Öğrenci mi işçi mi!
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 2024-2028 stratejik planında, mesleki eğitim merkezleri (MESEM) kapsamında çalıştırılan çocuklara (öğrencilere) çalışma kampı gibi çıraklık pansiyonu kurulması hedefi çıktı. 4 yıllık planda mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının da etkinliğinin artırılacağı belirtilerek “Ne eğitimde ne istihdamda olan gençler mesleki eğitim merkezi programlarına yönlendirilecek ve barınma ihtiyacı olan örgün eğitim çağındaki çıraklar için çırak pansiyonları oluşturulacaktır” denildi.
İş cinayetlerine önlem yok
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in patronlara yaptığı ‘Size ara elaman yetiştirelim’ çağrılarına uygun olarak mesleki ve teknik ortaöğretimde okulların ‘bölge okulları, sektör içi okul ve sektöre entegre okul’ benzeri okul modelleri yaratılacağına işaret edilen planda, 1 yılda 8 çocuğun MESEM kapsamında çalışırken iş cinayetine kurban gitmesi, iş kazaları ve cinayetlerine ilişkin tek bir öneri bile yer almadı.
MESEM'lerin sayısı artacak
Mesleki ve teknik eğitim programlarının iş piyasasının ihtiyaçlarıyla uyumlu olması için işverenler ve endüstri kuruluşlarıyla iş birliği yapılacağı OSB’ler ve teknoparklar içinde mesleki ve teknik anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezleri açılacağının hedeflendiği planda “Bağımsız mesleki eğitim merkezlerinin sayılarının artırılacağı, öğrencilerin 7 ve 8. sınıflardan başlamak üzere istihdam edilebilirliklerinin artırılması için çalışmalar ve özel öğretimin mesleki eğitimdeki etkinliğini artırmaya yönelik özel sektörle iş birliği sağlayacak mevzuat düzenlemeleri yapılacak” denildi. “Eğitim süreç odaklı değil sonuç odaklı ele alınacak” ifadelerine yer verilen planda, mesleki ve teknik eğitim alanında sektör temsilcilerinin karar alma süreçlerinde isteksiz olduğu ve özel sektörün mesleki eğitim alanına yatırımlarının yetersiz olduğuna işaret edildi.
1 öğün yemek niye yok!
MEB’in 4 yıllık planında okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz yemek yine çıkmadı. Her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiği Türkiye’de MEB, önümüzdeki 4 yılda da planına 1 öğün yemeği koymadı. İktidar bütçeden ‘aslan payını’ eğitime ayırdığını ileri sürerken MEB’den genel bütçeden eğitime ayrılan pay yetersiz itirafı geldi. Eğitime yönelik cari ve yatırım ödeneklerinin artırılması gerektiği dile getirilerek “Genel bütçe kapsamında mali kısıtlar var” denildi.
Sınıflar kalabalık binalar riskli
Planda ilkokul ve ortaokulda öğrenci sayısı 30’un üzerinde olan sınıf (şube) oranının yüzde 23 olduğu ortaya konuldu. Ülke genelinde 70 bini aşkın okul binası bulunurken deprem incelemesi yapılan okul binası sayısının 7 binlerde kaldığı ortaya çıktı. Güçlendirilip/yıkılıp yapılan okul binası sayısı ise 4 bin 230 olarak açıklanırken “Var olan eğitim binalarının bir kısmı deprem riski taşıyor” denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.