GÜMRÜK MUAFİYETİ-4
YAYINLAMA:
Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik bulunan gerçek kişiler tarafından Türkiye Gümrük Bölgesinde edindikleri konutlarda kullanılmak üzere getirdikleri, kullanılmış ev eşyasını bir defaya mahsus olmak üzere gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokmalarına izin veriliyor. Bu hükümlerinin uygulanmasında, kişilerin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olmaları esas olup kişilerin uyruğu dikkate alınmıyor..
Bu kişilerin muafiyetten yararlanabilmeleri için Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru en az yirmidört ay süre ile sürekli olarak Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olmaları gerekiyor. Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda yüzseksenbeş güne kadar yurtta bulunmak süreklilik halini bozmuyor. Türkiye Gümrük Bölgesi dışında son on yıl içinde en az beş yıl ikamet eden gerçek kişiler için yerleşim yerlerine ilişkin bu süre şartı aranmıyor..Yeni düzenleme kapsamında, bu kişiler tarafından gerçekleştirilecek kullanılmış ev eşyası ithalinde aile ünitesi esas alınacak. Konutun satın alınması veya en az iki yıl süre için kiralanması gerekecek. Bu koşulun karşılanmadığı durumlarda, ev eşyasının tam muafiyet suretiyle geçici ithaline izin verilecek..Muafiyet bir konutta kullanılmak üzere getirilecek eşya ile sınırlı olacak.
Bu bölüm kapsamı eşyanın, kişiler tarafından gelişlerinden önce veya beraberlerinde ya da altı ay sonraki süreler içerisinde serbest dolaşıma sokulması gerekiyor.Eşyanın geçici ithalat rejimi altında kaldığı süre de dahil olmak üzere konutun en az iki yıl süreyle kiralanması veya satın alınması halinde, süre şartı aranmaksızın, eşyanın gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma girişine izin verilecek.Muafiyetten yararlanan kişilerin kendisi veya eşi tarafından pasaport veya NATO Seyahat Emri, Lasse-Passe vb. pasaport yerine geçen belgeler, yurtdışında en az yirmidört ay yerleşik olunduğuna dair dış temsilciliklerimizden ya da Türkiye’de bulunan yabancı ülke temsilciliklerinden alınan belge, dış temsilciliklerimizden ya da Türkiye’de bulunan yabancı ülke temsilciliklerinden alınan aile bireylerinin nüfus bilgilerini içeren belge , edinilen konut; satın alınmış ise, kişinin veya eşinin adına düzenlenmiş olan tapu veya satış vaadi ile kooperatiflerden satın alınan ancak kooperatiflerde kat irtifakının geç yapılması nedeniyle tapunun ibraz edilemediği konutlarda kat irtifaklı arsa tapusu, kiralanmış ise, kişi veya eşinin adına düzenlenmiş noter tasdikli en az iki yıllık kira sözleşmesi ve sözlü beyan formuna eklenecek eşya listesi ile birlikte yetkili gümrük idaresine müracaat edilmesi gerekiyor..
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *