Haberdar Gazetesi Gündem Hastaneler açılacak mı?

Hastaneler açılacak mı?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, operasyonlarda yaralanan askerlere devlet hastanelerinde yapılan müdahalelerin yetersiz kaldığın savunarak, Bakan Yaşar Güler'e "Askeri sağlık sistemini yeniden kurmak için önümüzdeki günlerde bir adım atılacak mıdır?”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, askeri hastanelerinin kapatılmasının ardından operasyon bölgelerinde yaralanan askerlere yapılan tıbbi müdahalelerde yaşandığı iddia edilen zafiyeti Meclis gündemine taşıdı. Emir, savaş cerrahisinin ayrı bir uzmanlık alanı olduğunu belirterek sivil hekimlerin bu konuda askeri hekimler kadar yeterli bilgilerinin bulunmasının beklenemeyeceğini söyledi. Özellikle geçtiğimiz günlerde Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK'nin saldırısını hatırlatan Emir, şehit sayısının ilk anda 5 olarak açıklandığını, daha sonra yaralanan askerlerden 4’ünün daha şehit olmasıyla şehit sayısının 9’a yükseldiğine dikkat çeki. Emir, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

 

32 hastane kapatıldı

 

“15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminin ardından 26 ilde bulunan 32 hastane kapatılarak Sağlık Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu hastanelerde tabip subay olarak görev yapan personelin bir kısmı da sivil hastanelere yönlendirilmiştir” diyen Emir, “Bununla birlikte tabip subay yetiştirilme uygulamasına da son verilmiştir. Bu kararların ardından da askeri birliklerde ortaya çıkan doktor açığı Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol ile Sağlık Bakanlığı’nca görevlendirilen sivil doktorlar aracılığıyla karşılanmaya çalışılmıştır. Diğer yandan daha önce ilk müdahalenin ardından askeri hastanelere sevk edilen yaralı askerler artık en yakın devlet hastanelerine gönderilmeye başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Ayrı bir uzmanlık alanı

 

 

Bu uygulamalar sonrasında üs bölgelerinde düzenlenen operasyonlarda yaralanan askerlere yapılan müdahalelerin yeterince sağlıklı olmadığını dile getiren Emir, “Çünkü savaş cerrahisi ayrı bir uzmanlık alanıdır ve sivil hekimlerin bu konuda askeri hekimler kadar yeterli bilgilerinin bulunması beklenemez. Eleştirilerimizin haklılığı 2022 yılının Ağustos ayında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamalarıyla da doğrulanmıştır. Akar, ‘Bu konuda taleplerimiz, isteklerimiz ve ihtiyaçlarımız var. Bu konuda hem Cumhurbaşkanımızın çözüm oluşturulması için direktifleri var hem de Sağlık Bakanımızın olumlu yaklaşımları var. İnşallah onları da önümüzdeki günlerde yoluna koyacağız’ ifadelerini kullanmıştır. Ancak halen askeri sağlık sistemini kuracak bir adım atılmamıştır” dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *