TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİNE DESTEKLEME ÖDEMESİ-2
YAYINLAMA:
TYDD’ne başvuracak tarımsal işletmeler ile tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşlar Genel Müdürlükçe hazırlanan hizmet sözleşmelerini esas alarak sözleşme imzalayacaklar. Tarımsal danışmanlık hizmet sunumu sözleşmenin imzalandığı tarihte başlayacak. Tarımsal işletmeye tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kurum veya kuruluştaki tarım danışmanı mücbir sebeplerden dolayı değişirse aynı nitelikte danışman hemen ikame edilecek. İkame edilen tarım danışmanına ait bilgi/belgeler bir hafta içerisinde il/ilçe müdürlüğüne gönderilecek. Yeni tarım danışmanı için düzenlenen Ek-5 bir hafta içinde ilçe müdürlüğünden il müdürlüğüne, Ek-6 bir hafta içerisinde il müdürlüğünden Genel Müdürlüğe gönderilecek.
Hizmet sözleşmeleri en az oniki (12) aylık olacak. Ancak 1/1/2011 tarihinden önce sözleşme imzalamış olanların, sözleşmeleri 31/12/2011 tarihini kapsamak kaydıyla geçerli olacak.
Tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlar, bünyesindeki her danışman için, Uygulama Esaslarının “Hizmet verilecek tarımsal işletme sayısı ve tarımsal işletme ziyaretleri” başlığını düzenleyen 17 nci madde hükümleri doğrultusunda hizmet verdikleri tarımsal işletme sayısını belirleyecekler ve il/ilçe müdürlüğüne son başvuru tarihine kadar (Ek-3) ile bildirecekler.
Tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlar, tarımsal danışmanlık hizmeti verdiği tarımsal işletmelerden TYDD’ne başvuranlar adına düzenlediği fatura veya serbest meslek makbuzu veya gelir makbuzunu Genel Müdürlükçe belirlenen tarihe kadar il/ilçe müdürlüğüne teslim edecek.
Tarımsal danışmanlık hizmeti Yönetmelik ve Uygulama Esaslarında yer alan hükümler doğrultusunda verilecek.
Tarımsal danışmanlık hizmet sözleşmesinin, mücbir sebeplerden dolayı tek taraflı veya karşılıklı fesh edilmesi durumunda, bu durum on beş gün içerisinde il/ilçe müdürlüğüne bildirilecek.
TYDD’ne başvurmuş ancak TYDD’ne son başvuru tarihinden önce sözleşmesini karşılıklı veya tek taraflı fesh eden tarımsal işletme, tarımsal danışmanlık hizmeti veren başka kişi veya kuruluşlar ile sözleşme imzalar ve süresi içinde başvurusunu yenileyecek.
TYDD’ne başvurusu her yönü ile tamamlanmış ve tarımsal danışmanlık hizmeti aldığı kişi veya kuruluş ile sözleşmesini son başvuru tarihinden sonra karşılıklı veya tek taraflı fesh eden tarımsal işletme TYDD almak için, bir defaya mahsus olmak üzere, bir ay içerisinde tarımsal danışmanlık hizmeti veren başka kişi veya kuruluş ile sözleşme imzalayacak.
Yeni tebliğin 5. maddesinde, ayrıca, tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların hizmet verebileceği alan sınırları ile ilgili hususlar da belirtilmiş bulunuyor.
Buna göre, serbest tarım danışmanları, tarımsal danışmanlık dernek ve vakıfları; sadece bulundukları il sınırları içerisinde tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinde bulunabilecekler.
Tarımsal danışmanlık şirketleri; bulundukları il sınırları dışında başka il veya ilçede ancak şube açmak şartıyla tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinde bulunabilecekler.
Üretici örgütleri; bulundukları il sınırları dışında bulunan birimleri aracılığı ile tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinde bulunabilecekler.
Ziraat odaları; ilgili mevzuatlarına uygun olarak bulundukları ilçe veya hizmet verdiği çiftçilerinin bulunduğu ilçe sınırları dahilinde tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinde bulunabilecekler.
Tarım Danışmanı, sertifikasını Yönetmelikte belirtilen hükümlere göre vize ettirecek. Aksi durumda tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti veremeyecek, tarımsal işletmeler ve tarımsal danışmanlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlar ile sözleşme imzalayamayacak
. Tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların denetlenmesi için ilde Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü, ilçede ilçe müdürü başkanlığında üç kişilik bir komisyon oluşturulacak. Komisyonda varsa Tarım Yayımcısı Sertifikasına sahip olan kişiler yer alacak. Komisyon tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşları, şikayet, teftiş gibi durumlarda yapılacak denetimler hariç uygulama esaslarında belirtilen sıklıkta denetleyecek. Tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşlar, Yönetmelik ve Uygulama Esaslarına göre denetlenerek, rapor tutulacak.
Komisyon, denetimler sırasında, denetlenen kişi ve kuruluştan tarımsal danışmanlık hizmeti alan tarımsal işletmelerin en az %5’i ile görüşme yapacak ve tutanak düzenleyecek.
Denetim sonucu haklarında olumsuz rapor tutulan kişi ve kuruluşların durumları İl Teknik Komitesinde görüşülüp, Yönetmelik ve Uygulama Esasları ile bu Tebliğde belirtilen hususlar dikkate alınarak karara bağlanacak. Bu kararlara itiraz, Yönetmeliğin 29 uncu maddesine göre yapılacak. Sertifika/yetki belgesinin geçici olarak alıkonulması veya sertifika/yetki belgesinin iptali cezalarını alan kişi ve kuruluşların hizmet verdiği tarımsal işletmeler TYDD’ni almak için bir ay içinde tarımsal danışmanlık hizmeti sunan diğer kişi veya kuruluşlar ile sözleşme imzalayacak
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *