VERGİ LEVHASININ ELEKTRONİK ORTAMDA ALINMASI-1
YAYINLAMA:
Vergi levhasının elektronik ortamda alınması, e-vergi levhası sorgulaması, elektronik ortamda vergi kimlik numarası doğrulama ve vergi levhası doğrulama hizmetlerine ilişkin düzenlemeler 27 mayıs 2011 tarih ve 27946 sayılı resmi gazetede yayınlanan 408 sıra no.lu yeni Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile duyurulmuş bulunuyor.
Tebliğde belirtildiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 5 inci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, vergi levhası ile ilgili düzenlemeler 142,143, 146, 177 ve 272 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ve 224 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yapılıyor.
6111 sayılı Kanunun 82 nci maddesiyle, VUK’un 5 inci maddesinde yer alan “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar.” ibaresi “levhayı almak zorundadırlar.” şeklinde değiştirilmiş ve bu değişiklikle vergi levhasının asılma zorunluluğu kaldırılmış bulunuyor..
Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinde “Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığınca belli edilir.” hükmü yer alıyor.
Söz konusu hükmün Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden vergi levhası uygulamasına ilişkin esaslar yeniden tespit ediliyor.
Buna göre; Gelir Vergisinde ; 1. Ticari kazanç sahipleri, 2. Zirai kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinin altıncı fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar) 3. Serbest meslek erbabı,
Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacak.
Kurumlar Vergisinde ise 1. Anonim şirketler, 2. Limited şirketler, 3. Eshamlı komandit şirketler vergi levhası alacak.
Vergi levhalarında, mükellefin; adı ve soyadı, ticaret unvanı, iş yeri adresi, vergi kimlik numarası, bağlı bulunduğu vergi dairesi, vergi türü, işe başlama tarihi, ana faaliyet kodu ve faaliyet türü, faaliyet durumu (faal, terk, tasfiye halinde) , beyan edilen son üç yıla ait matrahlar ve bu matrahların ait olduğu takvim yılı için tahakkuk eden vergiler ve Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından üretilecek onay kodu yer alacak.
Vergi levhasının muhtevası (Ek:1) de gösterilmiş bulunuyor.
Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluşturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacak.
Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla, gelir vergisi mükellefleri için (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) 1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıstan itibaren, vergi levhalarını 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdıracaklar. Yazdırılan vergi levhalarının yeni tebliğde sayılan yerlerde bulundurulması mecburi.
Bu şekilde alınan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak veya tasdik ettirilmeyecek. İnternet vergi dairesinden erişilebilen vergi levhası üzerinde yer alan, sistem tarafından verilmiş olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmünde olacak. Bu meslek mensupları da vergi levhalarının tasdikine dair herhangi bir bildirimde bulunmayacaklar.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *