ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARINDA ÜYE KAYITLARI

YAYINLAMA:
 Sicile kayıtlı olan esnaf ve sanatkârların 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu  uyarınca kayıt olacakları odaların tespiti, odalara yapılan hatalı kayıtların düzeltilmesi ile büyükşehir statüsündeki illerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar odalarındaki üye kayıtlarının 5362 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesi uyarınca muhafaza edilmesi, başka bir odaya aktarılması veya bu odalara yapılacak yeni üyelik kayıtlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen yeni “Esnaf ve Sanatkar Odalarındaki Üye Kayıtlarına Dair Tebliğ” 9 aralık 2013 tarih ve 28847 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor.
         
 Bu Tebliğ; 5362 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile 16/9/2005 tarihli ve 25938 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan  Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Yönetmeliğinin 10 uncu maddesine göre yapılacak üye kayıtları ile 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu  ile 12/11/2012 tarihli ve  6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun   uyarınca büyükşehir statüsündeki illerin il merkezlerine dahil ilçelerde mülga 17/7/1964 tarihli ve 507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununa göre kurulmuş odalardaki üye kayıtlarının 5362 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesi uyarınca muhafaza edilmesi, başka bir odaya aktarılması veya bu odalara yapılacak yeni üyelik kayıtlarına ilişkin hususları kapsıyor.
         
  Yeni Tebliğ; 5362 sayılı Kanunun 6 ncı, 63 üncü ve geçici 8 inci maddeleri, 3/6/2011 tarihli ve 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi ile Esnaf ve Sanatkâr Sicili Yönetmeliğinin 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmış bulunuyor.
         
    Sicile kayıt olan esnaf ve sanatkârlar iş yerlerinin bulunduğu yerdeki, iş yerleri seyyar olanlar ise ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına, meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odası bulunmayanlar karma odaya; karma oda yoksa meslek ve sanatları ile ilgili en yakın ihtisas odasına kayıt edilecekler.
       
   Esnaf ve sanatkârların kaydolacakları ihtisas odalarının tespitinde 13/6/2007 tarihli ve 26551 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu Kararı (Karar no.1)  ) esas alınacak.
           
    Büyükşehir statüsündeki illerin il merkezlerine dahil ilçelerde kurulmuş ya da daha sonra büyükşehire dahil edilen ilçelerde kurulmuş olan odalar tarafından, 21/6/2005 tarihinden önce mülga 507 sayılı Kanuna uygun olarak kaydedilen üyelerin tamamı muhafaza edilecek.
         
 Mülga 507 sayılı Kanuna aykırı şekilde yapılan üye kayıtlarının 5362 sayılı Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde ilgili odaya aktarılması sağlanacak.
       
  Büyükşehir statüsündeki illerin il merkezlerine dahil ilçelerde kurulmuş ya da daha sonra büyükşehire dahil edilen ilçelerde kurulmuş olan odaların, unvanları ile uyumlu olmayan mesleklerle iştigal eden üyelerin kayıtlarının, 5362 sayılı Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde ilgili odaya aktarılması sağlanacak.
       
    Büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşan ya da büyükşehir belediyesi sınırlarına dahil edilen ilçelerdeki odaların çalışma bölgesinde faaliyet gösteren yeni üyenin kaydı, yalnızca kendi unvanları dahilindeki mesleki faaliyetlerle iştigal etmeleri şartıyla şahsın tercihini beyan eden dilekçeye istinaden bu odalara ya da büyükşehir sınırlarıiçinde kurulu bulunan ilgili odaya yapılacak.
           
  5362 sayılı Kanunun 6 ncı, 63 üncü ve geçici 8 inci maddesi ile Esnaf ve Sanatkâr Sicili Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin uygulanmasında bu Tebliğ esas alınacak. Tereddüt oluşması halinde Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü görüşü doğrultusunda hareket edilecek.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *