İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan terörist Emrah Yayla, 21 Haziran 2023'te "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Yayla hakkında imza atmak ve yurtdışı çıkış yasağı yönünde adli kontrol tedbiri verdi. Tüm duruşmalara katılan ve tutuksuz yargılanan Yayla'nın dosyasının şu an istinaf aşamasında olduğu da öğrenildi.
Takipsizlik kararı verildi
Öte yandan Emrah Yayla hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca 2022 yılında bir soruşturma yürütüldüğü de öğrenildi. Yayla hakkındaki suçlayıcı tanık beyanlarının 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama dönemlerini kapsadığı değerlendirildi. Soruşturmaya, şüphelinin 28 Kasım 2021'de konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin sempatizanlık göstergesi olduğu, başlı başına örgüt üyeliği suçunu oluşturmadığı değerlendirilerek takipsizlik kararı verildi.
Notlaşarak karar alırlardı
Yayla hakkında bir itirafçı beyanı sonucunda başlatılarak takipsizlik kararı verilen soruşturmanın detayları ise şöyle: “DHKP-C terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 2017 yılının Eylül ayından itibaren haklarında yakalama kararı bulunan ve İçişleri Bakanlığı'nın arananlar gri kategorisinde yer alan Kerim Kaya'nın 15 Eylül 2021 tarihinde yakalandığı, 18 Eylül 2021'de tutuklandığı kaydedildi. Soruşturma aşamasında etkin pişmanlık ve açık tanık statüsünde ek ifadesi alınan Kaya'nın örgütsel faaliyet yürüten 245 kişiyi teşhis ettiği, 15 Ekim 2021 tarihinde 126 şüpheliye yönelik operasyonel çalışma yapıldığı anlatıldı. Bu çalışma sonrasında yakalanan 10 şüphelinin etkin pişmanlık kapsamında ifade vermesi üzerine şüpheli Emrah Yayla hakkında ayrı bir soruşturma başlatıldığı belirtildi. Örgüt mensuplarından M.M.D.'nin etkin pişmanlık kapsamında alınan ifadesinde, "Ayberk D., Emrah Yayla isimli şahıslar cezaevinde yapılacak faaliyetlerden sorumlu kişilerdi. Notlaşarak kararlar alırlardı, biz de faaliyetlerimizi gerçekleştirirdik. Emrah Yayla, geçmişte Dev-Genç içerisinde faaliyet yürüttüğünü çıkınca da Dev-Genç için faaliyet yürüteceğini, kendisinin örgütten kopmayacağını, bizim de örgütten kopmamamız gerektiğini söylerdi. Bu kişinin serbest kaldıktan sonra da tekrar örgüt için çalışacağını biliyorum" dediği yer aldı.
Bir anlam veremiyorum!
Teşhis tutanağında da M.M.D.'nin Emrah Yayla'yı Bolu F Tipi Cezaevinden tanıdığını, kendilerinin sorumlusu düzeyinde olduğunu ve eğitim faaliyetleri icra ettiğini söylediği de belirtildi. Şüpheli Emrah Yayla'nın 8 Nisan 2022'de alınan savcılık ifadesinde, hakkında beyanda bulunan M.M.D. ile Bolu F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunduğu dönemde birkaç kez sohbet ortamında bulunduğunu, cezaevi dışında samimiyeti olmadığını, aleyhine verdiği ifadenin gerçek dışı olduğunu belirttiğine yer verildi. Yayla, "Benim cezaevinden çıktıktan sonra örgüt içerisinde faaliyet yürüteceğimi bildiğine yönelik ifade vermesine herhangi bir anlam veremiyorum. Bu şahıs kendisini kurtarmak adına önüne konulan tutanağa imza atmıştır ya da açık şekilde iftira atmaktadır" dediği de yer aldı.
Adana'da yargılandı
Şüpheli Emrah Yayla'nın "Terör örgütü üyeliği" ve "Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması" suçlarından mahkum edildiği davasının Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca 29 Haziran 2007'de düzenlenen iddianamesinde, "Telefon ihbari üzerine Adana merkezinde Emrah isimli bir şahsın örgüt adına kanlı bir eylem yapacağını bildirmesi üzerine yapılan araştırmalar neticesinde DHKP-C terör örgütü ile iltisaklı olduğu bilinen ve legal alanda faaliyet yürüten HÖC adlı oluşum içerisindeki aktif olarak faaliyet gösterdiği bilinen Emrah Yayla ile birlikte bir şahsın 6 Nisan 2007 tarihinde 51 EN 380 plaka sayılı araç içerisinde yakalandığı, Emrah Yayla'nın sırt çantasında ve araba üzerinde yapılan aramalar neticesinde bomba yapımında kullanılan düzenekler ve patlayıcı maddeler elde edildiği ve daha sonra Emrah Yayla ile Adana'da ilişki içerisinde bulunduğu saptanan bir şahsın ikametinde yapılan aramalarda patlayıcı maddeler ele geçirildiği" şeklinde tespitlere yer verildi.
GÖZALTI SAYISI 90'A YÜKSELDİ
İstanbul Adalet Sarayı polis kontrol noktasına silahla ateş açan DHKP/C üyesi 2 terörist, polislerin müdahalesiyle etkisiz hale getirilmiş, bir vatandaş hayatını kaybederken, 3'ü polis 6 kişi ise yaralanmıştı. Saldırının ardından harekete geçen ekipler, 67 adrese operasyonlar gerçekleştirdi. İkitelli, Küçükçekmece, Sarıyer Armutlu Mahallesi, Beyoğlu Okmeydanı ve Esenyurt başta olmak üzere pek çok noktada dünden bu yana devam eden operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerin sayısı 90'a yükseldi. Adalet Sarayı C Kapısı önündeki polis kontrol noktasında gerçekleştirilen saldırı girişiminin faillerinin Esenyurt'tan adliyeye metrobüsle geldikleri belirlendi. Kontrol noktasındaki polislerin karşılık vermesiyle etkisiz hale getirilen iki teröristin üzerlerinde ve çantasında 48 tabanca mermisi, 56 plastik kelepçe, bomba süsü verilmiş bir düzenek, bandaj, örgütsel içerikli pankart ile 2 biber gazı ele geçirildi.
SALDIRININ İZLERİ DEMİR KAPIDA!
Çağlayan Adalet Sarayı polis kontrol noktasında gerçekleştirilen terör saldırısı sonrasında adliye çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı. Saldırıda bir vatandaş hayatını kaybederken, 3’ü polis 6 kişide yaralanmıştı. Saldırının ardından adliye giriş çıkışları ile Çağlayan Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliye önündeki meydanda çevik kuvvet polisleri nöbet tutarken, TOMA ve polis zırhlı araçlar da hazır bekletildi. Öte yandan adliyenin C Kapı girişindeki demir kapının iki tarafında da kurşun izlerinin olduğu görüldü.