YEDİĞİMİZ GIDALARDAN ZEHİRLENİYORUZ.
YAYINLAMA:
1) Peynirlerde mikrop:
Bakanlık tarafından yapılmış denetim ve kontrol sonuçlarına göre;Yediğimiz yaklaşık her 6 peynirden 1' inde Escherichia coli bakterisi var (%13,43). Escherichia coli insanlarda ishal yapan bir bakteridir. (Peynir yapımı sırasında işçilerin tuvaletten sonra el yıkamaması ve peynirin temiz olmayan ortamlarda yapılması sonucu bu bakteri bulaşmış olabilir.) Ayrıca yediğimiz yaklaşık her 20 peynirden 1' inde ciddi gıda zehirlenmelerine yol açan Staphylococcus aureus bakterisi vardır (%4,41). Dikkat: Ayrıca bilmekteyiz ki ülkemizde peynirde en büyük mikrobiyolojik risklerden biri de Brucella bakterileri tarafından yapılan "Malta Humması" hastalığıdır. "Malta humması" ülkemizde peynirlerden bulaşan önemli bir hastalıktır. Oysa denetimlerde peynirlerde Brucella olup olmadığına maalesef bakılmamıştır.
2) Toz ve pul biberlerde aflatoksin ve sudan boyası:
Kırmızı Toz ve Pul Biberler numunelerinin her 10 tanesinden 1' inde aflatoksin bulunmuş (%12,03 ve % 9,92).
Aflatoksin: Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küfleri tarafından üretilen toksik ve karsinojenik maddelerdir. Yüksek doza maruz kalma nedeniyle HCC tipi Karaciğer kanseri yapabilir. Hiçbir canlı türünün bu zehre direnci yoktur. (Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Aflatoksin) [Erişim: 29.08.2008]
Ayrıca yine tükettiğimiz her 25 toz ve pul biberin 1'ine sudan boyası katılmış (%3,97).
3) Kuru Kayısıda Kükürt Dioksit
Yediğimiz her 5 kuru kayısıdan 1' inde olması gerektiğinden fazla kükürt dioksit var (%20,05). Peki kükürt dioksit zararlı mı? İşte cevabı: Kükürt dioksit, kükürt ve oksijenin birleşiminden oluşan bir bileşiktir, SO2 olarak gösterilir. Zararlı bir gazdır. Kükürt dioksitin sağlık etkilerine karşı en hassas grup, çocuklar ile dışarıda aktif olan astımlı yetişkinlerdir. Birincil etkisi, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve kesik nefes alma gibi belirtilere sebep olan, solunum yollarının daralmasıdır. (Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCk%C3%BCrt_dioksit)
4) Tavuk Etinde Mikrop:
Yediğimiz her 23 tavuktan yaklaşık 1' inde salmonella bakterisi var (%4,40). Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, gram-negatif bir enterobakteri cinsidir. Çabuk gelişsin ağır olsun diye verilen antibiyotikler hariç.
5) Fındık,Yerfıstığı, Antepfıstığı, Ceviz ve Kuru İncirde Aflatoksin:
Yediğimiz yaklaşık her 25 fındık, yerfıstığı, antepfıstığı, ceviz ve kuru incirden 1' inde aflatoksin var (%3,87).
6) Yaş Meyve Sebzede Tarım İlacı
Yukarıdaki tablodaki 9 numaralı maddeye göre yediğimiz her 60 yaş meyve sebzenin 1' inde tarım ilacı kalıntısı var (%1,72).
7) Elma suyunda Patulin
İçtiğimiz her 32 elma suyunun 1' inde patulin maddesi var (% 3,06). Patulin elma çürüme küfü olan Penicillum expansum da dahil farklı Penicillum ve Aspergillus türleri tarafından sekonder bir metabolit olarak üretilen bir mikotoksindir. Patulin bitki ve hayvan hücreleri ve dokuları için yüksek toksik etkiye sahip olduğu söylenmektedir (Stott ve Bullerman 1975, Engel ve Teuber 1984). (Kaynak: http://www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi/dergi/35/84-86.pdf) [Erişim: 29.08.2008]
8) Tüketime Hazır Günlük Yemek Ve Mezelerde Mikrop:
Hazır yemek ve mezelerin her 11 adetinden 1' inde Escherichia coli (% 8,70); her 27 adetinden 1' inde Bacillus cereus (% 3,70); her 38 adetinden 1' inde Staphylococcus aureus (% 2,62) mevcuttur. Burada, daha önce anlatmadığımız Bacillus cereus vardır.
Bacillus cereus: İki farklı metabolitin neden olduğu iki tip hastalığın olmasına rağmen, Bacillus cereus gıda zehirlenmesi genel tanımıdır. İshal tipi hastalığa, yüksek molekül ağırlıklı proteinler sebep olurken, kusma (emetik) tipi hastalığa düşük molekül ağırlıklı, ısıya dayanıklı peptitlerin neden olduğu bilinmektedir. (Kaynak: http://www.food-info.net/tr/bact/bacer.htm) [Erişim: 29.08.2008]
İşte durumumuz bu. Kısacası hemen her gün zehirli, mikroplu gıdaları tükettiğimiz aşikar. Denetim yok. Konu çok önemli olduğundan haftaya da devam edeceğim. Konferansta öğrendiklerimi de ilave ederek.
Sağlıklı kalmanız dileklerimle.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *