İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu; CHP milletvekili Ali Gökçek, CHP PM üyesi Baki Aydöner, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kadıköy Belediye Başkan adayı Mesut Kösedağ ve Fatih Belediye Başkan adayı Mahir Polat ile birlikte, Alevi vatandaşların Hızır lokmasına ortak oldu. Kadıköy Merdivenköy Mahallesi’ndeki Şahkulu Sultan Dergahı Cemevi’nde verilen Hızır lokması öncesinde türbede dua eden İmamoğlu, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Şahkulu Sultan Dergâhı Vakfı Başkanı Hasan Şahin’in davetiyle konuşan İmamoğlu, dergahı 90’lı yılların başından itibaren ziyaret etmeye başladığını aktardı. Bir vatandaşın, dergahı, “Hızır'ın evi” nitelemesine katıldığını belirten İmamoğlu, “Şahkulu Dergahı'nı ziyaret etmem ve burayı tanımam, görmem, belki de kendi adıma ifade edeyim, cemevini tanımam anlamına gelir. O tarihten bugüne de gelişen süreç içerisinde, Allah nasip etti ve ben Belediye Başkanı oldum. Belediye başkanı olmak, kutsal bir konu, kutsal bir durum. Çünkü insana hizmet” dedi.
Hep birlikte gurur duyalım
Önce Beylikdüzü, sonra İBB Başkanı olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Burada, siz kıymetli dostlarımla, hemşehrilerimle, sevgili canlarla bir olmak, buranın, Şahkulu’nun maneviyatını sizlerle beraber hissetmek, her zaman beni heyecanlandırmıştır, duygulandırmıştır. Sorumluluğumu bir kez daha hissettirmiştir. Çünkü bu toprakların bize emaneti, inanılmaz erenler var, çok kıymetli, geçmişte bu toplumun maneviyatına, yaşamına hizmet etmiş insanlar var. Ve bu alanı eğer gelip gezmişseniz, görmüşseniz, gezdiğinizde şunu hissetmelisiniz: 600 yılı aşkın zaman içerisinde buraya gözcülük yapan, burayı kollayan koruyan insanların huzuruna gelmişsiniz demektir. Onun için bunun hem bir manevi huzuru var hem de büyük bir manevi sorumluluğu var” diye konuştu. Beraberindeki belediye başkanı adaylarının da aynı sorumlulukla yola çıktıklarını vurgulayan İmamoğlu, “Hiçbirisi inşallah, asla ve asla sizlere mahcup olmayacaklardır. Duam odur ki, her birisi çok başarılı olsunlar ve her birimiz onlarla gurur duyalım” ifadelerini kullandı.
Devletin imkanları millet için var
“Bugün darda kalan herkesin yoldaşı olan Hızır aşkıyla bir aradayız” diyen İmamoğlu, şunları söyledi: “Biz, öyle bir çare bekleriz ki aslında Hızır aşkına dua ederken; biliriz ki onun ruhu, bugün toplumda var. Yani nasıl var? Darda kalana yardım için koşan her insanın ruhunda Hızır'ın ruhu var ve bize ilham olur. O kültür, oradan gelir. Ve biliriz ki, dualarımız kabul olmuştur. Darda kalanın kapısı çalınmıştır, bir eksiği giderilmiştir. Ben, kendi adıma bir de şöyle bakıyorum: Biz İstanbul'da darda kalana hizmet için koşarken, Hızır aşkıyla koşuyoruz. Ve o şekilde yoksulların, sıkıntılı insanların, toplumda kendisini yalnız gören, çaresiz gören her kulun yardımına koşan bir kurum olarak, Hızır aşkıyla koşarız. Kendimizi onlara borçlu görerek koşarız. Onları kendimize borçlu kılmayız. Devletin, milletin imkanları, insanlarını mutlu etmek için vardır. Sıkıntılarını gidermek için vardır. Onun için biz bugün, bu tutulan oruçların kabul olması için dua edeceğiz. İnsanlığın, darda olan kim varsa, Yaradan'ın onların yanında olması için dua edeceğiz. Memleketimizin, milletimizin, çocuklarımızın, gençlerimizin iyiliği için, sağlığı için geleceği için, adaletli bir dünyada yaşamaları için dua edeceğiz. Eminim ki siz güzel insanlar, değerli canlar birlikte dua edersek, biz bir olursak, birlikte olursak; dualarımız kabul olur. Bütün sıkıntıları bertaraf ederiz. Bu anlamda, bu manevi buluşmada, bu duygularımı sizlerle içtenlikle, kalbimden geçtiği sıcaklıkla paylaşmak istedim.”
Her inanca eşit mesafedeyiz
İBB Başkanı olarak, kentte yaşayan herkese eşit hizmet duygusuyla yola çıkmış bir kişi olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Her inanca saygılı ve her inancın ihtiyaçlarına koşmayı kendisine görev bilen bir Belediye Başkanınız olarak, elbette ki İstanbul'da bütün cemevleriyle ilgili çok hassas bir süreci yönetme gayreti içerisinde olduk. Bu konuda ibadethanelerimizin, cemevlerimizin her hususta yanında olduk; olmaya devam edeceğiz. İhtiyaç duyulan noktalarda, Alevi yurttaşlarımızın ihtiyacı olan ibadethaneleri tamamlamaya eksikliklerini gidermeye, gerekirse yeniden yapmaya, elbette ki kararlı bir yönetimiz. Biz, bu şehirde her inancın belediye başkanıyız. Sünnilerin de belediye başkanıyız. Alevilerin de belediye başkanıyız. Şafilerin de belediye başkanıyız. Caferilerin de belediye başkanıyız. Yani her mezhebin belediye başkanıyız. Aynı zamanda her inancın da belediye başkanıyız. Müslümanların da Hristiyanların da Yahudilerin de, Süryanilerin de her inancın belediye başkanıyız” şeklinde konuştu.
Devletin dini adalettir
“Devletin dini, adalettir” diyen İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Konunun net tarifi budur. Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin, güzel memleketimizin ve Cumhuriyetin değerlerinin korunmasında, adaletli bir şehrin var olması yolculuğunda, Yaradan bizi bu şehrin insanlarına ve ülkemizin bütün insanlarına mahcup etmesin. Sadece İstanbul'da değil, ülkemizin her noktasında da özellikle Alevi inancına hizmet ettiğimiz yardımlarımız, desteklerimiz var oluyor; olmaya devam edecek. İfade etmeliyim ki; biz çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Cennet vatanımız var. Güzel Anadolu'nun güzel insanları, en zor koşullarda bir araya gelmiş, bir arada olmuş. Kimi zaman bir bağımsızlık mücadelesi vermiş, kimi zaman en kötü afetlerden kurtuluş mücadelesi vermiş. Onun için, birliğimizi ve beraberliğimizi bozan her unsurdan uzak olmayı, iyi bir gelecek için mücadele etmeyi, çocuklarımıza çok güzel bir ülke ve şehirler bırakmayı şiar edinmeliyiz. Bu duygularla aranızdayım. Tuttuğunuz oruçlar kabul olsun. Dualarımız kabul olsun.” İmamoğlu’nun konuşmasının ardından Dede Ali Doğan’ın okuduğu duanın ardından Hızır lokması paylaşıldı. Lokma paylaşımının ardından dergahtan ayrılmayan İmamoğlu ve beraberindeki heyet, vatandaşlarla sohbet etti.