GÜMRÜKMUAFİYETİ-10

YAYINLAMA:


Yeni Tebliğ kapsamı eşyanın karşılıklı veyakarşılıksız olarak ödünç verilmesi, teminat olarak gösterilmesi, kiralanması,devri, satışı veya muafiyet amacının dışında kullanılması yasakbulunuyor.. Sözkonusu yasak, özel tertibatlı araçlar için üç yıl,  diğerleri için bir yıl olarakuygulanacak.

Kurtarma araçlarının beyannamenin tesciltarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe muafiyetten faydalanmayan kurum vekuruluşlara gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi ve devriyapılamayacak. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışı veya devrindegümrük vergileri aranmayacak..

Özel tertibatlı aracın devredilmesi veyasatılması gerçek kişilerin tekrar aynı muafiyetten faydalanmak suretiyle birözel tertibatlı aracı serbest dolaşıma sokmak istemeleri halinde; halenadlarına kayıtlı olan özel tertibatlı aracın serbest dolaşıma girdiğitarihtenitibaren en az üç yıl geçmiş olması ve satışı veya devrinin yapılmış olmasıgerekiyor.

Kararın 107 nci maddesinin beşinci fıkrasıkapsamında başka bir malul ve sakat kişiye devri veya satışı durumunda, aracıdevralacak kişinin sakatlığının farklı olması halinde araç AnkaraNaklihane veBedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edilecek ve devralacakkişininsakatlığına uygun tertibat değişikliği anılan gümrük idaresinin gözetimindeyapılacak.

           Kararın 107 nci maddesinin beşincifıkrası kapsamında aracın gümrük idaresinden izin alınmak suretiyle başka birmalul ve sakat kişiye devri veya satışı halinde, Kararın 107 nci maddesinindördüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan süre, aracı devralan kişi açısındanaracın devralındığı tarihten itibaren yeniden başlayacak. 10 yıllık süreninuygulanmasında ise aracın serbest dolaşıma girdiği tarih esas alınacak

Özel tertibatlı aracın Kararın 107 ncimaddesinin beşinci fıkrasına istinaden üç yıllık süreyi doldurup, beş yıllıksüreyi doldurmadan satılması halinde, araca ilişkin özel tüketim vergisi,4760sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu gereğince tahsil edilecek..

Malul ve sakat kişinin vefatı halinde; araçmuafiyetten yararlanan başka bir malul ve sakat kişiye devredilebilecek, varis tarafından kullanılmakistenmesi halindevergileri tahsil edilecek..

 İzinalınmaksızın muafiyetten faydalanamayan kişi, kurum ve kuruluşlara bedelliveyabedelsiz olarak ödünç verilen, teminat olarak gösterilen, kiralanan,devredilen, satılan veya muafiyet amacı dışında kullanılan eşyanın gümrükvergileriGümrük Kanununun 181 ila 194 üncü maddelerindeki esaslara göre tahsilolunacakve gerekmesi halinde 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu, 5237 sayılı Türk CezaKanunu ve varsa diğer kanun hükümlerine göre işlemyapılacak.

Yeni Tebliğ hükümlerine göre yapılacak serbestdolaşıma giriş işlemlerinde ilgili gümrük müdürlüğüne ibraz edilen belgelerdetereddüde düşülmesi halinde; idari soruşturmayı gerektiren durumlar hariç,ilgililer hakkında cezai takibatta bulunulmasını teminen ilgili gümrükmüdürlükleri tarafından en yakın yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına suçduyurusunda bulunulacak..

Yeni Tebliğdeyer almayan hususları inceleyip sonuçlandırmayaGümrük Müsteşarlığı yetkili bulunuyor.

Yeni düzenlemeile, 0/2/2000 tarihli ve 23970 sayılı ResmiGazete'de yayımlanan Bazı Şahsi Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkinTebliğ (Bedelsiz İthalat Seri No:1), 18/2/2000 tarihli ve 23968 sayılı ResmiGazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Muafiyetler Seri No:1),18/2/2000tarihli ve 23968 sayılı ResmiGazete'deyayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Muafiyetler Seri No:2), 18/2/2000 tarihli ve23968 sayılı ResmiGazete'de yayımlanan Gümrük GenelTebliği (Muafiyetler Seri No:3) ve 20/2/2000 tarihli ve 23970 sayılı ResmiGazete'de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Muafiyetler Seri No:4), 2/3/2000tarihli ve 23981 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği(Yolcu İşlemlerine İlişkin Usulve EsaslarSeri No: 1) ile bunların ek ve tadilleri yürürlükten kaldırılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *