Haberdar Gazetesi Gündem NASAda Mars coşkusu: Krater yüzeyine iniş yapıldı

NASAda Mars coşkusu: Krater yüzeyine iniş yapıldı

NASA, 7 aylık süren yolculuğun ardından Perseverance Mars aracının yüzeye ulaştığını duyurdu.

NASA, 7 aylık süren yolculuğun ardından Perseverance Mars aracının yüzeye ulaştığını duyurdu.

Tüm dünyada gündemden düşmeyen an canlı olarak yayınlandı.

NASA, Twitter hesabından Türkiye saatiyle gece yarısında aracın ulaştığı Mars'ın yüzeyinden ilk kare geldi.

Aracın özel açılan Twitter hesabından ilk görüntü, "Merhaba dünya. Sonsuz evimden ilk baktığım şey bu" yazılarak paylaşıldı.

Jezero Kraterine ulaşan araç, ikinci görüntüyü de "Arkamdan başka bir görüntü. Jezero Kraterine hoşgeldiniz." yazarak paylaştı:

Amerikan siyasilerin Mars nöbeti

Tüm dünyadan ilgiyle takip edilen an, Amerikan üst düzey yetkilileri tarafından da anbean takip edildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Twitter hesabından yolculuğu televizyondan izlediği bir fotoğraf paylaşarak tebrik mesajlarını iletti. Biden mesajında "NASA'yı ve Perseverance'ın tarihi yüzeye inişini mümkün kılmak için çok çalışan herkesi tebrik ediyorum. Bugün bilimin gücünü ve Amerikan yaratıcılığını, imkanlar krallığının ötesinde hiçbir şeyin olmadığını bir kez daha kanıtladık." ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Twitter hesabından "Bu tarihi yüzeye iniş ulusumuzun azim ruhunu somutlaştırıyor" diyerek kutladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yüzeye iniş de Fransa'nın yaptığı katkıyı vurgulayarak tebriklerini iletti.

Neler araştırılacak?

NASA, dün inişe saatler kala Twitter hesabından Salda Gölü sayesinde yapılacak araştırmalar için önceden fikir edinildiğini belirtmişti.

NASA'ya göre Jezero Krateri'nin Salda Gölü'ne benzemesi aranacak 4 keşif için ipucu oluşturdu.

Bu 4 özellik şöyle sıralanmıştı:

Mikrobiyalitler: Salda Gölü, mikropların yardımıyla oluşan "mikrobiyalit" adı verilen büyük höyüklerden aşınmış hidromagnezit çökeltilerine sahip. Jezero Kraterin'de de benzer mikrobiyalitlerin bulunması muhtemel.

Deltalardaki kaya tortuları: Salda Gölü'nün alüvyal fanlarındaki taşların nasıl oraya yerleştiğini çalışarak ekip Jezero'daki tortulaşma süreci hakkında daha fazla bilgi edinebilecek.

Yeraltı suyu sızıntıları: Salda Gölü'ndeki yeraltı suyu kaynakları, gölün kimyasını değiştirmede ve mikroplar için çevreyi etkilemede önemli bir rol oynuyor. Jezero'da da aynı şeyin olup olmadığı öğrenilecek.

Kıyı şeridi kayaları çeşitliliği: Jezero'da yörüngeden kraterin kenarları boyunca su havzası mineralleri ve muhtemelen ek karbonat karışımı tespit edildi. Bunların Salda Gölü'nde görülen sahil çökeltilerinin karışımına benzer olup olunmadığına bakılacak.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *