. İsa'nın doğum gününü Hıristiyan vatandaşlar kilisede ayinle kutladı.
Kilisede Metropolit Nuri Saliba Özmen'in oturduğu koltuğun kutlamada bulunan Mardin Valisi Hasan Duruer'in oturduğu koltuktan büyük ve yüksekte olması kısa süreli 'krize' neden oldu. Yüksek koltuk, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ne yapılan saygısızlığı hatırlattığı için uyarı üzerine, Metropolit Özmen bu koltuktan kalkarak, Vali Duruer'in oturduğu koltuğun aynısı olan bir koltuğa oturdu.
Mardin'de yaşayan Süryaniler, Hz. İsa'nın doğum gününü kutlamak amacıyla sabahın erken saatlerinde eşleri ve çocuklarıyla ayinin yapılacağı 1400 yıllık tarihi Mor Şimune Kilisesi'ne geldi. Süryani yurttaşların 'Doğuş Bayramı'nı kutlayan Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ile Müftüsü Mehmet Kızılkaya da katıldı.
'YÜKSEK KOLTUK' KRİZİ
Kutlama başlamadan önce salonda 'yüksek koltuk' krizi çıktı. Salonda Süryani Metropoliti Nuri Saliba Özmen'e ayrılan ve ortada bulunan koltuğun Vali Hasan Duruer'in oturduğu koltuktan daha yüksekte ve büyük olması Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ne yapılan saygısızlığı hatırlattı.
Rahatsızlık yaratan bu durumla ilgili Süryani cemaati yetkilileri uyarılınca, hemen çözüm bulundu. Gazeteciler dışarı çıkarıldıktan sonra Metropolit Nuri Saliba Özmen oturduğu büyük koltuktan kalkıp Vali Duruer'in yanındaki aynı yükseklik ve büyüklükteki koltuğa geçti. Tören boyunca yüksek koltuk boş kaldı. Bu arada koltuk uyarısını Vali Duruer'in yaptığı ileri sürüldü.
METROPOLİT VE BAŞRAHİP YÖNETTİ
Oxford Üniversitesi mezunu Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Nuri Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Başrahibi Gabriyel Akyüz birlikte ayini yönetti. Ayin boyunca kız ve erkek korolar Süryanice, Arapça ve Türkçe ilahiler okuyarak ruhani liderlere destek verdi.
Ayine katılanlar ruhani liderler tarafından tütsülerle kutsandı. Kilise ortasında yakılan ateşle devam eden ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma ve dualar yaptı. Ayinin sonunda ayine katılanlar kilisede bulunan dua mumluğunda mum yakıp dua etti, şaraplı ekmek yedi.
"PATRİKLİĞİ MARDİN'E TAŞIYACAĞIZ"
Vali Hasan Duruer de Süryani yurttaşların bayramını kutlamak için geldiğini belirterek, bayramların milli birlik ve bütünlüğü simgelediğini, kırgınlığın ortadan kalkmasına vesile olduğunu söyledi. Mardin'de farklı farklı din ve dillerin yaşamasından herkesin örnek alması gerektiğini belirten Vali Duruer, "Mardin'de Süryanilerin sayısını arttırmak için çalışmamız lazım. Suriye'de bulunan ve Süryanilerin dini merkezi olan patrikliği de Mardin'e taşımak için ne yapılması gerekiyorsa hazırız" dedi. Duruer, Mardin'in binlerce yıldan beri kavimlerin, dinlerin ve kültürlerin geçtiği yer olduğunun bugün de rahatlıkla görülebildiğini sözlerine ekledi.
SÜRYANİ ÇÖREĞİ VE MIRRA
Vali Duruer ve diğer konuklara Süryani çöreği ve mırra ikram eden Metropolit Nuri Saliba Özmen, Mardin'in tarihten gelen farklı bir yapısının bulunduğunu, kendilerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Metropolit Özmen, "Mardin'de dört dini bayram kutluyoruz. İkisi Müslümanların ikisi de Hıristiyanların bayramı. Birlikte sergilediğimiz bu güzelliklerin, bu hoşgörünün dünyaya örnek teşkil etmesini istiyoruz. Dünyada savaşlar, hoşgörüsüzlükler, tatsızlıklar yaşanıyor. Bu güzel birlikteliğin ve bayramların bu olumsuzlukları ortadan kaldırmasına vesile olmasını diliyorum" dedi.
HİNDİSTAN'DAKİ SÜRYANİLERLE İLETİŞİM
Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da Hz. İsa'nın doğuşu olarak kutlanan 'Doğuş Bayramı'nı en iyi dilekleriyle kutladığını belirterek, bunun Süryani yurttaşların olduğu kadar tüm insanlığa barış, huzur, sağlık ve güzellikler getirmesini diledi.
Kendisini bir süre önce Hindistan Büyükelçisinin ziyaret ettiğini ve Hindistan'daki Süryani cemaati üzerine bir süre görüştüklerini anlatan Başkan Ayanoğlu, Mardinli Süryanilerle akraba olan Hindistan'daki Süryaniler arasında iletişim kurmak için çalışacaklarını söyledi.
MİDYAT'TA DA KUTLANDI
Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Mor Barsavmo Kilisesi'ni dolduran Süryani yurttaşlar da Turabdin Metropoliti Timotheos Samuel Aktaş'ın yönettiği ayine katıldı. Hz. İsa'nın doğuşunu kutlayan Süryani yurttaşlar, doğuşu simgeleyen ateş yaktı. İlahiler okundu, tütsüler yakıldı. Ayinden sonra ise çocuklar, kilisenin içinde zılgıtlar çekerek tur attılar.
Ayinden sonra konuşan Metropolit Samuel Aktaş, yeni yılın Süryani cemaatine ve tüm insanlığa sevgi, barış ve huzur getirmesini diledi. Aktaş, "Ruhani algılamaların yoğunlaştığı ve beşeri duyarlılıkların zirveye ulaştığı mübarek bayram günleri, toplumdaki farklılıkları silip bütünleşmeyi sağlayan etkin işlevlere sahip yegane ibadet günleridir. Bu kutsal günlerin ruhani nimetlerden faydalanmak ve davranışlarımıza bu çevrede anlam kazandırabilmek için, yaşantımızı Tanrı'yı hoşnut kılacak iyiliklerle donatmamız gerekir. İyilik yapabilmenin ön koşulu ise koşulsuz sevmektir. Nitekim Tanrı da bizleri koşulsuz ve kusursuz sevginin bir ürünü olarak yaratmıştır" dedi.
Ayinin ardından kilisenin misafir konuk odasına geçen Metropolit Samuel Aktaş, burada bayramlaşmaya gelen Süryani, Müslüman ve Yezidi cemaatlerine mensup yurttaşların tebriklerini kabul etti. Tüm konuklara mırra ikram edilen bayramlaşma 3 gün devam edecek.
Mardin Midyat'ta Noel ayini sırasında 'yüksek koltuk krizi' yaşandı.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *