SAĞLIK HİZMETLERİNDE LİSANS-1

YAYINLAMA:

Bakanlıkça, planlama çerçevesinde gerçek veya tüzel kişilere sağlık alanında belirli bir hizmeti verebilme veya sağlık tesisi açabilme yetkisi veren lisansa ilişkin usul ve esaslarıdüzenleyen yeni “sağlık Hizmetleri Lisans Yönetmeliği” 30 kasım 2011 tarih ve 28483 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni Yönetmelik; sağlık hizmet sunucusu tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor. Yönetmelik, 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 40 ıncı ve 57 nci maddesine dayanılarak hazırlanmış bulunuyor.

Yönetmelikte geçen; “Bakanlık”Sağlık Bakanlığını, “Genel Müdürlük” Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,“İdare” Lisans vermek amacıyla açık artırmayı düzenleyen Bakanlık ilgili birimini, “ Lisans” Gerçek veya tüzel kişilere sağlık alanında belirli bir hizmeti verebilme veya hastane ve benzeri sağlık kuruluşları açabilme yetkisi veren belgeyi, “Lisans bedeli” Açık artırmayla belirlenen ücreti, “Planlama”Bakanlıkça lisans verilecek sağlık hizmeti veya sağlık tesisi için yapılan planlamayıve “ Sağlık tesisi” Hastane ve sağlık hizmeti vermek amacıyla kurulan diğer kuruluşları ifade ediyor.

Yönetmeliğin 5. maddesi kapsamında Bakanlık, lisanslandırılacak sağlık hizmetleri ve sağlık tesisleri ile lisans sürelerini planlama kapsamında belirleyecek.
Bakanlık tarafından, planlamanın her beş yıllık dönem kapsamında hedeflenen lisansa esas yeni sağlık hizmeti, hastane ve diğer sağlık kuruluşları yıllık olarak belirlenecek ve her yıl Aralık ayında ilan edilecek..
Lisansa esas öngörülen sağlık tesisinin, hizmet sunacağı uzmanlık dalları ve hizmet seviyelerine uygun asgari kapasitesi, özellikli üniteleri ve planlama kapsamında izin verilen cihazlarıilanda belirtilecek.
Lisans başvurusu sahibi; gerçek veya tüzel kişi olabilecek.

Gerçek kişiler ile tüzel kişilikte yüzde on ve üzerinde doğrudan veya dolaylı pay sahibi olan gerçek kişilerin ve yönetim kurulu üyesi, genel müdür, genel müdür yardımcısı ile başka unvanlarla istihdam edilseler dahi yetki ve görevleri itibarıyla genel müdür yardımcısına denk veya daha üst makamlarda imza yetkisini haiz diğer yöneticilerin ve mesul müdür ve müdür yardımcıları hakkında; 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmişolsa bile; taksirli suçlar hariç olmak üzere kasten işlenen bir suçtan dolayıbeş yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da zimmet, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas kaçakçılık suçları, ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk veya vergi kaçakçılığı suçlarından dolayıkesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunmaması gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *