KATMADEĞER VERGİSİNDE YENİ UYGULAMALAR-1
3065 sayılı Katma DeğerVergisi (KDV) Kanununun uygulamasına ilişkin mevcut sirkülerlerinbirleştirilmesi ile uygulamada tereddüt edilen hususlara yönelik açıklamalarıiçeren 8 ağustos 2011 tarihli ve KDVK-60/2011-1 sayılı KDV sirküleriyayınlandı.
Sirkülerin “KDV’nin Konusu”başlıklı 1.bölümünde, KDV Kanununun 1 inci maddesine göre Türkiye'deyapılan; ticari,sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim vehizmetler, her türlü mal ve hizmet ithalatı ile söz konusu maddede belirtilen"diğer" faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğuhatırlatılıyor.
KDV Kanununun 6 ncı maddesindeişlemlerin Türkiye'de yapılmasının; malların teslim anında Türkiye'debulunmasını, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'defaydalanılmasını ifade ettiği hükmü yer alıyor.
KDV Kanununun 1 ve 6 ncımaddelerine göre, yurtdışında gerçekleşen mal teslimleri ile yurt dışında ifaedilip yine yurtdışında yararlanılan hizmetler KDV'nin konusuna girmiyor.Türkiye'de yapılmayan işlemin bedeli üzerinden KDV hesaplanması veya böylebirişlemin Kanundaki herhangi bir istisna hükmü ile ilişkilendirilmesi sözkonusudeğil.
Buna göre, Türkiye'deki birmükellefin; yurt dışında düzenlenen bir fuara Türkiye'den katılan firmalarayurt dışında verdiği stant kurulumu, montajı, lojistik vb. hizmetler, yurtdışında yaptığı inşaat, onarım, montaj işleri, yurt dışındaki bir firmanındoğrudan yurt dışındaki başka bir firmaya (mallar Türkiye'ye gelmeksizin)yapacağı teslimlere ilişkin olarak verdiği aracılık hizmeti, Türkiye'dekibaşkabir firmanın personelini yurt dışına götürmek suretiyle aynı sektördefaaliyette bulunan yabancı firmalarla tanıştırma, bilgilendirme, eğitimşeklinde yurt dışında verdiği danışmanlık hizmeti ve yurt dışındaki birfirmanın mallarının, yine yurt dışındaki bir başka firmaya pazarlanmasınayönelik olarak yurt dışında verdiği satış komisyonculuğu hizmetiTürkiye'de ifaedilmediğinden veya bu hizmetlerden Türkiye'de faydalanılmadığından KDV'ninkonusuna girmiyor.
Türkiye'de serbest meslekfaaliyeti dolayısıyla KDV mükellefi olan bir doktor veya avukatın, Türkiye'deKDV mükellefi olan bir firmaya yurt dışında verdiği hizmetler de vergininkonusuna girmeyecek.
KDV Kanununun 1 ve 6 ncımaddelerine göre, Türkiye'de gerçekleşen mal teslimleri ile Türkiye'de ifaedilen veya yurt dışında ifa edilmekle birlikte Türkiye'de faydalanılanhizmetler KDV'ye tabi. Bu teslim ve hizmetlerin yabancı firmalarayapılması budurumu değiştirmiyor..
Türkiye'de yapılan, ancak yurtdışında faydalanılan hizmetler ise KDV'nin konusuna girmekle birlikte Kanunun12/2 nci maddesindeki şartları taşımak kaydıyla KDV'den istisnabulunmuyor.
Buna göre, Türkiye'deki birmükellefin; yurt dışındaki otellere turist, okullara öğrenci, fuarlaraziyaretçi veya katılımcı bulunmasına yönelik yurt dışındaki firmayaTürkiye'deverdiği aracılık hizmetleri, yurt dışındaki firmalara ait ürünlerinTürkiye'desatışı için bu firmalara verdiği pazarlama, aracılık, danışmanlık vb.hizmetleri
genelesaslar çerçevesinde KDV'ye tabi bulunuyor. Bu işlemlerin, KDV Kanununun11/1-ave 12/2 nci maddelerine göre ihracat istisnası kapsamındadeğerlendirilmesi desöz konusu değil.
Öte yandan, Türkiye'deki birfirmanın yurt dışından ithal edeceği mallara ilişkin olarak yurt dışındakifirmadan yurtdışında aldığı kalite kontrol, barkodlama, elleçleme vb.hizmetlerden Türkiye'de faydalanıldığından, bu hizmetler genel esaslarçerçevesindeKDV'ye tabi olacak