YABANCI PLAKALI MOTORLU KARA TAŞITLARININ SİGORTASI
Yabancı plakalı motorlu karataşıtlarının ülkemizde işletilmesinden kaynaklanan hukuki sorumluluk içinyaptırılacak sigortaya ilişkin usul ve esasların tespit edilmesine ilişkin yeniyönetmelik, 13 temmuz 2011 tarih ve 27993 sayılı resmi gazetede yayınlanarakyürürlüğe girmiş bulunuyor. Yönetmelikyabancı plakalı motorlu kara taşıtlarını kapsıyor ancak ; ülkemizin tarafolduğu uluslararası andlaşmalar veya ilgili mevzuat çerçevesinde bu Yönetmelikuyarınca yaptırılması gereken sorumluluk sigortasından muaf tutulan motorlukara taşıtları ve kişilerin tâbi olduğu mevzuat hükümleri saklı tutuluyor.
13/10/1983 tarihli ve 2918sayılı Karayolları Trafik Kanununun 91 inci maddesine dayanılarak hazırlananyeni Yönetmelikte yer alan, “Büro”28/6/2008 tarihli ve 26920 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye MotorluTaşıt Bürosunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile kurulan ve sözkonusu Yönetmelik çerçevesinde faaliyette bulunan Türkiye Motorlu TaşıtBürosunu, “Motorlu Kara Taşıtı” Karayollarında insan, hayvan ve yük taşımayayarayan ve makine gücü ile işletilen taşıtı, “Müsteşarlık” HazineMüsteşarlığını ve “ Zorunlu TrafikSigortası” 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği ülkemizde kayıtlımotorlu kara taşıtlarının işletilmesinden kaynaklanan hukuki sorumluluk içindüzenlenen sorumluluk sigortasını ifade ediyor.
Ülkemize girecek yabancı plakalımotorlu kara taşıtlarının işletilmesi nedeniyle üçüncü şahıslara verilecekzararlardan kaynaklanan hukuki sorumluluk için, bu Yönetmelikle belirlenen usulve esaslar çerçevesinde, zorunlu trafik sigortası veya bu sigortayla eşdeğerbir sigorta teminatının bulunması gerekiyor.
Yabancı plakalı motorlu karataşıtlarının bu Yönetmelik kapsamında bir sigorta teminatına sahip olupolmadıkları ülkemize girişleri esnasında ilgili mevzuat ile yetkilendirilen personeltarafından kontrol edilecek.
Bu Yönetmelik kapsamında sigorta teminatısağlamak üzere ülkemiz sınırında poliçe düzenlenme esasları Müsteşarlıkçadüzenlenecek. Bu kapsamda bir sigorta teminatı bulunmayan motorlu karataşıtlarının ülkemize girmelerine izin verilmeyecek.
Ancak, Ülkemizin taraf olduğuuluslararası andlaşmalar çerçevesinde bu Yönetmelik kapsamındaki sigortateminatına sahip olduğu belgelenen motorlu kara taşıtları ve bu Yönetmelik ilearanan sigorta teminatını sağlamak üzere Büro tarafından ilgili yabancı ülkeyetkili makamlarıyla akdedilen ve Müsteşarlıkça onaylanan anlaşmalarçerçevesinde sigorta teminatına sahip olduğu belgelenen motorlu kara taşıtlarının ülkemize girişleri esnasında zorunlutrafik sigortası yaptırma zorunluluğu aranmayacak.
Yeni düzenleme uyarınca, ülkemizintaraf olduğu uluslararası andlaşmalar veya ilgili mevzuat çerçevesinde buYönetmelik uyarınca yaptırılması gereken sorumluluk sigortasından muaf tutulanmotorlu kara taşıtları ve kişilerin tâbi olduğu mevzuat hükümleri saklıbulunuyor.
Büro bu Yönetmelik ile aranansigorta teminatını sunmak üzere ilgili yabancı ülke yetkili kurumlarıyla her türlüanlaşmayı yapmaya yetkili . Büro tarafından bu amaçla akdedilen anlaşmalarMüsteşarlığın onayı ile geçerlik kazanacak ve anlaşma uyarınca gerekli işlemlerinyapılması için keyfiyet ilgili kurumlara Müsteşarlıkça iletilecek.
Büro tarafından bu Yönetmelikçerçevesinde akdedilen anlaşmalarda karşılıklı olarak sigorta yükümlülüğününkaldırılması, tazminat ödemelerinin garanti altına alınması, hasar tedvir vetasfiyesi, tazminat bedellerinin transferi ve bu bağlamda tazminat bedellerininserbest transfer edilebilirliğini tevsik eden ilgili kurumların taahhütleri vegerekli görülen diğer hususlar yer alacak.
Büro tarafından müzakerelerisürdürülen bu Yönetmelik konusuna dahil anlaşmalar bu Yönetmelikteki usul veesaslara tabi olacak.