TÜRKİYE 5 AY SONRA YENİDEN SANDIK BAŞINDA

TÜRKİYE 5 AY SONRA YENİDEN SANDIK BAŞINDA
Seçmen, 7 Haziran seçimleri sonrası hükümet kurulamayınca 5 ay sonra bir kez daha sandık başına gidiyor.


Türkiye genelinde 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi için 07:00 ve 08:00 itibariyle oy verme işlemi başladı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararı uyarınca oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 07.00’da başladı. Söz konusu illerde oy kullanma işlemi 16.00’da son bulacak. Diğer illerde ise sandık başına giden vatandaşlar saat 08.00 ile 17.00 arasında oylarını kullanabilecek.

Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. YSK’nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle oy verebilecek.

İSTANBUL’DA OY VERME

İstanbul’da da oy verme işlemi saat 08.00 itibari ile başladı. Seçmenlerin bir kısmı sabah erken saatlerden itibaren sandık başına giderek vatandaşlık görevini yerine getirdi. Oyunu kullanan vatandaşlar, seçimin ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.

SEÇİME 16 SİYASİ PARTİ KATILIYOR

26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne 16 siyasi parti katılıyor. AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Doğru Yol Partisi ve Liberal Demokrat Parti seçime katılacak. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

SANDIK BAŞKANLARI SORUMLU

Sandık başlarında seçmelerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermeleri için her türlü tedbir alınacak. Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar. Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek. Ancak sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Hamileler, hastalar, engelliler ve yaşlılar öncelikle oy kullanacaklar.

İNTERNETTEN ÖĞRENİLEBİLECEK

Seçmenler nerede oy kullanabileceklerinin yanı sıra seçime yönelik tüm bilgileri, YSK’nın internet sitesinden öğrenebilecekler. Seçmen bilgi kağıdı olmayanlar, kimlik belgeleriyle oy verebilecek. Seçmen, TC kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecekler.

YAYIN YASAK

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak. Ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.