İşte iki ülke arasında 'terör' farkı
Yayınlanma:
Güncelleme:
Saldırılar sonrasında Fransa hükümetinin yaptıkları ile Ankara katliamının ardından AKP hükümetinin tavrı birbirinden farklı bir tabloyu ortaya çıkardı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, Ankara katliamı sonrasında kendilerini aklama yoluna gidip, IŞİD’i olayı dışında tutmaya çalıştı. İşte ana noktalarında iki ayrı katliama iki ayrı ülkenin verdiği tepkiler:
Fransa ne tepki verdi?
MÜDAHALE: Katliam sonrası yaralılara hemen destek verildi. Saldırıdan sağ kurtulanların şoku atlatabilmesi için olay yerinde psikolojik danışmanlar görev aldı.
AÇIKLAMA: Cumhurbaşkanı Hollande, derhal kameraların karşısına geçerek ‘teröristlere karşı acımasız mücadele’ sözü verdi. Atılacak bütün adımları halkla paylaştı.
İNCELEME: Hollande, saldırılar sonrası hemen olay yerine gidip incelemelerde bulundu.
YAYIN YASAĞI: Olay sonrası yayın yasağı getirilmedi. İlk dakikalardan itibaren gazeteciler en ufak detaylarına kadar olay yerinden görüntüler verdi.
ÖRGÜT: Fransa, saldırıyı yapan örgütün IŞİD olduğunu 24 saat içinde açıkladı.
ÜSTLENME: IŞİD Paris’i kana bulayan saldırıları üstlendiğini açıkladı. Örgüt, saldırıların Fransa’nın politikalarını sürdürdüğü sürece en büyük hedef olmaya devam edeceğini kanıtlamak için tasarlandığını belirtti.
FAİLLER: 24 saat geçmeden saldırganlardan ikisinin kimliği belirlendi. Bataclan saldırganlarından birinin Fransız vatandaşı bir erkek olduğu ve adının istihbarat servislerinin listesinde bulunduğunu duyuruldu. Canlı bombalardan birinden Suriye, diğerinden Mısır pasaportu çıktı.
ANMA: Fransa’da olayın ertesi sabahı halk ellerinde çiçeklerle katliamda hayatını kaybedenleri andı.
Türkiye ne tepki verdi?
MÜDAHALE: Ankara’daki katliamın üzerinden birkaç dakika geçmeden polis olay yerinde kurtarılmayı bekleyen yaralıların üzerine gaz bombası attı.
AÇIKLAMA: Erdoğan, yaşanan katliamı kınamak için sadece yazılı bir açıklama yaptı. Erdoğan, Ankara katliamına değindiği ilk basın toplantısını ise 3 gün sonra düzenledi.
İNCELEME: Erdoğan, katliamdan dört gün sonra olay yerine giderek karanfil bıraktı.
YAYIN YASAĞI: Başlatılan soruşturmada savcılığın yaptığı ilk iş, gizlilik kararı aldırıp avukatlara dosyayı kapatmak oldu. Ayrıca basına da yayın yasağı konuldu.
ÖRGÜT: Türk yetkiller katliamı IŞİD’in yaptığını uzun süre saklamaya çalıştı, olayı PKK’nin üzerine yıkmak istedi.
ÜSTLENME: Suruç’ta intihar saldırısı gerçekleştiren kişinin de IŞİD ile bağlantılı olduğu açıklanmıştı. Ancak bu eylemin ardından da Ankara katliamından sonra da IŞİD’den saldırıları üstlenme açıklaması gelmedi.
FAİLLER: Ankara katliamı sonrası görüntülerini inceleyen polis 4 gün sonra Yunus Emre Alagöz’ün görüntüsüne ulaştı. Ankara katliamını gerçekleştiren canlı bombalardan birinin Yunus Emre Alagöz, diğerinin de arananlar listesindeki Ömer Deniz Dündar olduğu ortaya çıktı. n
ANMA: Ankara katliamı sonrasında olayın meydana geldiği alanda anmaya izin verilmedi.
cumhuriyet.com.tr
cumhuriyet.com.tr
Gündem
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.