ORGANİK TARIMUYGULAMALARINDA SON DEĞİŞİKLİKLER

YAYINLAMA:

                18/8/2010 tarihli ve 27676sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Organik tarımın Esasları veUygulanmasınaİlişkin Yönetmelikte yapılan son değişiklikler, 6 ekim 2011 tarih ve 28076sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi Yönetmeliğin 32 ncimaddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yapılan değişiklik  uyarınca, işlenmiş ürünlerde ürünsertifikasıdüzenlenecek Ürün el değiştirdiğinde yeni bir işleme tabi tutulmuyorsa tekrarsertifika düzenlenmeyecek. Bu ürünlerde etiket ve organik ürün logosubulunacak.Depolama, toptan pazarlama ve dağıtım yapan müteşebbislerin toptancıyasatışlarındaürün sertifikası düzenlenecek. Perakendeciye satışlarda yeniden ürünsertifikası düzenlenmeyecek. Ancak ürüne, mevcut ürün sertifikasınınmüteşebbistarafından onaylı fotokopisi ile birlikte fatura ve sevk irsaliyesi eşlikedecek. Ürün sertifikasının onaylı fotokopisi üzerine müteşebbis tarafındanyapılan satış belgelerinin numarası yazılacak ve onaylanacak. Bu satışmiktarı7 gün içinde yetkilendirilmiş kuruluşa bildirilecek. Yetkilendirilmişkuruluş tarafındanstok takibi yapılacak.

                 Aynı Yönetmeliğin 39 uncumaddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yapılan değişiklik kapsamında,yetkilendirilmişkuruluşların teknik ve idari bakımdan görevini yerine getirebilecek imkânlarasahip olması gerekiyor. Yetkilendirilmiş kuruluşun yetki kapsamısertifikasyonise en az bir sertifiker, kontrol ise en az bir kontrolör, kontrol vesertifikasyon ise en az bir kontrolör ve sertifiker istihdam edilecek.Kontrolör ve sertifiker sayısı; kontrol edilecek müteşebbis sayısı ve üretimalanları için yeterli bulunacak.. Bir takvim yılı içerisinde kontrolör içinmaksimum çalışma süresi 100 kontrol iş günü olacak .. Bir kontrolör üreticigrubu içerisindeki müteşebbisler de dahil yıllık maksimum 800 müteşebbisinfaaliyetini kontrol edecek.

             Yönetmeliğin 45 inci maddesininikinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ise “2)Aşağıdaki deneyimbelgelerinden birine sahip olmak.

aa) Organik tarımkonusunda bir yıllık bilgi ve deneyim sahibi olduğunu gösterir resmi belgeninaslı veya Bakanlıkça onaylı fotokopisi,

bb) Konu ileilgili yurtiçi veya yurtdışı üniversite veya enstitüden alınan yüksek lisansdiplomasının aslı veya Bakanlıkça onaylı fotokopisi,

cc) Bakanlıkçaaçılacak veya açtırılacak kurslardan kontrolörlük eğitimi aldığına dair resmibir belgenin aslı veya Bakanlıkça onaylı fotokopisi.” Şeklindedeğiştirilmişbulunuyor.

             Yönetmeliğin 48 inci maddesininbirinci fıkrasının (a) bendi ile (c) bendinde yapılan değişiklik ile,“ OrganikTarım Komitesinin”  kuruluş esaslarıyeniden düzenleniyor. Buna göre, “1) Organik Tarım Komitesi;Bitkisel ÜretimGenel Müdürlüğünden Genel Müdür Yardımcısı, ilgili Daire Başkanı ve bir üye,Hayvancılık Genel Müdürlüğünden bir üye, Balıkçılık ve Su Ürünleri GenelMüdürlüğünden bir üye, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden bir üye, HukukMüşavirliğinden bir üye, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığından bir üye olmaküzeretoplam sekiz üyeden” oluşacak.

             Komite Bakan onayı ileoluşturulacak Komiteye Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Genel MüdürYardımcısı veya görevlendireceği ilgili Daire Başkanı başkanlıkedecek.

                 İhtiyaç duyulması halindediğer kamu ve kamu dışı kuruluşlardan komiteye temsilci davet edilebilecek.Ancak toplantılara katılan bu temsilcilerin oy hakkı bulunmayacak.

               Organik Tarım Komitesininçalışma usul ve esaslarına getirilen yeni düzenlenme uyarınca, , KomiteRaportörlüğü ve sekretarya Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi TarımUygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek. Komite, yılda en az iki keztoplanacak. Komite,üye tam sayısının en az yarıdan bir fazlası ile toplanır ve kararlartoplantıyakatılanların oy çokluğu ile alınacak. Oyların eşitliği halinde Başkanınkullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılacak.

                 Kararlar, toplantı tarihindenitibaren 30 gün içinde toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanarakMüsteşarlığın onayına sunulacak ve onay tarihinden itibaren yürürlüğegirecek.

             Yönetmeliğin 49 uncu maddesininbirinci fıkrasının (a) ve (e) bentlerinde yapılan değişiklik uyarınca, Organik Tarım UlusalYönlendirme Komitesi;Bitkisel Üretim Genel Müdürünün başkanlığında Bitkisel Üretim GenelMüdürlüğü,Hayvancılık Genel Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğütemsilcileri, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve TicaretBakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre veŞehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar vePolitikalar Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Avrupa BirliğiBakanlığı temsilcileri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu,meslekkuruluşları, sivil toplum örgütleri, yetkilendirilmiş kuruluşlarıntemsilcisi,üniversiteler ve özel sektör temsilcileri ile Komitenin toplantı gündemiyleilgili görüşlerinin alınmasında yarar gördüğü kurum ve kuruluşlarıntemsilcilerinden olmak üzere en az on kişiden oluşacak.  Raportörlük ve sekretarya BitkiselÜretimGenel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığıtarafındanyürütülecek.

            Organik tarım faaliyetlerinde  Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde;9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu, 25/2/1998 tarihli ve 4342sayılıMera Kanunu, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin TeknikMevzuatınHazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılıVeteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 3/7/2005 tarihli ve5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, 18/4/2006 tarihli ve5488sayılı Tarım Kanunu, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar veGenel Sağlık Sigortası Kanunu, 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayılı TohumculukKanunu ve bu Kanunlara dayalı olarak çıkartılan ilgili mevzuat hükümleri ile25/4/2002 tarihli ve 24736 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kimyevi GübreDenetim Yönetmeliği, 18/3/2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete'deyayımlanan Tarımda Kullanılan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmelik ve 4/6/2010tarihli ve 27601 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan TarımdaKullanılan Organik,Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzimİçeriklive Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelikhükümleri uygulanacak.

                Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesine eklenen yeni fıkrauyarınca,  10/6/2005 tarihlive 25841 sayılı ResmîGazete’de yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkinYönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralıalt bendine göre etiketlenen ambalajlama materyalleri, ambalajlanan ürünün buYönetmelik hükümlerini karşılaması şartı ile 31/12/2012 tarihine kadarkullanılabilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *