MÜTEAHHİTLİK VE MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ -1

YAYINLAMA:
                                                              YURT DIŞI MÜTEAHHİTLİK VE MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ -1
     
  Yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri kapsamında yapılacak geçici ihracat ile kesin ithalat işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Kapsamında Yapılacak İhracat ve İthalata İlişkin Tebliğ ( Serbest Bölgeler 2013/1)” 10 nisan 2013 tarih ve 28614 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
         
  Yeni Tebliğ, yurt dışında inşaat, tesisat, montaj, mühendislik, proje, müşavirlik, işletme, bakım ve onarım gibi işlerle faaliyet gösteren şirketleri kapsıyor.
       
   Bu Tebliğ; 22/12/1995 tarihli ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Rejimi Kararı ile 20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararına dayanılarak hazırlanmış bulunuyor.
         
  Tebliğde geçen, “Elektronik Başvuru Sistemi”  Bakanlık yurt dışı teşkilatının bulunduğu/yetki sahibi olduğu ülkelerde, bu Tebliğ kapsamında yapılan başvuru ve izin işlemlerinin elektronik ortamda yerine getirilmesi amacıyla oluşturulan, Bakanlık resmi internet sayfasında (www. ydmh.gov.tr) yer alan Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Kapsamında Yapılacak İhracat ve İthalata İlişkin Tebliğ Elektronik Başvuru Sistemi adındaki web tabanlı uygulamayı, “Firma” Türk vatandaşlarınca Türkiye’de veya yurt dışında müteahhitlik ve teknik müşavirlik iş kollarında kurulan ticaret ve şahıs şirketlerini, “Genel Müdürlük” Serbest Bölgeler, Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünü, “İş Alındı Belgesi” Bakanlık yurt dışı teşkilatınca Elektronik Başvuru Sistemi uygulaması üzerinden onaylanan veya söz konusu teşkilatın bulunmadığı/yetki sahibi olmadığı ülkelerde başkonsolosluklarca/büyükelçilik konsolosluk şubelerince EK-1’de yer alan örneğe uygun olarak düzenlenen belgeyi ve  “İş Uzatma Belgesi” Bakanlık yurt dışı teşkilatının bulunmadığı/yetki sahibi olmadığı yerlerde başkonsolosluklarca/büyükelçilik konsolosluk şubelerince EK-2’de yer alan örneğe uygun olarak düzenlenen belgeyi ifade ediyor.
           
   Yeni tebliğin 5. maddesi uyarınca; Bakanlık yurt dışı teşkilatının bulunduğu/yetki sahibi olduğu ülkelerde, firmaların, yurt dışında müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmet alanlarında üstlendikleri işlere ilişkin İş Alındı Belgesi onay işlemleri; Elektronik Başvuru Sistemi uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek.
       
    Üstlenilen işe ilişkin geriye dönük olarak en fazla bir takvim yılı içerisinde işveren ile firma arasında imza altına alınmış müteahhitlik ve/veya teknik müşavirlik hizmet sözleşmesinin aslı veya noter tasdikli örneğinin onay için Bakanlık yurt dışı teşkilatına sunulması gerekiyor.
   
     Elektronik Başvuru Sistemi üzerinde doldurulan ve kayda alınan İş Alındı Belgesinin Bakanlık yurt dışı teşkilatınca elektronik ortamda onaylanması gerekiyor. Talep halinde söz konusu belgenin basılı nüshasının Bakanlık yurt dışı teşkilatına onaylatılması mümkün.
     
   İş Alındı Belgesinde işin süresi, hizmet sözleşmesinde belirtilen süre dikkate alınarak hesaplanacak.
     
   Bakanlık, yapım süreci başlamış veya tamamlanmış müteahhitlik işlerinin başladığını veya tamamlandığını tespit etmek amacıyla mahallinde denetim yapabilecek.
             Firmalar, Bakanlık tarafından talep edilen ilave tüm bilgi ve belgeleri sunmakla yükümlüler.
         
    Bakanlık yurt dışı teşkilatının bulunduğu/yetki sahibi olduğu ülkelerde, hizmet sözleşmesinde belirtilen süre dâhilinde, firma tarafından verilen taahhütlerin geçerli sebeplerle ve/veya işverenin yazılı onayı ile durdurulması ve/veya sözleşme süresinin uzatılması hallerinde Bakanlık yurt dışı teşkilatı tarafından İş Alındı Belgesi üzerinde süre uzatımı yapılabilecek.
         Süre uzatımı başvuruları, Elektronik Başvuru Sistemi uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *