YENİ SERMAYE PİYASASI KANUNU-3

YAYINLAMA:
Yeni kanun kapsamında, değişiklik gerektiren veya yeni hususların ortaya çıkması hâlinde, satış süreci durdurulabilecek.
Değiştirilecek veya yeni eklenecek hususlar bildirim tarihinden itibaren yedi iş günü onaylanacak ve yayımlanacak.
Değişiklik veya yeni hususların yayımlanmasından önce sermaye piyasası araçlarını satın almak için talepte bulunmuş olan yatırımcılar, izahnamede yapılan ek ve değişikliklerin yayımlanmasından itibaren iki iş günü içinde taleplerini geri alma hakkına sahip olacaklar.

İhraççı veya halka arz edenin, izahnamenin ilk yayımı tarihinden itibaren on iki ay boyunca gerçekleştireceği ihraçlar için, izahnamedeki ek ve değişikliklerin onaylanması ve ilan edilmesi yeterli olacak. Bu sürenin geçmesinden sonra yapılacak halka arzlarda izahnamenin tümünün onaylanması gerekiyor.
İzahnamede yer alan yanlış,yanıltıcı ve eksik bilgilerden kaynaklanan zararlardan ihraççılar sorumlu olacak. Zararın söz konusu kişilerden tazmin edilememesi veya edilemeyeceğinin açıkça belli olması hâlinde; halka arz edenler, ihraca aracılık eden lider aracı kurum, varsa garantör ve ihraççının yönetim kurulu üyeleri kusurlarına ve durumun gereklerine göre zararlar kendilerine yükletilebildiği ölçüde sorumlu bulunuyor.
Bağımsız denetim, derecelendirme ve değerleme kuruluşları gibi izahnamede yer almak üzere hazırlanan raporlarıhazırlayan kişi ve kurumlar da hazırladıkları raporlarda yer alan yanlış,yanıltıcı ve eksik bilgilerden bu Kanun hükümleri çerçevesinde sorumlu olacak.

Sermaye piyasası araçlarının halka arz edilmeksizin ihraç edilmesi için, söz konusu araçların niteliği ve satış şartları hakkında bilgileri içeren ihraç belgesinin hazırlanması ve Kurul tarafından onaylanması zorunlu.
Kurul, ihraç belgesine, bu belgenin onaylanmasına ve gerekli gördüğü hâllerde kamuya duyurulmasına ilişkin usul ve esasları belirleyecek.
İhraç belgesinde yer alan bilgilerin yanlış, yanıltıcı ve İhraç olunan payların bedellerinin tamamen ve nakden ödenmesi şart bulunuyor. Kurul, satış süresi içinde satılamayan payların tamamının satın alınacağının ve bedellerinin ödeneceğinin ortaklığa karşıtaahhüt edilmesini isteyebilecek. Kurul, birleşme, bölünme, hisse değişimi ve benzeri şirket yapılandırmalarında yapılacak sermaye artırımları gibi pay bedellerinin nakden ödenmesinin zorunlu olmadığı durumları belirlemeye yetkili olacak.

Kurul, payların piyasa fiyatı veya defter değerinin nominal değerinin üzerinde olması hâlinde, ihraç olunacak payların primli fiyattan satılmasını ve yeni pay alma haklarının primli fiyattan kullanılmasını isteyebilecek. Kurul, payların piyasa fiyatı veya defter değerinin nominal değerinin altında olması durumunda, payların nominal değerinin altında bir fiyatla ihraç edilmesine izin verebilecek. Buna ilişkin usul ve esaslar Kurulca belirlenecek.
Sermaye piyasası araçlarının satışesnasında alıcıya teslimi gerekiyor. Kurulun, esas sermaye sisteminde yapılacak ihraçlara, sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesine ve takas işlemlerine ilişkin düzenlemeleri saklı bulunuyor.
Kurul, sermaye piyasası araçlarının halka satışında, yatırımcıların bunları almalarını kolaylaştırıcı, hak ve yararlarını koruyucu tedbirlerin alınmasını ihraççıdan, halka arz edenlerden, satışı yapanlardan ve ilgili borsalardan isteyebilecek..
Sermaye artırımı nedeniyle Kurula yapılan başvurularda Kurulda geçen inceleme süresi, 6102 sayılı Kanunun 456 ncımaddesindeki sermayenin tescil edilmesine ilişkin sürenin hesaplanmasında dikkate alınmayacak..
6102 sayılı Kanunun 346 ncımaddesi ile 462 nci maddesinin üçüncü fıkrası halka açık ve halka açılmak üzere Kurula başvuran ortaklıklara uygulanmayacak.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *