5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
YAYINLAMA:
VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Sevgili Okuyucular. Yarın 5 Haziran Dünya Çevre Günü. 1996’dan beri organizasyonuna fiilen katıldığım bu günde yıl boyunca okullarda yaptığımız eğitim çalışmalarının yılsonu.
Bu yıl Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin Genel Merkezinin yaptığı çağrıya rahmetli Prof. Dr. Türkan Saylan’ın daveti olarak kabul ettim, gittim. Bütün şubelerinde Çevre Komisyonları kuracaklarını söylediler. İlk çalışmamız Türkiye’de dereler üzerine kurulan hepsi çalıştığında ülke enerji ihtiyacının % 6 sını karşılayacak (Türkiye’de parası bizden alınan kayıp-kaçak miktarı % 15 ) 2000 civarındaki HES’lerin ülkeye ne getireceği, doğadan ne götüreceği paneli idi. Karadeniz’den konuya taraf olmuş avukatlar, hidrolik konusunda görev yapan Proflarla Kadir Has Üniversitesi Haliç Yerleşkesinde panel oldu. Çok ses getirdi. 2. Çalışma Beşiktaş Belediyesinin de desteğiyle Ortaköy Meydanında 16-19 saatleri arasında yapılacak kutlama olacak.
Evet yaşamımız teknolojik çalışmalarla kolaylaşıyor. Ama sağlığımızdan çok şey kaybediyoruz. Uygarlıkla birlikte yaşam biçimimizde, tüketici gereksinmelerimizde değişmektedir. Ancak; Gittikçe hızlı çözümler isteyen tüketicilere, üreticiler de yenilikler sunmaktadır. Bu yaşam tarzımızda ise yaşamımıza daha çok kimyasal maddeler girmektedir. Bir de bu maddelerin yanlış, gereksiz ve aşırı kullanılmaları, insan ve çevre sağlığını tehlikeye atmaktadır. Kullanılan maddelerin yaratabileceği en büyük tehlike ise toksik zehirlenmelerdir. Toksik zehirlenmeler, bir kimyasalın fazla miktarına uzun zaman maruz kaldığımızda ortaya çıkar. Hele temizlik maddelerinin birbirine karıştırılması halinde ortaya çıkan gazlar, hem insanı hem de çevreyi zehirler. Hiçbir temizlik malzemesi içilmemeli, gözlere temas ettirilmemeli ve çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır. Kullanım hataları, cilt ve solunum yollarını tahriş eder, alerji ve çocuk zehirlenmelerine sebep olur. Deterjanlarda kullanılan en önemli katkı maddesi, STPP (Sodyum Tripoli Fosfat)’tır. Kısaca fosfat diye bilinen bu madde, 1940’tan beri kullanılmaktadır. Suyun sertliğini alarak aktif maddenin daha iyi iş yapmasını sağlar. Fosfat bilindiği gibi aynı zamanda bir gübredir. Suya karıştırıldığında sularda yosunlaşmaya (Ötofikasyon) neden olur. Bu yüzden bir çok ülkede deterjanlarda fosfat kullanılmasına yasaklar getirilmiştir.
TEMİZLİK ÜRÜNLERİNİN YOL AÇABİLECEĞİ SORUNLAR
EV HANIMLARININ DİKKATİNE!
Kişisel temizlik ürünleri;
Kullanılmadan önce mutlaka etiketleri okunmalıdır. İçerdikleri florid, etil alkol ve formaldehit fazla kullanma, yutulma, gözlere temasta alerjik reaksiyonlara, çocuklarda ciddi zehirlenmelere sebep olur.
Çamaşır suları;
Genellikle etiketlerinde çok uzun zaman çıplak elle kullanılmaması yazar. Özellikle beyazlaştırıcıların içerdiği sodyum bikarbonat ve hidrojen peroksit gibi kimyasallar, uzun zaman ve direk temas halinde cilt ve göz tahrişlerine, mide bulantılarına ve baş ağrılarına sebep olurlar.
Bulaşık deterjanları;
Etiketlerinde kullandıktan sonra mutlaka bol suyla durulama yapılması, el, yüz ve vücut temizliğinde kullanılmaması, çocuklardan uzak tutulması yazar. Çoğunun içeriğinde etanol, glikoleter, formaldehit ve amonyak bulunur. Otomatik makineler için üretilenlerde, sodyum silikat ve beyazlatıcı yüzünden çıplak elle temasta ciddi tahrişlere sebep olur.
Sevgili Haberdar Gazetesi okurları; bu yazıyı okumaları için, gazetenizi akşam mutlaka evinize götürüp, eşinizin okumasını sağlayın. Belki eşinizin, belki çocuğunuzun, belki torununuzun etkilenmesini önlemiş olursunuz.
Sağlıklı kalmanız dileklerimle.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *