İstanbul'un kimlikleri fotoğrafta hayat buldu
Fotoğrafçılık eğitimi ile başlayan proje ile 84 genç Türkiye'nin yedi bölgesine giderek kültürel incelemelerde bulundu. Aldıkları fotoğrafçılık eğitimini ziyaretleri sırasında pratiğe döken gençler gittikleri her şehirde onlarca fotoğraf ve anı biriktirdi. Projede saha çalışmalarının tamamlanmasının ardından gençlerin çektikleri fotoğraflar İstanbulluların beğenisine ve oylamasına sunuldu. 15 Aralık'a kadar internet sitesi üzerinden İstanbulluların online olarak yaptıkları oylamaların ardından en çok oyu alan üç fotoğraf da seçilmiş oldu. Yapılan oylamada Doğu Anadolu Bölgesi'nde çektiği "Kavaklar" fotoğrafı ile Serrah Uçan birinci, Ege Bölgesi'nde "Çini Boyama" karesi ile Cemal Önel ikinci, yine Ege Bölgesi'nde çektiği "Tütün Sepetinin İçindeki Çocuk" fotoğrafı ile Buket Büşra Çolak üçüncü olurken, dereceye giren bu üç fotoğrafın sahibine fotoğraf makinesi hediye edildi.
İyi ki projeye katılmışım
Dereceye girenlerle birlikte projeye katılan tüm gençlerin seçtiği ikişer fotoğraf İstanbul Kongre Merkezi'nde sergilendi. Yoğun ilgi ve beğeni toplayan sergide, gençler ziyaretçilerine hem projede yaşadıkları deneyimleri, hem de çektikleri fotoğrafların hikayelerini anlattı. Projeye Güneydoğu Anadolu Bölgesi için katılan Betül İlhan Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri ile birlikte daha önce hiç gitmediği Siirt ile tanışma imkanı elde ettiğini vurguladı. Memleketinin kültürünü ve insanlarını yakından görmekten ve tanımaktan duyduğu mutluluğu dile getiren İlhan, "Siirtliyim diyordum ama ne kadar oralıyım bilmiyorum. Proje ile kendi memleketimin insanlarını, örf, adet, yaşayış tarzı, kıyafetleri ve yemekleri ile tanışmış oldum. Bu yönden proje benim için amacına ulaştı. Ayrıca fotoğraf konusunda kendimi geliştirmek istiyordum. Bu proje buna da ön ayak oldu. Son zamanlarda kendim için ne yaptım diye sorduğumda, bu proje 2019'da benim için en büyük kazanç oldu" dedi.
Oyları İstanbul halkı verdi
İstanbulluları yaptığı oylamada "Kavaklar" fotoğrafı ile birinci seçilen Serrah Uçan da projenin kendisine çok şey kattığını söyledi. Memleketlerini tanımayan gençlere bu fırsatın verilerek kendi kültürlerini ve köklerini tanımalarıyla projenin amacına ulaştığını belirten Uçan şunları söyledi: "Bu kadar samimi olacaklarını düşünmemiştim. Çünkü daha önce hiç gitmedim, onlarla tanışmadım. Ama gittiğimiz şehirlerde ve köylerde çok güzel ağırlandık, çok sıcak karşılandık."
Afro Türkler sürpriz oldu
Ege Bölgesi için projeye katılan Buket Büşra Çolak ise projeden umduklarını tam anlamıyla bulduğunu söyledi. Çoğu kimsenin Anadolu'yu tanımadığına değinen Çolak, "Köylülerimizi, çiftçilerimizi tanımıyoruz. Benim amacım köylerimizde tarlalarda çalışan emekçilerimizi ön plana çıkarmaktı. Tütün Sepetindeki Çocuk ile oylamaya katılarak orada iş güç arasında tütün sepeti içinde unutulmuş, o sepet içinde kendince oyun oynayan çocuğun masumluğunu ön plana çıkarmak istedim" dedi. Memleketini ziyareti sırasında kendisi için tam da projenin ismine uygun bir sürprizle karşılaştığını dile getiren Çolak, kendisini en çok etkileyen şeyin Aydın'da yaşayan Afro - Türkler olduğunu söyledi. "Hem Afrikalı olup hem Ege şivesi ile konuşmalarını hiç beklemiyordum" diyen Çolak, "Ataları 15'inci yüzyılda ülkemize gelen, bugün ise bizim Afro - Türkler adını verdiğimiz bu insanların özellikle memleketim olan Aydın'da yaşıyor olmaları beni çok şaşırttı. Egeli olarak yaşayıp, şivesine kadar Egedekilerle aynı şekilde konuşuyorlar. Ama renklerinin farklı olmaları büyük bir sürpriz oldu" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi'nde çekilen ve İstanbulluların beğendiği tüm fotoğraflar önümüzdeki günlerde farklı noktalarında sergilenerek daha fazla İstanbullunun beğenisine sunulacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.