PAZARCILARIN CUMARTESİ SENDROMU!

PAZARCILARIN CUMARTESİ SENDROMU!
Türkiye’nin en önemli pazarları arasında yer alan Çekmeköy Ulus Pazarı’nın yeri ve gününün değiştirilmesine pazarcılar isyan etti. İBB’nin taşınmasını istedikleri kapalı pazar yerine, sığmayacaklarını belirten esnaf, Cumartesi günleri açılan pazarın hafta
 Çekmeköy'ün simgesi haline gelen ve her Cumartesi günü Hamidiye Mahallesi'nde kurulan pazarın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Çekmeköy Kapalı Pazar Yeri'ne alınması pazarcıların en büyük gündem maddesi oldu. Pazarcılar, İBB tarafından yaptırılan Çekmeköy Kapalı Pazar Yeri'nin iyi düşünüldüğünü ancak yaşanacak büyük sıkıntılardan dolayı yeni yapılan yere gitmek istemediklerini belirtti. Her Cumartesi açılan pazarın hafta içine kaydırılmasına tepki gösteren pazarcılar, kapalı pazar yerinin bütün tezgahları almayacağını ifade etti. Pazarcılar, "Şu anda bin 100 tezgahımız var. Taşınmamızı istedikleri pazar yerine 400 tezgah bile zor sığar" dedi.

Topbaş ve Poyraz'dan ses yok
Çekmeköy’de binlerce kişinin ekmek kapısı, marka tescilli Ulus Pazarı’nın esnafı konu hakkında bilgilendirilmediklerini iddia etti. Esnaf ne İBB'den ne de Çekmeköy Belediyesi'nden kimsenin kendilerini muhatap almadığını savunarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz'ı konuya duyarsız kalmakla suçladı. Bazı esnaflar ise "Sadece oy almaya gelindiğinde bize bilgi veriliyor. Belki de yarın apar topar bizi buradan taşımaya çalışacaklar" tepkisinde bulundu.  300 ailenin geçim kaynağıYaklaşık 300 civarında esnafın, bin 100 tezgahta hizmet verdiği Çekmeköy Ulus Pazarı 'Sosyete Pazarı’ olarak da biliniyor. Binlerce kişinin ekmek kapısı pazarda esnaf yarınının belirsizliğinden yakınıyor. 6 yıldan bu yana Çeklmeköy'de kurulan pazar Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi ‘UPEK’ adı altında kooperatifleşmiş, marka tescilli bir işletme. İstanbul'un uzak ilçelerinden bile rağbet gören Ulus Pazarı, Çekmeköy’ün simgesi olarak anılıyor.

Esnaf gitmek istemiyor
Bayram Dönmez: Ulus Pazarı buradan kaldırılsa evine ekmek götüren bütün insanlar mağdur oldur. 1100 tezgah var burada, insanlar evlerinin geçimini bu tezgâhlardan sağlıyorlar.  Tezgâhlarda en az 300 kişi çalışıyor. Bu insanların ailelerini de düşünürseniz bu sayıyı varın siz düşünün.

Ancak bisikletle gezilir
Ercan Koçoğlu: Yeni yapılmakta olan  Çekmeköy Kapalı Pazar Yeri'ni gezdim. Tezgâhlar oraya pazarcı değilde işportacı gelecekmiş gibi yapılmış. Pazar yeri tezgâhlarına ayrılan yerler ufacık yapılmış, yürüme yolları çok dar. Biz kamyonla mal indiriyoruz o yollarda anca bisikletle gezilir.

Cumartesi olmazsa olmaz
Ergül Kaya: Pazarın yer değiştireceğinin ve Cumartesi günü yerine hafta içinde bir günde kurulmasının gündeme gelmesi müşterilerimizi de üzüyor. Müşterilerimiz hafta içi pazar kurulursa gelemeyiz diyor. Ulus Pazarı'nın günü Cumartesi'dir. Yani Cumartesi olmazsa olmazıdır pazarın.

Hapishane yeri gibi
Bekir Küçükarslan: Hapishane gibi pazar yeri olmaz. İBB  pazar kültürünü bitirip yerine AVM kültürünü getirmek istiyor. Üstelik biz birşey soran yok. Tezgâh sayısı az, oraya kimleri alacaklar? Hadi aldılar kimler açıkta işsiz kalacak? Ben fanatik AK Partili'yim ancak bu yapılanlar son derece yanlış.

Kaliteli ve hesaplı
Meryem Boz: Pazarın müdavilerindenim ve bu pazarı çok seviyorum. Cumartesi günü kurulması buradan alışveriş eden herkesi memnun ediyor. Üstelik buradaki ürünler kaliteli olmasının yanıında hesaplı. Halkın uzaklardan gelerek hesaplı alışveriş ettiği bu yer bence taşınmamalı.

3 tezgâh orada 1 etmez
İsmail Babayiğit: Burada 2-3 tezgahı olan esnaf yeni alanda bir tezgâha bile zor kavuşur. Kimsenin ekmeği ile oynamasınlar. Oraya geçilirse biz ya da arkadaşlarımızın tezgâhları orada yer bulamazsa, bu hepimiz için kötü olur. Bize birşey bilgi veren olmadı. Ama seçim zamanı herşeyi soruyorlar.

Biz bavulcu muyuz?
İsmail Çebi: Pazarımız bugünlere geldiyse buradakilerin sayesindedir. Bunca emek boşa mı çıksın? Pazarda altı tahta açan biri yeni pazar yeri ile iki tahtaya zor kavuşur. Bize ufacık yer ayırmışlar. Pazarın tamamının oraya taşınması mümkün değil. Bize bunu reva görenler, biz bavulcu muyuz?

Bize soran yok
Yusuf Tekin: Bizler burada pazarcılık yapmaya başladığımızda bizlere buradan gönderilme-
yeceğimiz söylenmişti. Şimdi ise pazarın Perşembe günü kurulması gündemde. Üstelik başka bir yerde. Gönderilmeyecektik güya şimdi başımıza gelen ortada. Keşke bize de bir şey sorsalardı.

Biz de burayı kaparız
Kadir Şahin: Burada bir pazarın kurulması herkesi memnun ediyor. Pazar kapalı yere taşınacak diyorlar. Ulus Pazarı'nın taşınacağı yerde kimse memnun olmaz. Diyorlar ki kapalı alan olacak. Mesele kapalı alan olmasıysa burayı bizde kapalı bir alana çeviririz.Yeter ki kimse mağdur olmasın.

Marka olmuş bir pazar
Ulus Pazarı 1990’lı yılların başında İstanbul’un Beşiktaş ilçesinin Etiler semtinde küçük bir semt pazarı olarak kuruldu. Başlangıçta ağırlıklı olarak sebze ve meyve satan esnafın yer aldığı pazar, 1996 yılından itibaren bölgede yaşayan vatandaşların talepleri doğrultusunda bir giyim ürünleri pazarına dönüştü. Pazar esnafının kaliteden ve ucuzluktan ödün vermeyen satış anlayışları nedeniyle, sadece dar gelirli vatandaşların değil, bölgede oturan ama bir pazardan alışveriş yapması beklenmeyen iş adamları, sanatçılar ve birçok sosyetik ismin de alışveriş için tercih ettiği bir pazar oldu. Pazarın gördüğü aşırı ilgi, esnafın organize hareket etmesi için çalışma yapmasına da neden oldu. 2002 yılında kurumsallaşma anlamında büyük bir adım atılarak Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi kuruldu. Ulus Pazarı Cuma günü Edirne, Cumartesi günü İstanbul Çekmeköy ve Pazar günü Kocaeli Kartepe’de kaliteden ve ucuzluktan ödün vermeden hizmet vermeye devam ediyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.