MİRASÇILIK VE TERK EDENEŞİNDAVETİNDE NOTER İŞLEMLERİ

YAYINLAMA:


            Mirasçılıkbelgesi verilmesi ve terk eden eşin ortak konutadavet edilmesi işlemlerinin noterler tarafındanyapılmasına ilişkinusul ve esaslarıdüzenleyen yeniyönetmelik, 04 Ekim 2011 Tarihli ve 28074 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarakyürürlüğe girdi. 18/1/1972 tarihli ve 1512 sayılı Noterlik kanununun 71/A,71/Bve 71/C maddelerine dayanılarak hazırlananYeni Yönetmelik;nüfus kayıtlarınınyeterli olduğu,yargılamanıngerekmediği veyatalep edenin yabancıolmadığı hallerdemirasçılıkbelgesi verilmesi ve terk eden eşin ortak konutadavet edilmesi işlemlerinin mahkemeler yanındanoterliklerce yapılabilmesine ilişkinusul ve esaslarıkapsıyor.

             Yeni Yönetmeliğin 4. maddesi uyarınca,Noter, başvuruüzerine nüfuskayıtlarınıinceleyerek öncelikleilgilinin yasal mirasçıolup olmadığını tespitedecek.

          Mirasçılığıntespitinde ilgili tarafındansunulacak güncelnüfus kayıt örnekleriveya noter tarafındanelektronik ortamda teminedilecek kayıtlar esasalınacak. Nüfuskayıt örneğininelektronik ortamda temin edilememesi halinde, bu kayıtlarnoterce nüfusmüdürlüğündenyazıyla daistenebilecek.

                İlgilinin nüfuskayıtlarına göreyasal mirasçıolduğununtespitedilmesi halinde özelkanunlardaki usuller de dikkatealınarak ilgiliye, miraspaylarınıgösterir mirasçılıkbelgesi ve suretleri verilecek.

           Nüfuskayıtlarınınmirasçılık belgesiverilmesi konusunda yeterli olmaması, yabancılartarafındantalep edilmesi veya mirasçılıkbelgesi verilmesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını,tanık dinlenmesini gerektirmesi ya datalebin yabancılıkunsuru taşıması gibiyargılamayıgerektiren durumlarda, noterlerce mirasçılıkbelgesi verilemeyecek.

              Noterlikçeverilen mirasçılık belgesihakkında,başvuruyu yapan ya da bu belgesebebiyle menfaatinin ihlâledildiğini iddiaedenler tarafından,12/1/2011tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göreyetkili sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunulabilecek. İtirazüzerine verilen kararın bir örneğimirasçılıkbelgesini verennoterliğe veTürkiye NoterlerBirliğinebildirilecek..

             Yeni Yönetmeliğin 7. maddesikapsamında, Noter, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun164 üncümaddesinde düzenlenenterk nedenine dayalıboşanma davasınınön koşulu olan terkihtarınınyapılmasınıtalep eden eşin istemiüzerine ihtarname düzenler.İhtar, dava şartlarıincelenmeksizin yapılacak.

              Terk eden eşegönderilen ihtar; ihtar gönderen eşinad, soyad ve adresini, ihtar gönderilen eşinad, soyad ve adresini, davet edilen ortak konutun adresini, davet edileneşve yanındaçocuklarıvarsa bunların ortakkonuta dönmesiiçin gereken giderler ile konutakabul edilmemesihalinde dönüşiçinyol ve konaklama giderlerini karşılayacak yeterliparanın konuttateslim şeklindegönderilmesidurumunda buna ilişkinaçıklamayı,davet edilen konuta ait anahtarın bulunduğuyeri ve iki ay içindedönmesigerektiğini,dönmemesi halindehakkındaTürk MedenîKanununun 164 üncümaddesine göreboşanma davasınınaçılabileceğinikapsayacak.

               Ortak konutu terk etmeyezorlayan veya haklı birsebep olmaksızınortak konuta dönmeyiengelleyen eşede ihtar gönderilecek.

             Terk edeneşe ihtar 11/2/1959tarihli ve 7201 sayılı TebligatKanunu hükümlerinegöre yapılacak.

              Mirasçılıkbelgesi verilmesi veya terk eden eşin ortak konutadavet edilmesi talepleri sözlü veyayazılıolarak yapılabilecek. Başvuruüzerine talep tutanağa geçirilecek.Tutanağındüzenlenmesinde TürkiyeNoterler Birliğinin buYönetmelik hükümlerigereğincehazırlayacağıformlar kullanılacak.

                Yeni  Yönetmelik uyarıncayapılacak işlemler, bizzatnoter veya noterlik dairesinde kendisine imza yetkisi verilmişolan hukuk fakültesimezunu görevliya da noter stajyeri tarafından yerine getirilecek.

              Noterlik Kanununun 71/A maddesiuyarıncadüzenlenen evrak,genel usullere göresaklanır.Bu evrakınimzalıörneği13/7/1976 tarihli ve 15645 sayılıResmîGazete’deyayımlanan Noterlik KanunuYönetmeliğinin 56 ncımaddesinde belirtilen dosya ve kartonların dışındaayrıca özel bir dosyadatutulacak. Bu dosyanınoluşturulmasınailişkin usul Türkiye NoterlerBirliğitarafındanbelirlenecek.

             Mirasçılıkbelgesine itiraz edilmesi halinde mirasçılıkbelgesi veya terke dayalı boşanmadavasıaçılması durumundaihtarname, ilgili mahkemenin talebi halinde özel dosyasındançıkartılıpmahkemeye doğrudangönderilecek.

                  Yeni Yönetmelikkapsamındayapılacak işlemlerve bu işlemlereilişkin bilgi ve belgealışverişi, gerektiğindegüvenli elektronik imzakullanılmaksuretiyle, elektronik ortamda da gerçekleştirilebilecek.Bu şekilde yapılan işlemlerelektronik ortamda merkezî olarak kaydedilecek.

              Kimlik PaylaşımıSisteminden ve Adres PaylaşımıSisteminden yapılansorgulama giderleri ilgiliden makbuzkarşılığında tahsiledilecek..

              Yeni Yönetmeliktehüküm bulunmayanhallerde Noterlik Kanunu Yönetmeliğihükümleri uygulanacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *