KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNU-2

YAYINLAMA:

               Genel Sekreterlik; Kurumun idarive mali işleriyle sekretarya hizmetlerini yerine getirecek. Genel SekreterlikteGenel Sekreter ve diğer idari personel görev yapacak. 
               Genel Sekreterliğin görevleriKanunda ; kurumun büro işlemini yürütmek, personelin şahsi dosyalarını tutmak,kurumun arşiv hizmetlerini yürütmek ve  10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu MaliYönetimi ve Kontrol Kanunu ile 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kamu MaliYönetimi ve Kontrol Kanunu ile 15 inci maddesi ve diğer mevzuatla malihizmetler birimi ve strateji geliştirme birimlerine verilen görevleri yapmak, personelinizin ve emeklilik işlemlerini yürütmek, kurumda çalışan personelin özlük işleriile sağlık ve sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek, kurumun görev alanıylailgili hususlarda bilişim sisteminin kullanılmasını sağlamak ve kanunlarlaverilen veya Başdenetçilik tarafından verilen diğer işleri yapmak olaraksayılmış bulunuyor.
                Başdenetçi veya denetçiseçilebilmek için Türk vatandaşı olmak, seçimin yapıldığı tarihte Başdenetçiiçin elli, denetçi için kırk yaşını doldurmuş olmak, tercihen hukuk, siyasalbilgiler, iktisadi ve idarî bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden olmaküzere dört yıllık eğitim veren fakültelerden veya bunlara denkliği kabuledilmiş yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak, kamukurum ve kuruluşlarında, uluslararası kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşlarındaveya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında ya da özel sektörde toplamdaen az on yıl çalışmış olmak, kamu haklarından yasaklı olmamak, başvurusırasında herhangi bir siyasi partiye üye olmamak ve 26/9/2004 tarihli ve 5237sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsabile kasten işlenen bir suçtan dolayı hapis cezasına ya da affa uğramış olsaveya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş olsa bile Türk CezaKanununun ikinci kitabının birinci kısmının bir ve ikinci bölümündeki suçlar,Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişinekarşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar vecasusluk suçları ile yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlardan veyazimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüyekullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesatkarıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılıksuçlarından mahkûm olmamak şartları aranacak.
                 Başdenetçi veya denetçilerdenbirinin görev süresinin bitmesinden doksan gün önce, bu görevlerin herhangi birsebeple sona ermesi hâlinde ise sona erme tarihinden itibaren onbeş gün içindedurum, Kurum tarafından Başkanlığa bildirilecek.
             Başkanlık tarafından ilân edilenbaşvuru süresi içinde, kanunda yazılı nitelikleri taşıyanlardan, Başdenetçiveya denetçi aday adayı olmak isteyenler Başkanlığa başvuruda bulunacaklar.  Komisyon, Başdenetçi seçiminde başvurudabulunan aday adayları arasından üç adayı, başvuru süresinin bittiği tarihtenitibaren onbeş gün içinde belirleyerek Genel Kurula sunulmak üzere Başkanlığabildirecek.  Genel Kurul, bildirimtarihinden itibaren onbeş gün içinde, Başdenetçi seçimlerine başlayacak.Başdenetçi gizli oyla seçilecek.  Başdenetçi, üye tamsayısının üçte ikiçoğunluğu ile seçilecek. Birinci oylamada bu çoğunluk sağlanamadığı takdirdeikinci oylamaya geçilecek. İkinci oylamada da üye tamsayısının üçte ikiçoğunluğunun oyu aranacak. Bu oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğusağlanamadığı takdirde üçüncü oylamaya geçilecek ve üye tamsayısının saltçoğunluğunun oyunu alan aday seçilmiş sayılacak. Üçüncü oylamada üyetamsayısının salt çoğunluğu sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki adayiçin dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada karar yeter sayısı olmakşartıyla en fazla oy alan aday seçilmiş olacak.
            Komisyon tarafından oluşturulacakalt komisyon, başvuruda bulunan aday adayları arasından, seçilecek denetçisayısının üç katı kadar adayı, başvuru süresinin bittiği tarihten itibarenonbeş gün içinde belirleyecek ve Komisyona sunacak. Komisyon sonraki onbeş gün içindedenetçi seçimlerini yapacak. Denetçiler, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuile seçilecek. Birinci oylamada bu çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikincioylamaya geçilecek. İkinci oylamada da üye tamsayısının üçte iki çoğunluğununoyu aranacak. Bu oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu sağlanamadığı takdirdeüçüncü oylamaya geçilecek ve üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyunu alan adayseçilmiş olacak. Üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığıtakdirde en çok oy alan adaylardan, seçilecek aday sayısının iki katı kadaraday ile seçime gidilecek. Dördüncü oylamada karar yeter sayısı olmak şartıylaen fazla oy alan aday seçilmiş olacak. Birden fazla denetçi seçimi yapılacağıdurumlarda adaylar için birleşik oy pusulası düzenlenecek. Adayların adlarınınkarşısındaki özel yer işaretlenmek suretiyle oy kullanılacak. Seçilecekdenetçilerin sayısından fazla verilen oylar geçersiz sayılacak.  Seçimler, Kurumun Başkanlığa başvurudabulunduğu tarihten itibaren en geç doksan gün içinde sonuçlandırılacak.  Bu süreler, Türkiye Büyük Millet Meclisinintatilde olması veya araverme sırasında işlemeyecek. 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *