SEBZE VE MEYVE TİCARETİ İLE HAL KAYIT SİSTEMİ-7
1/3/1999 tarihli ve 23626 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Toptancı Hallerinde Uygulanacak Komisyon Tavan Oranının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ (1999/2) yürürlükten kaldırılmış bulunuyor.
İlgili Yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar, üretici örgütü belgesi verme ve iptal etme işlemleri, 15/1/1997 tarihli ve 22878 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yaş Sebze ve Meyve Üretici Birliklerinin Tabi Olduğu Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre Bakanlıkça yapılacak.
Kanunun 10 uncu maddesinde öngörülen hal hakem heyetlerinin, Kanunun yürürlüğe girdiği 1/1/2012 tarihinden itibaren en kısa sürede oluşturulması ve faaliyete geçmesine yönelik iş ve işlemler Bakanlık il müdürlüklerince yürütülecek. Hal hakem heyetinde görev yapacak temsilciyi seçecek en fazla üyeye sahip komisyoncu ve/veya tüccar derneğinin belirlenmesinde, sisteme kayıtlı üye sayıları dikkate alınacak. İlgili mühendis odasınca heyete yapılacak görevlendirmeler, o ilde en fazla üyeye sahip ziraat mühendisleri ya da gıda mühendisleri odasınca yapılacak.
Hal hakem heyetleri, ilgili Yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar çalışmalarını Kanuna ve 26/8/1998 tarihli ve 23445 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Toptancı Hal Hakem Kurulları Yönetmeliğinin Kanuna aykırı olmayan hükümlerine göre yürütecek.
İlgili yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde kurulmuş bulunan kontrol ve denetim noktaları, Kanun ve bu Tebliğde belirtilen iş ve işlemleri yürütmek üzere faaliyetlerine devam edecek.
Bildirimde bulunabilmek için üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tutulan ilgili sistemlere kayıtlı olma zorunluluğu 1/1/2013 tarihine kadar aranmayacak.
Malların ya da kap veya ambalajlarının üzerinde bulundurulması zorunlu olan barkodlu etiket yerine, sistem üzerinden oluşturulan künye belgesi 1/1/2013 tarihine kadar kullanılabilecek. Bu belge, bildirimcinin talebi üzerine toptancı hali tarafından verilecek.
Belediyeler, yetki alanları içinde bulunan semt ve üretici pazarlarına ve buralarda faaliyet gösterenlere ilişkin bilgileri 1/1/2013 tarihine kadar sisteme kaydedecek.
Tüzel kişilere ilişkin MERSİS numarası kullanılmaya başlanana kadar, hal rüsumuna ilişkin ödemeler bildirimcilere ait vergi numarası beyan edilerek yapılabilecek.
Toptancı halleri, halde faaliyet gösterenlere ilişkin bilgileri 1/1/2012 tarihine kadar sisteme kaydedecek.
Toptancı halinde faaliyet gösterenler dışındaki bildirimciler, sisteme kaydolmaksızın 30/6/2012 tarihine kadar toptancı haline doğrudan başvurarak bildirimde bulunabilecek. Bu bildirim işlemi, bildirimci veya yetkilendirdiği kişi tarafından EK-5’te yer alan belgedeki bilgilerin doldurulması ve toptancı halinde görevli personelce sisteme aktarılması suretiyle gerçekleşecek. Bildirim işleminden önce bildirimci veya yetkilendirdiği kişinin kimlik bilgilerine ilişkin gerekli sorgulamalar yapılacak.
Malın sevkinden önce yapılması gereken bildirim, 1/1/2013 tarihine kadar malın üretildiği yerden veya girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerden gideceği yere kadarki aşamada yapılabilecek. Ancak sistem üzerinden bildirim işleminin yapılabildiği kontrol ve denetim noktalarında, mala ilişkin bildirim, denetim yapmakla görevli yetkili personelin tespitleri doğrultusunda bu aşamada yapılacak.
Toptancı halinin bağlı olduğu belediyeler veya işletmecileri, hal rüsumunun aktarılacağı banka hesabına ait bilgileri 1/1/2012 tarihine kadar Bakanlıkça belirlenen bankaya bildirecek.
Bakanlığın il müdürlüklerinin teşkilatlanması tamamlanıncaya kadar, bu Tebliğde Bakanlık il müdürlüklerince yapılması gereken iş ve işlemler, 3/6/2011 tarihli ve 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 4 üncü maddesine istinaden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının il müdürlükleri tarafından yerine getirilecek..