Rusya hesap hatası yapıyor

Rusya hesap hatası yapıyor
Brookings Enstitüsü Uzmanı Kauzlarich "Türkiye, Rusya'nın en büyük ikinci doğalgaz müşterisi. Türkiye'nin söylemlerini bir tehdit gibi algılamayıp ciddiye almayan Rusya hesaplama hatası yapıyor" dedi.
 Brookings Enstitüsü Uzmanı Kauzlarich "Türkiye, Rusya'nın en büyük ikinci doğalgaz müşterisi. Türkiye'nin söylemlerini bir tehdit gibi algılamayıp ciddiye almayan Rusya hesaplama hatası yapıyor" dedi.

Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde uzman Richard Kauzlarich, Türkiye'nin, Rusya'dan doğalgaz almayı durdurması halinde yerinin kolaylıkla dolduramayacağını, Rusya'nın hesaplama hatası yaptığını söyledi.

Kauzlarich, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moskova'nın "Rusya'nın Türkiye piyasasına ihtiyacından daha fazla Türkiye'nin Rus gazına ihtiyacı var" düşüncesinin Rusya'nın yanlış hesaplarından biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin doğalgazda yüzde 57 Rusya'ya bağımlı olduğunu hatırlatan Kauzlarich, "Yeni kaynaklar bulmak zor olabilir. Kısa vadede İran ya da Azerbaycan'ın da Türkiye'ye gönderdikleri gaz miktarını artırmalarını bekleyemeyiz. Ancak Türkiye yeni sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisleri kurarak yeni çözümler üretebilir. Türkiye'nin söylemlerini bir tehdit gibi algılamayıp yeteri kadar ciddiye almayan Rusya hesaplama hatası yapıyor. Rusya unutmamalı ki Türkiye kendilerinin Almanya'dan sonraki en büyük ikinci doğalgaz müşterisi. Türkiye Rusya'dan gaz almayı durdurursa yeri kolaylıkla dolmaz" diye konuştu.Kauzlarich, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine de değinerek, "Türkiye, ABD, Japonya, Çin, Kore ve Rusya gibi ülkelerden nükleer teknoloji satın alabileceğini biliyor. Rusya ne kadar kolay Akkuyu dışına çıkarılır orası belli değil. Bu, iki ülke arasında imzalanan sözleşmeleri bağlayan hukuki bir durum. Ancak politik açıdan bakıldığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başka bir ülkeye yönelebileceğini ya da Akkuyu projesini yavaşlatabileceğini söylemek mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Moskova uzmanı Petr Topychkanov da Akkuyu nükleer santral projesini durdurmanın, Türkiye için kolay olabileceğini öne sürdü.

Topychkanov, resmi olmayan görüşmelerde alınan politik kararlarla Türkiye'ye kar sağlayacak şartlar sunulmuş olabileceğine dikkati çekerek, "Tamamen ticari olarak baktığımızda ise projeden kısa zamanda hızlı bir ticari fayda sağlamanın zor olduğunu görmek mümkün. Bunu da göz önüne alırsak, Ankara için Rusya'yla nükleer ortaklığı durdurmak kolay olabilir ama şunu da kabul etmek gerekir ki Rusya'yla birebir aynı imkanları sağlayacak bir ülke bulmak zor olabilir" ifadelerini kullandı.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.