GÜMRÜK MUAFİYETİ-9
Yenidüzenlemenin “Kriz Hallerinde Zarar Görenlere Gönderilen Eşya”başlığı altında düzenlenen hükümleri kapsamında, yurt dışında bulunangerçek vetüzel kişiler ile resmi kuruluşlar tarafından bağışlanan Kararın 105 incimaddesinde belirtilen eşya, yalnızca kamu kurum ve kuruluşları ile BakanlarKurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklertarafından serbest dolaşıma sokulabilecek.
Kriz halinedeniyle yurt dışından gelen eşyaya ilişkin gümrükişlemleri sürecinde; kriz halinden etkilenen bölgeye yurt dışından insaniamaçla gönderilen temel ihtiyaç maddeleri için gümrük mevzuatının öngördüğüşekilde konşimento veya taşıma belgesi ibrazı aranacak. Gümrük idaresincetemelihtiyaç maddesini kabul eden kuruluş tarafından düzenlenecek olanEk-7’dekieşya listesi alınarak, buna göre gümrük işlemleritamamlanacak.
Temel ihtiyaçmaddeleri haricindeki eşyanın gümrük işlemleri,hibeye ilişkin belgelerin tamamının ibraz edilmiş olması halinde, eşyanıngeldiği gümrük idaresince öncelikle yapılacak. Ancak, eksik belgebulunması veeşyanın hemen tesliminde zorunluluk bulunması halinde teminat alınmaksuretiyleişlemler tamamlanacak. Bu durumda bir ay içinde eksik belgelerin ilgiligümrükidaresine ibrazı zorunlu bulunuyor..
Kamu kurum vekuruluşlarına teslim edilen yardım malzemeleri içinteminat aranmaksızın mevcut belgelere istinaden işlemlertamamlanacak.
Kriz bölgesineyardım amacıyla serbest dolaşıma sokulacak gıdamaddeleri ile ilaç, ilk yardım malzemesi vb. sağlık malzemeleriningönderildiğiülkeden alınan insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığı yönünden güvenliolduğunugösteren belge gümrük idaresine sunulacak.
Yeni düzenlemeuyarınca, nakil vasıtalarının serbest dolaşımagiriş işlemlerinde, İstanbul Yeşilköy Otomotiv İhtisas Gümrük Müdürlüğü,GebzeGümrük Müdürlüğü, İzmir Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü ve Ankara Naklihane veBedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü yetkili bulunuyor.
Kurtarmaaraçları ile Yedinci Bölüm kapsamı özel tertibatlıaraçların serbest dolaşıma giriş işlemlerinde Ankara Naklihane ve BedelsizİthalatGümrük Müdürlüğü yetkili.
Bu hükümlersaklı kalmak kaydıyla, yeni Tebliğ kapsamı eşyanın serbest dolaşıma girişişlemleri yetkili gümrük idarelerinin herhangi birinden yapılabilecek.
Gümrük Kanununun167 nci maddesi kapsamı nakil vasıtalarınınmuafiyetten faydalanmayan kişilere devri veya satışı halinde serbest dolaşımagiriş işlemleri birinci fıkrada geçen gümrük idarelerinden yapılacak.
6375 SayılıKanun ile onaylanan ''Kuzey Atlantik Anlaşmasına TarafDevletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne Dair Sözleşme'' (NATO/SOFA) ile 6427sayılı Kanunla onaylanan, Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleriarasında “Kuzey Atlantik Anlaşmasına Taraf Devletler ArasındaKuvvetlerinStatüsüne Dair Sözleşmenin Tatbikine Müteallik Anlaşma” kapsamında ABDpersoneli adına gelen nakil vasıtalarının serbest dolaşıma giriş işlemlerindeİncirlik Gümrük Müdürlüğü yetkili.
GümrükYönetmeliğinin 172 nci maddesinin dördüncü fıkrasındaki“Sözlü beyana ilişkin form yükümlünün verdiği bilgilere göre gümrükpersonelitarafından sisteme girilir ya dadoldurulur.” hükmü gereğince ev eşyası ve araca ilişkinverilerin zamangeçirmeksizin sisteme giriş yapılmasının temininden ilgili idare amirlerisorumlu .
Yeni Tebliğde veKararda belirtilen diğer sürelerin aşılmasıhalinde, Kararın 111 incimaddesindesayılan mücbir sebep ve beklenmeyen haller olup olmadığını değerlendirmeye vebu durumun gerektiğinde belgelendirilmesi halinde, bir defayla sınırlı olmaküzere söz konusu sürelerin yarısına kadar; Kararın 58 ve 62 incimaddeleri ile tespit edilen yolcu işlemlerine ilişkin sürelerin en fazla üç aya kadar süre uzatımına karar vermeye ilgiliGümrükve Muhafaza Başmüdürlükleri ; yeni Tebliğ kapsamındaki özel ve zaruridurumlarıdeğerlendirerek sonuçlandırmaya ilgili Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleriyetkili bulunuyor.