TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK -4
YAYINLAMA:
Destekleme ödemesinden faydalanmak üzere tarımsal işletmelerin başvurularını sağlamak üzere her türlü tedbiri alacak.
İl Teknik Komitesi ayrıca, yeni Tebliğin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek ihtilaflı konuları çözmeye ve karar almaya yetkili. İl Teknik Komitesinin Kararlarına yapılan itirazlar Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Merkez Teknik Komitesi tarafından değerlendirilecek ve karara bağlanacak.
Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği uygulamasının denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkili. Uygulamaya ilişkin inceleme ve denetimler Bakanlık tarafından yapılacak.
Destekleme uygulamaları, inceleme ve denetimin yanı sıra mevzuatın öngördüğü her türlü denetime de tâbi olacak.
Bu denetimler sırasında, kişi ve kuruluşların bilgilerde gerçeğe aykırı beyan veya verdikleri belgelerde sahte evrak tespit edilmesi hâlinde, haklarında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Ayrıca, ilgili memurlar hakkında da gerekli yasal işlemler yürütülecek. Bakanlık, gelen münferit şikâyet ve ihbarları ayrıca değerlendirecek.
Desteklemeden, Çiftçi Kayıt Sistemine ve/veya hayvan kayıt sistemine ve/veya örtü altı kayıt sistemine ve/veya arıcılık kayıt sistemine ve/veya koyun-keçi kayıt sistemine ve/veya su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmayan tarımsal işletmeler, gerekli belgelerle birlikte süresi içinde başvurmayanlar, TYDD ödemesinden faydalanmak üzere başvuru yapan kişilerden gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve belge ibraz edenler, kamu tüzel kişileri, birden fazla ilde tarımsal üretim yapan ve EK-1 formunda beyan edilen kayıt sistemine, kayıtlı olduğu il/ilçe dışında başka yerde TYDD’ne müracaat eden tarımsal işletmeler, tarımsal desteklemelerin herhangi birinden men edilmiş olanlar, men edildiği süre boyunca, tarımsal danışmanlık hizmet faturası veya serbest meslek makbuzu veya gelir makbuzu Genel Müdürlüğün belirlediği tarihe kadar il/ilçe müdürlüğüne teslim edilmeyenler, oniki aydan daha az süreli tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti alanlar, tarım danışmanı, tarım yayımcısı veya geçici tarım danışmanı belgesine sahip olan kişiler aynı zamanda tarımsal işletme sahibi ise, sahip olduğu sertifika bölümünde tarımsal danışmanlık hizmeti alarak TYDD’den faydalanamayacak..
Yeni Tebliğde belirtilen ilgili merciler, kendilerine ibraz edilen ödemelere esas teşkil eden belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumlu olacaklar. Yükümlülüklerini yerine getirmeyerek haksız yere TYDD ödenmesine neden olanlar ile haksız yere TYDD ödemesinden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullanan kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli cezaî ve diğer kanunî işlemler yapılacak. İdari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç olmak üzere, yeni Tebliğ hükümlerine aykırı olarak haksız yere TYDD ödemesinden yararlananlar hakkında 5488 sayılı Tarım Kanununun 23 üncü maddesi uyarınca işlem yapılacak..
Yeni Tebliğ hükümleri yayımı tarihi olan 26 mart 2011 tarihinde yürürlüğe girecek.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *